Voor jou, gratis, dit e-book. Vertel ons waar we het naar toe mogen sturen!  

Close
Training's Blog | Over trainingen en workshops in communicatie, klantgerichtheid, leiderschap, samenwerken en veranderen.

7 Tips hoe ‘Nee’ te zeggen tegen een klant

Hoezeer je ook je best doet, er zijn soms momenten dat je de klant niet kunt geven wat hij of zij wil. In deze tijden van crisis is de klant kritischer dan ooit. Soms moet je daarbij voor jezelf zorgen. De klant is niet altijd koning. In dit artikel krijg je 7 tips om ‘Nee’ te zeggen, zonder dat je je klant kwijt raakt.

 

1.    Een ‘Nee’ blokkeert verder luisteren
Huurder:  Ik heb al drie dagen geen gas. Ik betaal geen huur!
Verhuurder:  Nee, maar zo werkt dat niet. Het contract geeft mij een week de tijd om gebreken te repareren.
Hoe zou jij je nu voelen als huurder? Gehoord? Nee. Zou jij luisteren naar zijn uitleg? Nee! Je wilt gas!
Of
Huurder:  Ik heb al drie dagen geen gas. Ik betaal geen huur!
Verhuurder: Ja, ik begrijp dat dat heel frustrerend is. Het is vervelend als je wilt gaan koken en je dan geen gas hebt. Dat moeten we oplossen. Ik denk ook dat het contract in dit soort zaken een termijn voorstelt. Zullen we beide zaken bekijken en wat opties bespreken?

2.   Pas op voor een direct ‘Nee!’
Soms zijn er momenten dat je ‘Nee’ moet zeggen. Een direct en beslissend ‘Nee’ kan echter de meest vriendelijke klant tegen je in het harnas jagen. Zelfs wanneer je tot in elke vezel weet dat ‘Nee’ hier het enige antwoord is, helpt het om het in meer woorden terug te geven:  “Ik zou willen dat we de mogelijkheid hadden om het deze maand nog voor u af te ronden. Omdat de planning helemaal vol zit, is dit het beste wat ik voor u kan doen. We kunnen….(alternatief)”  Het is de toon die de muziek maakt!

3.   Richt je op oplossingen
Een klant van mij zit in de bouwmaterialen. Toen hij een vraag kreeg naar 200 acrylaat flacons terwijl hij er maar 50 op voorraad had, was het antwoord niet ‘Nee’. In plaats daarvan stelde hij een vraag: “Hoeveel heb je er direct vandaag nodig?” Dit gaf al ruimte voor een realistisch werkbaar voorstel. De komende week zouden er 40 per dag nodig zijn. “Ik kan je nu 40 acrylaat flacons meegeven en je morgen de rest bezorgen. Ik geef je er nog 10 extra (alternatief) mee mocht ik pas om 11 uur mijn voorraad binnen hebben.  In plaats van de klant naar de concurrent te sturen bood hij een oplossing en behield zijn klant.

4.    Vraag door naar de behoeften
Wanneer je een klant niet kunt geven wat hij wil, kun je, in plaats van simpelweg ‘Nee’ te roepen, een paar vragen stellen. Waarom wil de klant dit? Wat geeft het hem of haar? Waarom is dit, nu, in dit aantal, op dit moment, zo belangrijk? Door oprecht interesse te tonen in de klant krijg je naast relevante informatie ook een beter contact met je klant. Deze zal zich begrepen en gehoord voelen. En jij begrijpt wat de vraag achter de vraag is en kunt er beter op anticiperen. In een training noemen we dat de behoefte van de klant. Tegelijkertijd voel je ook wat er bij jezelf gebeurt en wat de behoefte is die jij van de ander nodig hebt. In een gesprek geeft dat veel begrip en verbinding waardoor het eenvoudiger wordt om kloven te overbruggen en tot overeenkomst te komen, waar je beide een goed gevoel bij hebt.

5.     Meer emotie, minder informatie
Vermoei mensen niet met een ellenlange uitleg. Hoor hun emoties en geef aan dat je die hoort. Emoties reflecteren is echt wat anders dan gelijk geven. Je klant horen helpt je te verbinden en acceptatie te krijgen voor je ‘Nee’.
Het eerst noemen van de feiten, het benoemen van gevoelens daarbij en dan pas je conclusie werkt vele malen beter dan eerst je conclusie (Nee!) en dan pas je feiten.

6.     Bouw je ‘Nee’ in tussen voordelen
Soms begrijpen klanten niet direct dat wat zij aan ons vragen niet in hun voordeel is. Hun budget geeft misschien niet de ruimte om te vragen wat ze nodig hebben. Of het tijdsframe wat werd voorgesteld is veel te krap om de kwaliteit te kunnen leveren die gevraagd word.
Bij een reclamebureau werden op het laatste moment nog wat veranderingen gevraagd in het design van een advertorial voor een tijdschrift. Door de klant het belang van de complexe controles door Quality Controle uit te leggen, om uiteindelijk een kwalitatief goed product te kunnen afleveren. Nu veranderen zou haastwerk worden en de kans op fouten vergroten. De voordelen; een kwalitatief goed product, zonder fouten, gaven de doorslag.

 7.   Zeg fysiek ‘Ja’
Ontspan, adem in en uit en lach (indien gepast!) Wanneer je je ontspant, werkt je brein op topsnelheid, je roept minder weerstand op en je probleemoplossend vermogen alsmede je IQ groeit!

 

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarin je ‘Nee’ moet zeggen tegen een klant:

-          ‘Nee’ zeggen omdat wat gevraagd wordt immoreel of niet ethisch is
Blijf luisteren naar je klant. Wees bereidt om je mening bij te stellen. Laat je echter nooit onder druk zetten om iets te doen wat je niet wilt.

-          ‘Nee’ zeggen omdat het je respect geeft
Kritische klanten respecteren jou meer als je standvastig bent. Dat zijn ze immers zelf ook! Of het nu bewust of onbewust is: zij zullen jou en je werk meer gaan waarderen.

-          ‘Nee’ zeggen om uiteindelijk ‘Ja’ te kunnen doen
Zelfs wanneer het ongemakkelijk voelt om het te horen te krijgen, jouw klant wil uiteindelijk van je mening als expert horen. Als ze uiteindelijk over dat gevoel van teleurstelling heen gestapt zijn, waarderen de meeste klanten je om je eerlijke en deskundige mening.

-          ‘Nee’ zeggen om jezelf te beschermen
Je kunt niet tegen alles en iedereen ‘Ja’ zeggen. Teveel werk op je schouders nemen breekt uiteindelijk op. En je hebt ook nog andere taken en misschien ook wel een leven buiten het werk! Trap niet in die valkuil waarin zovelen vallen. Zorg voor een gezonde balans!

-          ‘Nee’ zeggen om geloofwaardig te blijven
Het is goed om er een gewoonte van te maken om eerlijk te zijn. Soms is de waarheid dat je iets niet kunt of wilt doen. Of soms gewoon omdat je een beter idee hebt!

Heb jij nog andere redenen om ‘Nee’ te zeggen tegen je klant? Schrijf ons in de commentbox onder dit artikel!

Behalve Assertieve Klantgerichtheid bieden de workshopVerbindend Communiceren, de training Geweldloze communicatie en Effectief luisteren ook handvatten om in verbinding ‘Nee’ te kunnen zeggen tegen een klant.

Geen tips meer missen? Schrijf je in voor de ‘GOAL inspirator‘ voor maandelijks handige tips op vlak van leidinggeven, klantgerichtheid, verkoop, productiviteit en teambuilding.

Inschrijven? Dat kan hier!  Vergeet ons niet te ‘liken’ direct onder dit artikel!

Leave a comment

Zijn het nu emoties of gevoelens?

Emoties en gevoelens worden vaak door elkaar gebruikt. Het is makkelijk ze te verwisselen en dat is best verwarrend. Ondanks hun sterke verwantschap is er een verschil tussen emoties en gevoelens. Emoties en gevoelens zijn echter ieder op zijn eigen manier belangrijk voor ons.

