10 tips om winkeldiefstal te voorkomen

Winkeldiefstal in Nederland is de op één na hoogste in Europa. Ruim 42 duizend aangiftes werden in 2023 geregistreerd. Het daadwerkelijke aantal diefstallen ligt vele malen hoger. Winkeldiefstal is een regelrechte bedreiging voor de toch al onder druk staande detailhandel.

Het gaat daarbij niet om een pakje kauwgum maar om kleding, boeken, muziek, juwelen, horloges, banden en zelfs auto-onderdelen. Er zijn professionele bendes die voor miljoenen euro’s schade verantwoordelijk zijn. Je kunt er zelf veel aan doen. Hieronder 10 tips om winkeldiefstal controleerbaar te houden.

1.  Begroet alle klanten
Begroet alle klanten wanneer zij je winkel binnenstappen. Een begroeting haalt hen uit de anonimiteit. Het is bekend dat winkeldieven zaken vermijden waar het personeel oplettend is. Dit komt overigens ook je verkoop ten goede.

2.  Let op non-verbaal gedrag
Let extra op klanten die oogcontact vermijden, nerveus overkomen, op en neer door je winkel struinen, opvallend lang blijven hangen, continu naar winkelmedewerkers kijken, vertrekken en weer terugkomen of ander verdacht gedrag vertonen. Benader bezoekers met verdacht gedrag en vraag of je ze kunt helpen. Aandacht is vaak al genoeg om een winkeldief een andere winkel te laten kiezen. Beschuldig hen nooit direct om geen agressie uit te lokken.

3.  Ben optimaal zichtbaar
Stimuleer je medewerkers om regelmatig door de winkel te lopen. Niet alleen in de middengang maar vooral de buitenkant en de ‘hoeken’ van je zaak. Door ‘aanwezig’ te zijn verminder je het aantal winkeldiefstallen.

4.  Houd zicht op je spullen
Gebruik spiegels om blinde hoeken op te heffen en houd je zaak netjes en gespiegeld zodat direct opvalt wanneer er iets gemist wordt. Camera’s, spiegels, bewegingsmelders, beveiligingslabels en beveiligers maken duidelijk dat de pakkans bij jou groot is en schrikken winkeldieven af. Weet welke handel aantrekkelijk is voor winkeldieven (hint: kleine en/of dure artikelen) en zet ze op een prominente plek waar je medewerkers het goed kunnen zien.

5.  Laat je diefstal procedure zien
Bepaal je procedure bij winkeldiefstal en zet het op een poster die je zichtbaar vooraan in je winkel ophangt. Uitspraken als ‘Van alle winkeldiefstal doen wij aangifte’ hebben een afschrikkende werking.

6.  Zet het achter slot en grendel
Bescherm kostbare handel door het in een vitrine te zetten die afsluitbaar is, gebruik kabels en sloten. Zet personeel in om je kleedkamers te managen en te monitoren wat erin en eruit gaat. De noodzaak van hulp van winkelmedewerkers zorgt voor een extra barrière.

7.   Kassa’s voorin
Door je kassa naast de ingang te zetten, zullen alle klanten je medewerker passeren wanneer zij binnenkomen en vertrekken. Zorg dat er altijd iemand, actief, voor in je winkel is en alle klanten kan begroeten bij binnenkomst, en kan uitleiden bij vertrek. ‘Dag mevrouw, hetgeen u zocht zat er niet bij? … Bedankt voor uw bezoek..”

8.   Tas regel
Overweeg een tas regel. Bij Aldi wordt het personeel scherp geïnstrueerd om in de kar en tas te kijken naar ‘vergeten’ producten. Iedere kassière ziet daarop toe.  Hoe kan zoiets voor jouw zaak werken? Biedt klanten aan de tas bij de ingang te bewaren en sta niet toe dat tassen en rugzakken mee de paskamers worden ingenomen. Gelegenheid maakt de dief, niet?

9.   Afreken regel
Wanneer de klant afrekent, wordt de dubbele check je nieuwe regel. Neem een minuut om de handel te controleren. Tassen, mandjes, zakken, voeringen kunnen gebruikt worden om spullen te verstoppen. Ook een klant die afrekent kan wat willen stelen.

10.  Werk samen met je buren
Praat met je buren en deel je ervaring. Praat over verdacht gedrag dat zij wellicht ook gezien hebben. Laat medewerkers verdacht gedrag noteren en deel het met elkaar en je buren. Wanneer je iemand verdenkt van winkeldiefstal, beschuldig hem of haar niet direct. Vraag of je kunt helpen of iets voor hen af mag rekenen. Blijf rustig en voorkom stress. Houd de persoon in de gaten en waarschuw de beveiliging of je manager onmiddellijk. Probeer, voor je eigen veiligheid, niet eigenhandig de dief tegen te houden. Wanneer de winkeldief je winkel verlaat, geef dan de beveiliging of de politie een gedetailleerde beschrijving van de persoon, zijn auto of scooter. Onthoudt, jouw veiligheid is het allerbelangrijkste.