Waarom is het belangrijk het verschil tussen emoties en gevoelens te kennen kun je je afvragen. Het is belangrijk omdat de manier waarom jij handelt het resultaat is van jouw gevoelens en emoties. Wanneer je het verschil tussen die twee kent zul je niet alleen de mensen om je heen beter gaan begrijpen maar ook jezelf!

 

Wat zijn emoties?

Volgens Carl Jung, zijn emoties een natuurlijk verschijnsel en essentieel voor de menselijke overleving. Als je een onbekende tegenkomt, kun je een scala aan sensaties zoals hebben; bijvoorbeeld nieuwsgierigheid of angst. Wanneer je een onbekend gevoel een naam geeft, wordt die naam van belang. Als je in een museum iets onbekends ziet liggen noem je het een ‘ding’. Op moment dat je weet wat het is heeft het een naam. Het is niet langer een ding maar iets van betekenis. Zo is het ook met emoties. Als het niet leuk is of niet fijn dan is het dus wat anders. Op moment dat ‘niet fijn’ ineens ‘afkeer’  heet of  ‘gehaast’ dan het je het ineens veel concreter. Het wordt iets van betekenis.

Emoties en gevoelens worden vaak gesproken als zijnde een en dezelfde, en het is gemakkelijk om ze met elkaar te verwarren. Hoewel verwant, is er een verschil tussen emoties en gevoelens, en beiden dienen ons in hun eigen unieke manier.

Verschil emoties en gevoelens belangrijk?

Maar waarom zou jij je bezig houden met het verschil tussen emoties en gevoelens? Omdat de manier waarop jij je gedraagt ​​in deze wereld, het resultaat is van je gevoelens en emoties. Het leren van het verschil tussen emoties en gevoelens kan je niet alleen helpen een beter begrip te hebben van niet alleen jezelf, maar ook van de mensen om je heen.

Emoties geven betekenis aan het leven. Emoties brengen jou de boodschap van ‘de wereld’ om je heen.  Alles wat jij belangrijk vindt in je leven, en de keuzes die je daarin maakt zijn uiteindelijk het resultaat van jouw voorkeuren en afkeuren die het gevolg zijn van de emoties waarmee ze verbonden zijn.

Jouw kijk op het leven is een emotionele kijk. In die emotionele kijk geef je waarden aan jouw ervaringen, jouw missie op deze planeet en jouw relatie met alle andere ‘dingen’ die er op die planeet zijn. Emoties zijn een abstracte, metafysische gemoedstoestand, het zijn essentiële indrukken van de wereld en jouw relatie met die wereld. Emoties bepalen jouw houding en opzichte van de realiteit en geef jouw sturing voor alles wat mooi is in dit leven.

Naast deze emotionele kijk zijn emoties ook verbonden met jouw biologische systemen, en zijn ze ontworpen om je te waarschuwen voor gevaar, of om je aandacht te vestigen op iets aangenamer. Als je geen emoties bezat, zou je achteloos op een krokodil afstappen in de Australische outback. Wanneer je uitgehongerd zou zijn, zou je niet de motivatie hebben die nodig is om in een ​​boom te klimmen en het fruit te plukken.

 

Fysieke bescherming door emoties.

Om een voorbeeld hiervan te schetsen, laten we dan even terugkeren naar onze ontmoeting met die krokodil op de Australische outback:

 1. Waarneming. Je moet je allereerst bewust zijn van de aanwezigheid van iets. Jouw perceptie van de aanwezigheid van de krokodil is door emoties gestuurde stimuli.
 2. Fysieke veranderingen. Je bewust zijn leidt tot een aantal fysieke veranderingen. Deze veranderingen zijn een vorm van instinctieve signalen. In dit specifieke voorbeeld is het vechten of vluchten. Adrenaline begint door je aderen te stromen, je hartslag en je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich, je lichaam is klaar voor actie.
 3. Beoordelen. Je moet vervolgens de situatie razendsnel beoordelen om je lijf veilig te stellen. Alle zintuiglijke informatie die je op dat moment verzameld tesamen met alles wat je op dat moment aan kennis, ervaring en vaardigheden tot  je beschikking hebt komen bij elkaar om daaruit een beslissing te maken; vlucht je of blijf je staan en ga je het gevecht aan.
 4. Aktie. Je hebt nu je beslissing genomen en die voer je uit.

Verandering van de context, verandering van je emoties.

Stel je opnieuw hetzelfde scenario voor. Dezelfde krokodil. Alleen nu ben je in de dierentuin en er zitten van die dikke stalen tralies en een gracht tussen jou en die krokodil.
De beleving kan nu variëren van nieuwsgierigheid to waardering of bewondering van de pracht van het dier. De kans is aanzienlijk dat angst op dat moment geen deel uitmaakt van je beleving. In je waarneming zitten nu ook de tralies, je hebt zelfs gezien dat ze dik zijn en van staal, en deze waarneming zorgt voor het bewustzijn van afscheiding en het emotionele idee van veiligheid.

 

 

Bescherming van je zelf(bewustzijn)

Om dit voorbeeld wat te illusreren; laten we even voorstellen dat je in het jasje van je partner een liefdesverklaring hebt gevonden die een collega van kantoor aan hem of haar schreef.

 1. Waarneming.  Wanneer je de brief leest realiseer je je dat dit wel eens eens een situatie kan worden die je leven op zijn kop zet. Jouw perceptie van deze  ‘liefdesbrief’ aan je partner is een door emoties gestuurde stimuli.
 2. Fysieke veranderingen. Je voel dat je lichaam onmiddellijk reageert signalen. Adrenaline begint door je aderen te stromen, je hartslag en je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich. Je begin te zweten en je maag draait. Misschien moet je wel spuwen.
 3. Beoordelen. Je moet vervolgens de situatie beoordelen om je lijf veilig te stellen. Je begint cognitief alle zintuiglijke informatie die je op dat moment hebt en alle kennis die van toepassing is voor dit moment op een rij te zetten. Je wordt boos over het bedriegen.  Gebaseerd op jouw persoonlijke overtuigingen, levensvisie en de waarde die je toekent aan het bedrog maak je een beslissing op welke manier je met deze situatie omgaat.
 4. Aktie. Je hebt nu je beslissing genomen en die voer je uit.

 
Verandering van de context, verandering van de emotie

Stel je nu voor dat je ontdekt dat de brief aan jouw partner is gegeven door die collega die de brief vond in de jas van diens partner. Heb je hem of moet je het nog een keer lezen? ;-) Jouw interpretatie van de brief verandert nu meteen. Boosheid verandert in opluchting.

Ons zelf(bewustzijn)  is fysiek en tegelijkertijd ook mentaal. Beide bovenstaande voorbeelden geven aan hoe emoties als een trigger werken in onze drive te overleven. Daarnaast legt het tweede voorbeeld nog een veel belangrijker punt bloot.

Je bent je bewust van je mentale identiteit in de vorm van ingebakken overtuigingen waarmee je jezelf identificeert. Het is dit cluster van ideeën over jezelf dat zo belangrijk voor je is. Het is het ‘wie ben ik’ in deze wereld dat je tegen iedere prijs wilt beschermen.

 

Tenslotte: emoties zijn intens, maar tijdelijk.  Emoties lang te laten duren zou veel te zwaar voor je lichaam! Da zou leiden to constante stress en uiteindelijk tot een aantal zeer ernstige lichamelijke en geestelijke kwalen.

Wat zijn gevoelens?

Als de waarnemingen in je wereld emoties opwekken in jou, beginnen die zich in het onderbewuste op te stapelen. Dit is vooral zo wanneer soortgelijke gebeurtenissen herhaaldelijk worden ervaren. Uiteindelijk vormen ze een emotionele conclusie over het leven, hoe het leven, en nog belangrijker, hoe je fysiek en mentaal te overleven in een wereld van chaos. Wanneer dit gebeurt is een gevoel is geboren. Op deze manier emoties dienen als een soort van “gevoelsfabriek”.

Wanneer je eenmaal gevoelens hebt ontwikkelt, koppelen die vaak terug via emoties zodat jij uiteindelijk het juiste gedrag vertoond in crisissituaties en de kans op overleven geoptimaliseerd wordt.

Ok. Nog een voorbeeld; Stel je voor dat een professionele slangenhouder je de mogelijkheid geeft om een ​​slang vast te houden. Je kunt de “vreugde”, van het aanraken van de slang te voorstellen, omdat je echt de ervaring van het vasthouden van de slang en de sensatie wilt voelen die daarbij hoort.
Echter, je hebt moeite met bewegen voorbij de “angst”, van de potentiële bijt.

Jouw oplossing? Je benadert de situatie met grote voorzichtigheid.  Voorzichtigheid is een duurzaam gevoel dat de balans tussen twee tijdelijke, emoties. Namelijk die van “angst” en “vreugde”.

Gevoelens zijn producten van emoties. Terwijl emoties intens zijn en korte termijn, zijn gevoelens stabiel en duurzaam in tijd.

 

De verschillen van emoties en gevoelens in een notendop:

 

 photo Blog_zpsc92f7c30.png

Meer lezen over de verschillen tussen emoties en gevoelens?  Gevoelens en emoties worden in onze taal door elkaar gebruikt. Gevoelens en emoties zijn functioneel en nuttig.  Gevoelens spelen de belangrijkste rol bij het nemen van beslissingen.

Geen tips meer missen? Schrijf je in voor de ‘GOAL inspirator’ voor maandelijks handige tips op vlak van leidinggeven, klantgerichtheid, verkoop, productiviteit en teambuilding.

Inschrijven? Dat kan hier!   Vergeet ons niet te ‘liken’ direct onder dit artikel!

Leave a comment

10 manieren om winkel omzet te verhogen

Hoe haal je meer resultaten uit je winkel. Hoe verhoog je je winkelomzet. Hoe houd je méér over. Daar gaat deze blog over.

Het leuke van je winkelomzet verhogen is dat het niet altijd veel energie kost om dit te bereiken. Je hoeft er je winkel niet voor te verbouwen en geen andere mensen voor aan te nemen. Je moet alleen mogelijkheden creëren èn benutten. Maar er moeten misschien wel een paar zaken anders!

 

1.       Houdt de zaag scherp
Allereerst jezelf. Retail is topsport. Zorg voor een paar gemakkelijke, comfortabele schoenen. Eet gezond, lunch niet te zwaar en zorg dat je uitgerust kunt beginnen. Op die manier heb je maximale energie voor je, vaak lange, dagen in de winkel. Maak plezier met elkaar èn met de klant. Hou van je werk en van je vrije tijd. Het houdt je gezond, opgewekt en leidt alleen al tot meer verkoop!

2.       Extra bijverkoop
Shell doet het. En met succes. Er gaan heel wat doosjes snacks extra over de counter. Het kan bij jou ook. Of het nu snacks zijn, spelletjes, accessoires of reparatieverzekeringen. Geef de consument iets om over na te denken terwijl jij de kassa afslaat. Het is de wet van de getallen. Een aantal zeggen nee, een aantal zeggen ja en zorgen voor extra omzet en dus meer geld in je kassa.

3.      Gebruik Social Media
Zorg dat je een strategie hebt voor het gebruik van Social Media. Twitter, Facebook, Youtube en een Blog zijn uitstekende middelen om, met weinig extra kosten, jouw winkel onder de aandacht te brengen. Zorg dat je een Social Media expert vindt die samen met jou een gestructreerd plan kan opzetten. Zo af en toe wat heeft geen enkele zin. Wanneer je het goed aanpakt garandeer ik je meer omzet!

4.       Gebruik de Media voor Free Publicity
Als er ook maar iets noemenswaardig gebeurd in je winkel, je straat, met je producten, met jou of met één van je teamleaden, stuur een persbericht naar de media. Voor je het weet heb je een mooi stuk free-publicity in het Stadsblad staan. Zorg dat je betrokken bent bij activiteiten in je buurt, dorp of stadsdeel. Misschien kun je zelf een bijeenkomst organiseren in je winkel?  Met wat creativiteit bedenk je zo een promotie-event waarmee je jouw winkel kunt laten bruisen!

5.       Hou je hardlopers in de gaten
Hou de hardlopers onder je producten in de gaten en doe dat pro-actief. Wacht niet tot ze uitverkocht zijn voor je bijbesteld. Op die manier verlies je geld. Geef jezelf genoeg tijd om nieuwe voorraad binnen te hebben voor de hardlopers allemaal verkocht zijn.

6.       Houdt de slow-movers in de gaten
Producten die niet lopen houden je schappen bezet. Weg met die handel! Maak er een leuke aanbieding van en zorg dat ze je winkel uitzijn voordat het stof zich erop vastzet. Winkeldochters brengen het beeld van je totale winkel naar beneden en maken jouw zaak stoffig!

7.      Train je team
Train je team op productkennis, verkoopvaardigheden en ‘branding’ van jouw kennis. Wanneer jij de enige bent die in je winkel werkt, weet je wat je doet of niet doet. Maar als je een team hebt van 10, 20 of 100 medewerkers, dan mòet je hen trainen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Organiseer product training, bepaal de ‘branding’ van je winkel; wie willen jullie zijn? Hoe wil je dat klanten jouw winkel ervaren en de mensen die er werken? Zorg ervoor dat je commentaar op het internet en social media opvolgt. Zonder een sterk team laat je verkoop liggen!

8.      Breng je zaak op spanning
Maak gebruik van de cross-selling strategieën en impuls aankoop kansen. Gebruik verlichting optimaal en bedenk creatieve displays om je klanten te verrassen. Je kunt video’s tonen in je winkel, en op je facebook pagina. Een mooie winkel die verrast, zorgt altijd voor extra aankopen.

9.      Maak ècht contact met de klant
Persoonlijke aandacht is de sleutel tot meer verkoop. Luister ècht naar je klant en probeer zijn behoeftes en wensen te begrijpen. Vertel dan over hoe jouw producten hem of haar kunnen helpen. Laat de klant merken dat je diens klandizie waardeert. Biedt diensten of service aan die een meerwaarde hebben voor de producten die je verkoopt. Zo onderscheidt je je van concurrent en webshop. Zorg ervoor dat je van iedere klant zijn/haar e-mail adres krijgt zodat je hem of haar op de hoogte kunt houden van nieuwe producten, diensten en bijzondere aanbiedingen via je nieuwsbrief.

10.   Houdt grip op de boekhouding
Het is misschien voor de hand liggend, maar als ondernemers hebben we het meestal niet zo op boekhouden. De kassa moet kloppen, de bonnetjes compleet en de boekhouder doet de rest. Zorg ervoor dat je je kengetallen kent zodat je weet waar je staat met je zaak. Wat wordt waaraan uitgegeven, hoe is je cashflow, wat heb je aan inventaris. Het eerste verdiend is dàt wat je niet hoeft uit te geven!

11.      Ken uzelve!
Een eigen zaak is meer dan een baan creëren voor jezelf. Jouw rol nu is verkoop, marketing, financiën, administratie, personeelsmanagement, enz. Daar waar je niet goed in bent, minder tijd aan besteedt, misschien zelfs verwaarloosd, daar ligt je grootste kans op groei en verbetering. Wees eerlijk naar jezelf en zorg dat je een specialist inhuurt voor waar je hulp bij nodig hebt!

Met wat oefening kan ook jij van kijkers kopers maken.  Dat kan op een vriendelijke, klantgerichte manier en zònder koopdruk. Verkopen is (weer) een vak geworden en vraagt om oefening van verkoopvaardigheden en constante aandacht.

Geen tips meer missen? Schrijf je in voor de ‘GOAL inspirator‘ voor maandelijks handige tips op vlak van leidinggeven, klantgerichtheid, verkoop, productiviteit en teambuilding.

Waardeer je ons werk? ‘Like‘ ons op Facebook direct onder dit artikel!

Leave a comment

7 Tips om je team door een lastige periode te leiden.

Tips om je team door een lastige periode te leiden.

Je mensen zijn niet gemotiveerd. Er heerst een sfeer van ‘Boeien…’  Als dit zo is heb je het spel al verloren voordat het begonnen is!  Je kunt natuurlijk je team de schuld geven. Hen straffen zelfs omdat ze niet gemotiveerd zijn. Dit is een nog gevaarlijker vorm van zelf-sabotage die je nog verder van huis brengt. Je kunt ook de verantwoordelijkheid nemen om je mensen te betrekken en hun motivatiemotor te laten snorren!

Een team ontstaat niet zomaar. Daar moet wel wat voor gebeuren. In bijgaande video zie je enkele fragmenten uit de film ‘Remember the Titans’ waarin het vormen van een team prachtig is weergegeven.

Het moet NU gebeuren!

Een lastige periode overbruggen, een groot project waar je lang van gedroomd hebt, een grote opdracht, die belangrijke klant die je bedrijf op het volgende niveau zou kunnen helpen. Voor je mensen lijkt het soms mission impossible. Alles had gisteren al klaar moeten zijn, vele eindeloze vergaderingen, op de gang even een boterham kaas wegwerken en verder alleen maar buffelen…
Jij bent van binnenuit gemotiveerd. Het is tenslotte jouw bedrijf. Maar hoe kun je je team  motiveren? De volgende tips kunnen je helpen.

1.        Laat hen het uiteindelijk doel zien.
Jouw medewerkers zien het bedrijf anders als hoe jij dat doet. Zorg ervoor dat zij realiseren dat het niet alleen het bedrijf is dat profiteert van dit project. Je zult ook duidelijk moeten maken wat het hen oplevert. Zorgt het voor meer zekerheid? Zet het jouw bedrijf op de kaart? Zit er een bonus aan voor iedereen? Wanneer zij weten wat het hun oplevert zullen ze waarschijnlijk met meer elan aan de slag gaan voor je.

2.        Maak een reëele planning
Slecht projectmanagement en het ontbreken van een realistische planning zijn gebruikelijke reden waarom een project een ‘mission impossible’ wordt. Houdt je project beheersbaar door een reële planning. Houdt rekening met Murphy. Hoe kun je fouten voorkomen en wat is plan B. Houdt voeling met het team door wekelijks of misschien wel dagelijks het plan te checken met de werkelijkheid.

3.        Vier de kleine overwinningen
Zo’n ‘mission impossible’ project kan dreigen te gaan lijken om een maandenlange slag in de loopgraven. Dit brengt motivatie en energie omlaag. Een openlijke klap op de schouder is niet duur en in sommige gevallen soms effectiever dan een zak geld. Een lekkernij in de kantine kan wonderen doen of trakteer een keer iedereen voor lunch als de zaken lekker lopen.

Wanneer een project bijzonder moeilijk of belangrijk is, beloof je team , vooral wanneer ze het binnen de gestelde deadline en budget voor elkaar krijgen, een knalfuif.  Bij grotere projecten pakt u wat groter uit; een lang weekend naar de Ardennen, een teambuilding met overnachting, etc. Geeft hun iets om naar uit te kijken, zorg voor uitzicht, een licht aan het eind van de tunnel waarvan zij weten dat het niet een nieuwe aanstormende trein is.

4.        Ga mee de loopgraven in
Niets demotiveert een team zo als een leider die praat maar niet doet. Het werk van de leider is niet altijd zichtbaar voor de medewerkers. Zorg ervoor dat zij weten dat jij je inzet om het project een stap verder te brengen. Zorg ervoor dat zij realiseren dat je net zo hard werkt als hen, of zelfs nog harder, om het project tot een succes te maken. Soms kan dat zelfs betekenen de mouwen opstropen en zelf op crusiale momenten je team terzijde staan.

5.        Geef ze wat ze nodig hebben.
Hoe druk je het zelf ook hebt, houdt de vinger aan de pols bij je team. Zorg ervoor dat ze krijgen wat ze nodig hebben om vooruit te komen met hun project. Of dat nu hulp is van anderen, van technologie of duidelijkheid van jou. Helaas zijn het vaak controle-freak ondernemers die de bottleneck zijn voor de voortgang van een project.

6.        Intrinsiek vs Extrinsiek
Het is je vast opgevallen dan veel van de motivatie tips die hier worden beschreven extrinsiek zijn. De beloningen zijn gebaseerd op voldoening halen uit het bereiken van resultaten en het krijgen van erkenning ervoor. Die voldoening is weer een intrinsieke motivator.

Je weet dat een wortel voorhouden in de vorm van een bonus, opslag en promotie wonderen kan doen verrichten bij mensen. Maar dit zijn individuele beloningen. Geen team beloningen.
Intrinsieke beloningen kunnen aan daarentegen binnen een team als krachtige motivatoren werken.  Zelfs wanneer iemand vastbesloten is de Most Valueable Player te zijn binnen je team, zijn of haar inspanningen zorgen ervoor dat de totale teamprestatie beter word. Michael Jorden zei echter, There is NO I in TEAM, but here is an I in WIN”. Wanneer je wint heeft daar je hele team voordeel van.

7.        Jouw tip voor team-motivatie
De echte test of je team-motivatie heeft gewerkt, is te zien in de resultaten.  De 7e tip moet dan ook van jou komen! Schrijf in het reactie veld hieronder wat  jij gedaan hebt, extrensiek of intrensiek, om je team te motiveren.

Of wat heeft iemand gedaan wat niet motiveerden maar zelfs het  tegenovergestelde bereikte? Ben benieuwd!

Geen tips missen? Zorg dat je je inschrijft voor de ‘GOAL Inspirator’

Een gemotiveerd team presteert beter. Hoe houdt jij je medewerkers gemotiveerd? Een belangrijke waarde voor een team is vertrouwen. Hier 10 tips voor vertrouwen binnen een team.  Als manager moet je duidelijkheid geven. Goede feedback zorgt al voor teambuilding.

Leuk artikel? Like ons hieronder op onze facebook pagina! Bedankt! :-)

Leave a comment

13 tips: Omgaan met negatieve feedback

13 tips over hoe om te gaan met negatieve feedback

Negatieve feedback recht voor zijn raap! Zo… het zal je maar gezegd worden.
Als het je overkomt heb je de tijd niet meer om na te denken hoe te reageren. De aanval lijkt dan de beste verdediging…
Nu hebben we even wat tijd om hierbij stil te staan.  Het zal een goede investering blijken want het is goed even stil te staan bij de impact van jouw woorden op de ander.

Negatieve Feedback photo OmgaanmetnegatieveFeedback_GOALtrainingen_zps59fb32ce.png

Ik zet 13 tips voor je op een rij die je zullen helpen bij het omgaan met negatieve feedback en kritiek. De eerste 5 kun je actief toepassen, de laatste 8 gaan over hoe jij er zelf in staat. Jouw overtuigingen en emoties dus.

Acties

1. Pauzeer eerst; reageer niet!
Wanneer je negatieve feedback hoort, is het logisch dat je je onmiddellijk wilt verdedigen. Je wilt al snel roepen: “Dat klopt niet!” of “Dat is niet waar!”
Hoe negatief het commentaar ook is, jij hebt altijd een keuze in je reactie. Wanneer je je verdedigt zegt dat meer over jou als persoon dan over het commentaar zelf. Wanneer je rustig blijft en beheerst ben je veel beter in staat om met de negatieve feedback om te gaan. Geef jezelf wat tijd om af te koelen wanneer je de adrenaline voelt stromen, voordat je verder de dialoog aangaat.

2. Begrijp de zorg van de ander
Ieder commentaar, of het nu negatieve of positieve feedback is, komt ergens vandaan. Sommige vragen die je jezelf kunst stellen:
- Waar maakt hij/zij zich zorgen over?
- Wat is zijn of haar behoefte. Wat wil of wilde hij of zij eigenlijk?
- Wat was het nu precies wat hem of haar triggerde?

Ga eens bij de ander in diens schoenen staan en stel je voor wat die ander zou voelen als hij of zij dit zegt. Het maakt het makkelijker om te snappen wat die ander nou wil en waarom hij of zij dat zei.

3. Beoordeel objectief of de kritiek klopt.
Wanneer je je emoties los kunt laten en in staat bent om min of meer objectief de feedback te evalueren; ben je het dan eens met de feedback? Zit er een kern van waarheid in? Geeft de feedback je wat meer inzicht in de situatie? Feedback kan met dit soort evaluaties een positieve bijdrage aan groei en kansen creëren om het de volgende keer beter te doen.

4. Geef je antwoord met oprechte empathie.
De ander heeft de moeite genomen om jou te antwoorden. Dat verdient dan ook een passend antwoord vanaf jou kant. Je kunt de volgende stappen nemen:
- Bedank hem of haar voor de feedback en de kans om erop te reageren
- Benoem zijn zorg of mening of je er nu wel of niet mee eens bent en beargumenteer waarom.
- Probeer een open discussie te creëren
- Vertel waar je het mee eens bent en waar je het niet mee eens bent om vooruit te komen. Soms is het mogelijk om het eens te worden met een oplossing. Soms ook niet. In dat geval kun je het ermee eens zijn dat jullie het niet eens worden.
- Bedank de ander voor diens moeite om dit met je op te nemen en te delen.

6. Leer van feedback
Er is altijd wel iets te leren van feedback.  Vraag jezelf af:
- Wat heb ik over mezelf geleerd?
- Wat heb ik over anderen geleerd?
- Hoe kan ik me verbeteren?  Wat ga ik vanaf nu anders doen?
Je kunt dus leren van de feedback, van hoe jij met de feedback omging of beide.

Jouw overtuigingen

7. Opgeven te willen controleren
Je hebt geen controle over wat andere mensen denken, zeggen of doen. Je hebt geen controle over onvoorziene gebeurtenissen. Negativiteit is onvermijdelijk. Waar je wel controle over kunt hebben, is hoe jij het ontvangt en hoe jij op mensen en omstandigheden reageert!

8. Accepteren dat je niet iedereen kun plezieren!
We zijn allemaal mensen met onze talenten en onze ideeën. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening en om die mening te delen.  Het is dan ook onvermijdelijk dat er mensen zijn die zaken anders zien als jij ze ziet.

9. Zoek positieve energie op.
Zoek gezelschap of een plek die jou weer energie geven. En laat die energie niet meer los! Zoek mensen op die jou opbeuren en motiveren en sta toe dat je je weer goed gaat voelen, energiek, empowered, enthousiast, assertief, gemotiveerd en optimistisch!

10. Focus jezelf op dankbaarheid
Koers weg van het ‘zware gat’ en begin je zegeningen te tellen. Wanneer iemand me zijn commentaar of acties jou naar beneden haalt, focus je dan op dankbaar te zijn voor  wat je al wel bereikt hebt. Dankbaarheid helpt je om zaken in het juiste perspectief te zien terwijl je je ‘vecht of vlucht’ emoties onder controle houdt.

11. Wees verantwoordelijk voor jezelf
Jouw keuzes en jouw acties zijn het directe resultaat van jouw vrije wil. Wat je ook zegt, denkt of doet en hoe een ander daar wel of niet op reageert, neem je verantwoordelijkheid voor jouw acties.
Heb vertrouwen in de beslissingen die je neemt en sta ervoor!

12. Vat het niet persoonlijk op.
Kritiek is vaak het pijnlijkst wanneer jouw intenties verkeerd worden opgevat of wanneer er onterecht negatieve feedback wordt gegeven. Bescherm jezelf met de wetenschap dat het alleen maar de overtuiging is van die ene persoon. Of het nu klopt of niet, vat het niet persoonlijk op en accepteer dat die ander, net als jij, recht heeft op diens eigen mening.

13. Loslaten
Dit is misschien wel de moeilijkste van allemaal. Onthoudt dat je bent wat je voelt. Als jij je op negativiteit focust dan verword jij tot wat anderen voor je gecreëerd hebben.  Draag het niet te lang met je mee.  Sta het niet toe je te lang te kwetsen. Haal diep adem en laat de negativiteit los.

Meer lezen over gevoelens en emoties, hoe emoties te controleren of het nut van gevoelens? Wil je werken aan feedback? Kijk dan naar onze workshop feedback.

Leave a comment

Top 5 Impact op Persoonlijke Ontwikkeling

Top 5 Impact op Persoonlijke Ontwikkeling.

Verschillende klanten is gevraagd wat nu het meeste impact had op hun persoonlijke ontwikkeling. Deze vraag is aan meer dan 100 personen gesteld met midden-kader en hoger management functies.  Het hoogst scorende antwoord op de vraag was: “Ik had een leidinggevende die mij steunde.”

Vraag:
Als jij nu leidinggevende bent, wie steun jij nu dan in diens persoonlijke ontwikkeling? Wie noemt jou de komende jaren als drijvende kracht in zijn of haar succes?


 photo Persoonlijke-Ontwikkeling_GOAL_zps54399e5b.png

 

Vervolgens komen 2 antwoorden die beide 25% scoorden.  Eén had te maken met een sterke interne motivatie: “Ik heb mezelf met een lastige taak kunnen bewijzen.”

Vraag:
In wat voor comfort zone heb jij je nu genesteld? Hoe kun jij je comfortzone oprekken, verder dan wat je nu kan en beheerst? Waar zit jouw uitdaging waar je je nog niet comfortabel bij voelt of je daarin een expert kan noemen?

Is het niet vaak een zaak van zelfvertrouwen en kansen zien én grijpen? Wat is er nodig om jezelf verder te brengen dan het bekende repertoire dat je nu kent?

Het andere antwoord dat de tweede plaats deelt in dit onderzoek luidt: “Het bedrijf heeft in mij geïnvesteerd.”

Vraag:
Hoe bewust en betrokken is jouw huidige bedrijf, jouw afdeling,  jouw team  bezig met een klimaat te creëren waarin mensen zich kunnen en willen ontwikkelen?

Steeds weer blijkt in onderzoeken dat er meer aandacht nodig is voor de individuele werknemer. Waarin gaat deze zich ontwikkelen en hoe wordt dat aangepakt? Welke talenten/competenties moeten worden ontwikkeld en hoe gaan we dat trainen? Alleen door actief te trainen en de medewerker buiten diens comfortzone te brengen, ontstaat groei en ontwikkeling.

Als laatste antwoordde maar 4% van de ondervraagden dat ze een kruiwagen hadden. Iemand die voor hen deuren openden, hen naar voren schoven, hun naam noemden en hen steunden.

Vraag:
Wie zou jij een extra steun kunnen geven in deze moeilijke tijden? De arbeidsmarkt zit behoorlijk vast. Een breekijzer laat niet alleen jouw medewerker profiteren van jouw connecties en wijsheid maar zorgt ook voor een gezonde doorstroom in je bedrijf.

GOAL trainingen 

Leave a comment

Hoe hou je je medewerkers gemotiveerd?

Hoe houd je in deze moeilijke tijden je medewerkers gemotiveerd?
Als leidinggevende kun je niet simpelweg je mensen rond commanderen en verwachten dat ze doen wat je wilt. Dat doen ze misschien even. Zolang je kijkt. Maar op het moment dat je ze loslaat, doen ze dat wat ze zelf op dat moment belangrijk vinden.

De manager van vandaag moet, meer dan ooit, de samenwerking krijgen met zijn mensen.  In deze blog bespreek ik twee manieren om medewerkers te motiveren; complimenteren en inspireren. Alhoewel deze woorden vaak in één adem genoemd worden, hebben ze toch een heel andere betekenis. Effectieve inzet ervan hangt dan ook sterk af van wat je wilt bereiken.

Motiveren is mensen zover krijgen om te handelen op een manier die concreet en onmiddellijk een bepaald doel dient. Als je mensen wilt motiveren om iets te doen wat ze niet per se willen, moet je ze als ruil iets bieden wat ze wèl willen.

Wanneer een voetbalcoach tijdens de rust een peptalk geeft aan zijn team, gebruikt hij motivatie en inspiratie om zijn team te motiveren. Hij wil dat zijn spelers zich weer opladen en met hernieuwde energie en focus het veld weer opgaan, ook al voelen ze zich nu misschien moe of ontmoedigd. Hun beloning? De overwinning!

Hoe motiveer je je team:

1. Complimenteer je mensen.
Complimenten zetten mensen in hun kracht. Complimenten zorgen voor een prettige werksfeer. Een sfeer van ‘ik kan het’ en ‘wij kunnen het’. Een positieve energie komt lost in je team wat ook op jou als leidinggevende zal reflecteren.

2. Vertel de mensen precies wat je wilt dat ze doen.
Motivatie gaat over mensen aanzetten tot actie, dus blijf niet vaag. Vermijd algemeenheden als: “Ik wil dat iedereen zijn best doet.” Zeg in plaats daarvan: “Ik heb je hulp dit weekend nodig, zodat we dit project op tijd klaar krijgen.” Complimenteer als je medewerking krijgt of ziet.

3. Beperk de hoeveelheid tijd of inspanning die je vraagt.
Het is makkelijker om mensen te vragen om een avond door te werken of zelfs iedere avond in één week dan te verwachten dat ze voor onbepaalde tijd laat doorwerken. Stel een einddatum. Geef kleine complimenten. ‘Fijn dat je er bent.’

4. Deel in het te brengen offer.
Leiders vragen niet aan anderen te doen wat ze zelf niet bereid zijn om te doen. Ga je mensen niet vragen om het weekend door te werken als je zelf plannen hebt voor een stedentrip. Stroop je mouwen op en help zichtbaar mee.

5. Doe beroep op hun emoties.
Angst focust de aandacht van je team en kan kortstondig een effectieve motivator zijn (‘Wanneer we dit niet rond krijgen, staan onze banen op het spel’). Wanneer je angst blijft gebruiken,  chieten mensen in de kramp en zul je ze uiteindelijk alleen maar demotiveren. Het werkt beter mensen te motiveren door positieve emoties zoals enthousiasme, trots, een gevoel van verbondenheid, en de sensatie van de prestatie. Complimenten leggen focus op wat er is. Angst focust op wat er niet is.

6. Geef mensen meerdere redenen om te doen wat je wilt dat ze doen.
Je kunt je eigen reden of reden van de organisatie voor het aanvragen van de actie aangeven. “Als we dit project niet op tijd afkrijgen, zullen we het contract verliezen.” Maar de beste reden, is altijd de persoonlijke reden. Je kunt praten over collegialiteit, of de kick om samen iets bereikt te hebben. Het zou mooi zijn als je een extra vrije dag of een bonus kunt geven. Maar de dingen zijn wat ze zijn in deze moeilijke tijden, en soms is het alleen de hoop alle banen te kunnen behouden. Een compliment kost echter niks en heeft een hoog rendement.

Inspireren, aan de andere kant, impliceert het veranderen van de manier waarop mensen denken en voelen over zichzelf, zodat ze positieve actie willen nemen. Het speelt in op de behoeften en verlangens van mensen. Bevlogen sprekers inspireren hun publiek. Denk aan de speech van Martin Luther King, de Obama speech of de speech van Steven Jobs waarin hij praat over de uitdagingen van de afgestudeerden. Inspiratie doet een beroep op de beste aspiraties van mensen, en de onderliggende, vaak onuitgesproken boodschap is: “Je kunt worden wat je wilt zijn.” Geen andere beloning wordt beloofd dan de beloning die van binnenuit komt: het gevoel van persoonlijke voldoening.

Als leider, leidinggevende, manager, ondernemer; wanneer je praat over waarden, over identiteit (ofwel de corporate identity of de identiteit van ieder individueel persoon), en over lange-termijn doelen, is het altijd je intentie om te inspireren.

Hoe inspireer je je team:

1. Wees de verandering die je wilt inspireren.
Je reputatie, je karakter, je gedrag, zal mensen meer dan iets anders inspireren. De enige manier om het beste te verwachten van anderen is om het beste te verwachten van jezelf.

2. Vertel een verhaal.
Verhalen vertellen mensen niet wat ze moeten doen. Ze betrekken verbeelding en emoties van mensen. Verhalen laten mensen zien waartoe ze in staat zijn of waartoe ze het potentieel hebben.

3. Aanspreken van mensen op hun waardesysteem.
Vraag mensen om te handelen op een wijze die in overeenstemming is met de waarden waarnaar zij zelf leven. Als iemand bijvoorbeeld openheid belangrijk vindt, dan kun je hem daar ook op aanspreken.

4. Vertrouw op mensen.
Als je mensen inspireert, ga je ze niet vertellen wat ze moeten doen of geef je nauwkeurige aanwijzingen. Je ‘empowered’ hen het beste in zichzelf naar boven te halen, met het vertrouwen dat ze dan het juiste doen. En dat juiste ding, is misschien niet wat je verwacht, het kan soms zelfs verder gaan als dan wat je ooit verwacht had.

5. Daag hen uit!
Mensen raken niet geïnspireerd door het doen van de gewone dingen of door alleen maar te voldoen aan de verwachtingen. Mensen raken geïnspireerd door de inspanning, creativiteit en opoffering die nodig is om iets voor mekaar te krijgen dat ze zelf nooit voor mogelijk gehouden hadden.

Motiveren en inspireren zijn niet alleen skills voor professionele sprekers en predikanten. Motiveren door complimenteren en inspireren zijn skills die alle leiders kunnen gebruiken in vergaderingen, presentaties, coaching, voortgangsgesprekken en gewoon op de gang bij de koffiemachine.  Motiveren door complimenten geven en inspireren zijn effectieve tools om het beste in je mensen naar boven te halen. Het is gewoon een kwestie van leren zien van het  juiste moment en de juiste situatie en vooral leren kijken naar je medewerker. Hij/zij laat je namelijk zien wat ie nodig heeft!

Als er een direct, korte-termijn en specifieke doel is waarvan je wilt dat je medewerkers het bereiken, dan moet je hen motiveren door complimenten te geven. Wanneer je de identiteit en het zelfvertrouwen van mensen wilt vormen en hun lange-termijn ambities vorm wilt geven, moet je hen inspireren.

Antoine de Saint-Exupery, de Franse auteur van “De Kleine Prins”,  schreef: “Wanneer je een schip wilt bouwen, begin dan niet met mensen op te trommelen, het werk te verdelen en opdrachten te verstrekken, maar leer hen te verlangen naar de eindeloze zee”.

“Soms moet je beide doen. Je moet mensen aanstellen, hun werk organiseren, een specifieke taak volgens vastgestelde specificaties laten uitvoeren, en dat alles binnen een bepaalde tijd en budget. Soms moet je benoemen van wat er al wel is en een compliment geven. Soms moet je alleen de verlangens en behoeften van mensen activeren en opzij stappen. Je zult verrast worden tot wat ze dan in staat zijn!

Leave a comment

Emotioneel of rationeel? Hoe beslissen we?

Emotioneel of rationeel?  Hoe nemen we beslissingen?

Er is een eeuwige discussie over of we onze besluitvorming in het nemen van beslissingen baseren op rationele redenen of emotionele impulsen. Sommigen zeggen dat we het hoofd, de ratio, moeten raadplegen en het hart, de ratio, moeten negeren, als we de juiste beslissing willen maken. Anderen zeggen dat we juist ons hart moeten volgen en de verlammende berekeningen van het hoofd moeten negeren. Weer anderen zeggen dat er altijd een mix van rationele en emotionele elementen zit binnen je besluitvorming.

Ik zal alle onduidelijkheid wegnemen.

 

Al onze beslissingen worden gestuurd door onze emoties!

 

 photo 414463_zps91bc9b59.png

Wow! Dat is nogal wat! Dan moeten we hier toch eerst even vaststellen wat rationeel en emotioneel nou precies inhoudt en wat voor belang beiden innemen in ons leven.

 

De rol van de Ratio

Heb je ooit iets met je handen geroken?  Zag je ooit iets met je neus? Ooit iets geproefd met je oren? Iets aangeraakt met je ogen?  Hoorde je iets met je tong? Natuurlijk niet.  Je ruikt niet met je handen. Dat is niet waarvoor we ze gebruiken. Dat is niet hun doel.

Wat is nu het doel, ofwel de rol van ratio in ons streven naar  overleving en geluk?

Ratio laat ons de wereld om ons heen begrijpen.

We gebruiken onze zintuigen om gegevens te verzamelen, en ons ratio  legt de puzzelstukjes bij elkaar en vormt zo een plaatje van hoe de wereld functioneert. We maken gebruik van ervaringen uit het verleden (en ervaringen van andere mensen) in de vorming van ons begrip van de wereld om ons heen en wat we zouden moeten doen om vooruitgang te boeken.

Maar ratio stelt alleen de bestemming, het doel, vast.

Het is de emotie die ons beweegt tot actie.

 

De motion in emotie.

In emotie (emotion) zit motion. Motion betekent beweging. Beweging in de één of in de andere richting.

 • Mensen weten dat roken slecht is. Toch doen velen het met plezier.
 • Mensen weten dat McDonalds ongezond is. Toch staan velen vandaag weer in de drive-thru.

Waarom doen we dat?

Omdat ‘ratio’ het landschap en bestemming bepaalt. Maar als je emoties je een andere richting opsturen, zal je die richting kiezen. Emotie is de cirkel die ratio verbindt met actie. Zonder emotie, zullen we ons niet gedwongen voelen om iets te doen. Het maakt niet uit hoeveel informatie we hebben over hoe belangrijk die actie ook is.

De vraag of we besluiten rationeel of emotioneel nemen is per definitie al onjuist. De vraag impliceert dat en emotie met elkaar in oorlog zijn en dat je tussen hen zou moeten kiezen. Maar emotie is een uitbreiding van de ratio en het dient een even waardevol – maar wezenlijk andere rol in ons leven.

“Wacht even!”  roept hier iemand. “Als emotie is een uitbreiding van de ratio, waarom zijn ze in conflict? Waarom trekt ratio ons in de ene richting en duwt emotie ons in een andere? “ Dat is een zeer zinnige vraag!

 

Dubbele boodschap

Als er geen conflict is tussen ratio en emotie, waarom trekken ze dan ons vaak in twee aparte richtingen?

Omdat iedere emotie zijn eigen reden heeft, die we overigens vaak verwaarlozen. Het conflict is niet tussen ratio en emotie, maar tegenstrijdige gedachten, elk verbonden is met een andere emotie.

We hebben de neiging om te kijken naar de ‘rationele’ factoren en kijken niet naar de  emotionele factoren omdat wij emoties irrationeel vinden. Maar iedere emotie komt voort uit een reden. De oorzaak van het conflict tussen ratio en emotie is de dubbele boodschap die we ons lichaam ermee geven. Aangezien ratio ons niet aanzet tot actie (dat is de rol van emotie), gaan we door in wat we het meest geneigd zijn te doen. Iedere keer weer!

Voorbeeld; Boosheid komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van een denkproces. Als je boosheid en woede voelt dan wil je het liefst uithalen naar degene die ervoor zorgde dat je boos werd. Je denkt op dat moment er niet aan dat die boosheid niet gepast is en zelfs meestal alleen maar escalerend zal werken.

Je gelooft dat je gerechtvaardigd  boos bent en dat diegene naar wie je uithaalt  verdient wat ie krijgt. Ergens in je, geloof je niet dat je boosheid irrationeel is. Het is volkomen logisch.

Maar er is een ander rationele gedachte. Eén met een lagere emotionele lading die u vraagt ​​om de wet, sociale etiquette, de gevoelens van anderen, de zakelijke belangen, etc. te overwegen. Welke ‘rationale’ gedachte zal je tot actie aanzetten? Natuurlijk die gedachte die emotioneel geladen is.

 

Het maken van de juiste beslissingen

Wanneerje niet tevreden bent met de beslissingen die je maakt in je leven is dat  niet de schuld van je emoties. Je emoties staan aan jouw kant. Ze verdienen om gewaardeerd en gerespecteerd te worden.

Maar zult hun wortels moeten onderzoeken om achter de tegenstrijdige redenen te komen. Conflicten ontstaan ​​vaak wanneer je opgevoed bent met bepaalde overtuigingen en waarden zonder daar vragen bij te stellen. Als je je ontwikkelt ontwikkel je ook je eigen waarden, normen en behoeften  terwijl je gecondtioneerd bent te handelen volgens de waarden die je geleerd hebt te accepteren.

Bijvoorbeeld:

 • Je denkt dat je verantwoordelijk en rijk kunt leven, maar je hebt geleerd dat geld de bron is van alle kwaad.
 • Je gelooft dat het goed is om plezier te hebben, maar je hebt geleerd je verantwoordelijk te gedragen.
 • Je streeft ernaar gelukkig te zijn, maar je hebt geleerd dat egoïsme slecht is.

Dergelijke tegenstrijdige gedachten leiden tot dubbele boodschappen naar je lichaam. Als je de juiste beslissingen wilt nemen, moet je bewust luisteren naar al je gedachtenen naar wat je emoties onthullen over die gedachten. Dat is de enige manier hoe je het vermeende gat tussen ratio en emotie kunt dichten.

Eén manier die je daarbij kan helpen is verbindende communicatie. Verbindende communicatie of geweldloze communicatie leert je om naar de behoeften te kijken die achter je emoties schuilen. Als je dorst hebt moet je drinken, als je honger hebt eten, als je ongerust bent heb je geruststelling nodig, als je onzeker bent bevestiging enz.

Wat willen jouw emoties jou vertellen?

Leave a comment

Het 70-20-10 model

Het 70-20-10 model

In de wereld van vandaag gaan ontwikkelingen razendsnel. De ene ontwikkeling volgt op de andere. Dat betekent dat we continue moeten leren hiermee om te gaan.  Tegelijkertijd werken we in vaak kleinere teams en zijn de werknemers te kostbaar geworden om ze telkens voor een training van de werkplek te halen. We moeten dus effectiever trainen.

Nu is er al in 2000 uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan door Lombaro & Eichinger, naar de manier en de plekken waar mensen.  De bevindingen:

 • 70% van alle leerervaringen krijgt men tijdens het werk. Vaak door nieuwe opdrachten of andere taken.
 • 20% van alle leerervaringen ontstaat door feedback van collega’s en door zelf te kijken naar hoe anderen het doen.
 • 10% van alle leerervaringen gebeurt in ‘formele’ settings als trainingen en workshops.

Door de verschillende onderdelen met elkaar te integreren ontstaat het hoogste opleidingsrendement. Dit is bekend geworden als het 70-20-10 model.

 

Het 10 % – Boost Effect

Hoewel de bijdrage van training/opleiding  wordt geschat op slechts 10 procent (eigenlijk 9-15 % ) binnen het 70-20-10 model , heeft het een “boost-effect” – op het uiteindelijke rendement. De 10% training ondersteunt en geeft een boost aan de overige 90 procent . Dat wil zeggen, training geeft de deelnemer het fundament waarop andere vormen van leren kunnen worden gebouwd.

 

 

 

70-20-10 niet Heilig

Er is inmiddels alweer discussie over de verhoudingen in het model. Dan Pontefract ( 2013 ) zweert bij de 3.33 leer- ratio; wat staat voor 33 % van het leren is formeel , 33 % is informeel , en 33 % is sociaal. Vooral dat lezen binnen het 70-20-10 model als formeel wordt gezien stoort hem. Lezen is zijn inziens een informele vorm van leren. Wij gaan de discussie hierover niet aan maar focussen ons liever op het bruikbare element in beide modellen met ons doel training nog effectiever te maken.

70-20-10 model in de praktijk

GOAL trainingen kiest zoveel mogelijk werkvormen volgens dit 70-20-10 model. Deze werkwijze vergroot immers enorm het leerrendement. Naast de ‘traditionele’ trainingsonderdelen, zijn er opdrachten, die de deelnemers uitvoeren op de werkvloer. Wij noemen die uitdagingen een Goalgetter. De Goalgetters zijn zowel gericht op het bereiken van een optimaal leerrendement bij de deelnemer, als op een optimaal zakelijk resultaat voor uw organisatie.

Training, oefenen op de werkplek en feedback

Bij het organiseren van een training spreiden we de dagdelen of liefst uit over meerdere weken. De deelnemers kunnen dan tussentijds aan de slag met de aangereikte vaardigheden en kunnen veel oefenen. Het resultaat is een geïntegreerd programma, dat afwisselend bestaat uit trainingsblokken, Goalgetters op de werkvloer en feedback van collega’s.

Collega’s geven de deelnemers feedback op de uitvoering van de Goalgetter opdrachten. Resultaten en feedback worden met de trainer besproken. Deze geeft aanvullende tips en maken de deelnemer bewust van beperkende overtuigingen, niet effectieve strategiën en wetmatigheden die daarbij naar voren komen. Soms is het verhelderend om een Goalgetter nog eens na te spelen tijdens een trainingsbijeenkomst zodat de deelnemers veilig kunnen oefenen.

Trainen is herhalen.

Herhaling is nodig om effectief te kunnen leren. Door integratie van online technologie en moderne communicatie middelen kan dat nu altijd en overal. Ingegeven door de kritische eisen die aan opleiden worden gesteld en de technische ontwikkelingen, wisselt GOAL trainingen klassikaal leren af met andere leervormen. Vaak kunnen die onafhankelijk van plaats en tijd kunnen worden ingezet. Daarmee verlengen en intensiveren we als het ware het leertraject. Dit kan bijvoorbeeld een online test zijn waarmee we de deelnemer inzicht geven in diens te ontwikkelen competenties. Daarnaast krijgt een deelnemers voorafgaand aan een training waarin vooral veel praktijkgericht wordt geoefend, de opdracht lesstof door te lezen, filmpjes te bekijken en zich door vragen te beantwoorden voor te bereiden. Zo komt de leerstof op verschillende manieren binnen, waardoor het leerrendement aanzienlijk verhoogd wordt.

Goalgetter maakt trainen leuker en een stuk effectiever

Na de Goalgetters vragen we de collega’s van de deelnemers om feedback op de uitvoering van de Goalgetter opdracht. In het volgende blok van de training  bespreken we de resultaten van de Goalgetter opdracht en de feedback. De trainers bespreken met de deelnemers wat goed  en minder goed ging en wijzen op eventuele onderliggende patronen. Eventueel spelen we de Goalgetter in de training nog eens na. Zo kunnen de deelnemers in alle veiligheid oefenen.

Door onze maatwerk trajecten op deze manier op te zetten wordt leren een stuk leuker en vooral veel effectiever. Deelnemers leren meer van hun opdrachten, van elkaar en van de trainer. Ze kunnen kiezen voor leervormen die passen bij hun leervraag, leerstijl en voorkeur.

Wat zijn de voordelen?

 • Direct ander gedrag in de praktijk. Omdat we de leerervaringen met name op de werkvloer zelf laten ontstaat, is geen transfer nodig van de training naar de praktijk. De training is leuk en inspirerend, èn leidt tot succesvol gedrag in de praktijk.
 • Onze trainingen direct en concreet zakelijk resultaat op. Dit naast ontwikkeling op kennis,  houding en gedrag. Vanzelfsprekend bespreken we met u als opdrachtgever vooraf waar we de focus leggen.
 • Het gedrag beklijft. Deze manier van werken is geënt op belevend leren; leren door te doen. Confusius wist al dat mensen zo het beste leren:

“Vertel het me en ik zal het vergeten
  Laat het me zien en ik zal het onthouden
  Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken”

Leave a comment

Hoe krijg je controle over je emoties?

Emoties, hoe controleer je die? Wie zijn emoties beheerst, heeft controle over zijn leven. Emotioneel meesterschap is de sleutel tot een leven dat je leidt. Het vermogen om controle te hebben over wat je op ieder moment voelt, is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben. Er zijn drie krachten die bepalen wat je voelt. Deze drie samen noemen we ‘Emotional Triade’. Samen bepalen deze drie iedere, en elke emotie.

Hoe krijg je je emoties onder controle

Wat je voelt, voel je niet zomaar automatisch!  Je voelt wat je voelt omdat je dit hebt gekozen met je ‘Emotional Triade’. Om je emoties te beheersen en bewust te kunnen kiezen voor de emoties waarmee je dagelijks leeft, moet je deze drie krachten begrijpen en weten hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken.

1: Fysiologie

Emotie wordt gecreëerd door beweging. Wat je nu voelt is direct gerelateerd aan de manier waarop je je lichaam beweegt. Als je je schouders laat hangen en met je hoofd naar voren leunt, zul je al snel vertrekken naar een staat van depressie. Dus, wanneer je je een volgend keer wat depressief voelt, sta dan op, gooi je schouders naar achteren en neem een paar keer diep adem. Je zult zien dat je jezelf daardoor in een andere gemoedstoestand voelt. Je ziet weer mogelijkheden en zult sneller en betere beslissingen nemen. Je zult je sterker voelen en genieten van een zelfverzekerd gevoel terwijl je het overzicht houd van de vervelende situatie waarin je je wellicht bevindt. Raar? Probeer het! Je zult zien dat het werkt!

2: Taal

Taal komt voor in vele vormen. Ook in de vorm waarbij je jezelf vragen moet stellen, hetzij hardop of in je hoofd. Als je jezelf vraagt: “Waarom overkomt mij dit nu altijd?” Je zult een heel andere set van emoties ervaren dan als je vroeg te creëren, “Hoe van deze situatie profiteren?” Of “Waar zit in deze situatie mijn cadeautje? ‘Of “Wat is er humoristisch aan dit?” Bedenk dat het geheim van de top-coach is de vragen te stellen die de coaché zichzelf nìet stelt!

De taalpatronen die je dan gebruikt spelen een belangrijke rol in de betekenis de je daarmee geeft aan dezelfde situatie. Door andere woorden krijgt dezelfde situatie een andere betekenis voor jou! En… daarmee geeft diezelfde situatie, maar nu met een andere betekenis, jou ook andere emoties!

Wanneer je je een volgend keer in een situatie bevind waar negatieve emoties het over dreigen te nemen. Kijk dan naar de taal die je op dat moment gebruikt. Hoe kun je, door anders met jezelf te communiceren, je emoties verschuiven en meer een gevoel van empowerment creëren?

3: Focus

Energie stroomt naar daar waar je de focus legt. Alles wat je focus, aandacht geeft, groeit. Met andere woorden, je leven wordt beheerst door datgene waar je je op richt. Dat is waarom je moet concentreren op waar je naartoe wilt, niet op wat dat wat je vreest. Wanneer je merkt dat je in een emotionele toestand komt van onzekerheid, weersta dan je angst. Verschuiven je aandacht naar datgene waar je naartoe wilt en je acties zullen je meenemen in die richting.

Inzicht in het beïnvloeden van je ‘Emotional Triade’ en het toepassen van de tips hierboven zijn de eerste stappen om jouw ‘Emotional Triade’ in te zetten om je emoties in jouw voordeel te beheersten. Wanneer het je lukt om jouw emoties te beïnvloeden zul je meer tijd doorbrengen in positieve emoties. Positieve emoties die je empoweren en beslissingen en acties laten nemen die bij jou het maximale naar boven halen en van iedere moment van je leven kunnen laten genieten.

GOAL trainingen verzorgt coaching en trainingen om emoties positief voor je te laten werken. Neem contact op voor een voorstel op maat.

Leave a comment

Contactgegevens

Kanaalweg 33-35
2903 LR
Capelle aan den IJssel
Telefoon: 010 - 71 444 55
NL BE LU

Contact pagina
Live chat