Hoe houd je jouw werk privé balans optimaal in 2024?

De perfecte werk privé balans, hoe haal en behoud je deze? Dit is een vraagstuk wat ons al jaren bezighoudt. Daarnaast is het een onderwerp wat door de coronacrisis, steeds belangrijker is geworden. Mensen werken meer thuis en hebben meer moeite om hun werk en privé in balans te houden. Wij nemen je in dit artikel mee in het begrip werk privé balans en geven tips over hoe je jouw balans kan verbeteren.

Wat is werk privé balans?

Werk privé balans is de balans die jouw werk- en privéleven met elkaar hebben. Bij een goede werk privé balans lopen deze onderdelen moeiteloos langs elkaar heen. Je kan hierin je werk goed van je privé scheiden en ze sluiten goed op elkaar aan. Als deze dingen goed langs elkaar lopen is de kans ook groter dat je gelukkiger bent. Zijn deze twee onderdelen niet in balans dan zal je waarschijnlijk veel spanningen ervaren en je productiviteit zal afnemen.

Waarom is een goede werk privé balans belangrijk?

Een goede werk privé balans is belangrijk voor een aantal redenen. We hebben deze opgedeeld in een aantal onderwerpen.

Fysieke en mentale gezondheid

Een goede werk privé balans is cruciaal voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Als jouw werk en privé goed in balans zijn dan zorgt dit voor een positieve mentale status. En als jouw mentale status goed is dan is jouw fysieke status dat vaak ook! Een verkeerde balans kan zorgen voor mentale klachten, vermoeidheid, slapenloosheid en in het ergste geval zelfs een burn-out.

Tijd voor relaties

Als jouw werk en privé in balans zijn dan zal dit bevorderlijk zijn voor jouw relaties. Jij hebt namelijk de tijd en de ruimte om hier aandacht aan te besteden. Relaties zijn vervolgens weer goed voor jouw mentale status omdat je jezelf hierdoor verbonden voelt.

Productiviteit op werk en thuis

Ook voor de productiviteit is een goede werk privé balans erg belangrijk. Je bent namelijk een stuk productiever als je goed in je vel zit. Ook ben je een stuk productiever als je je privézaken niet onder werktijd doet. Of als je werk zaken in je privé tijd doet. Met deze balans kan je je op werk beter concentreren op jouw werk en kan je jezelf thuis focussen op dingen doen die jij leuk vindt.

Zelfontwikkeling

Als jouw werk en privé niet in balans zijn kan dit ervoor zorgen dat je je eigen ontwikkeling in de weg gaat zitten. Ben je te veel met werk bezig dan kan je jouw hobby’s en interesses niet goed bijhouden. Ben jij te veel met privézaken bezig, dan zit dit jouw ontwikkeling op werk in de weg. Een goede balans zorgt ervoor dat jij jezelf op de juiste momenten kan blijven ontwikkelen.

Voordelen van een goede werk privé balans?

Het is dus superbelangrijk om een goede balans te hebben tussen werk en privé. Hier nog in het kort de belangrijkste voordelen van een goede balans tussen werk en privé.

 • Je bent voelt je mentaal en fysiek beter;
 • Je gaat met meer plezier naar werk;
 • Je bent productiever op werk en in je privéleven;
 • Je hebt meer tijd voor relaties;
 • Je kan jezelf beter ontwikkelen;
 • Je hebt minder kans op burn-out klachten en onnodige spanningen;

Zijn jouw werk en privé in balans (of toch niet)?

Hoe weet je nu of jij een goede balans het tussen werk en privé hebt. Dit is tegenwoordig erg moeilijk te bepalen omdat mensen tegenwoordig steeds minder tijd lijken te hebben. Na een lange dag werk ga je het liefst op de bank liggen. Maar thuis heb je eigenlijk ook eigenlijk altijd wel iets te doen. Het is hierin belangrijk dat je ontspannende momenten niet gaat overslaan. Anders gaan dingen opstapelen en gaat jouw balans uit evenwicht raken.

Signalen die een goede werk privé balans aanduiden

 • Je gaat met plezier naar je werk toe en zorgt dat je niet te vaak overwerkt.
 • Je stopt genoeg tijd in je relaties en hebt niet het gevoel dat je dit niet doet.
 • Je stopt genoeg tijd in interesses en hobby’s.
 • Je voelt je goed en hebt geen moeite om ‘s ochtends uit bed te komen.

Signalen die een slechte werk privé balans aanduiden

 • Je stopt meer uren in je werk dan in je privé;
 • Je voelt je minder productief en sociaal;
 • Je hebt het gevoel dat je meer aandacht moet stoppen in relaties;
 • Je stopt minder tijd in interesses en hobby’s;
 • Je komt ’s ochtends moeilijk uit bed om naar werk te gaan;
 • Je bent minder gelukkig;
 • Je concentratievermogen is minder;
 • Je voelt dat je minder tijd hebt voor sport;
 • Je ervaart constant stress;
 • Je vergeet afspraken;
 • Je irriteert je sneller aan je omgeving;

Nadelen van een verkeerde werk privé balans

We hebben al kort omschreven wat voor nadelige effecten een verkeerde werk privé balans kan hebben. In dit onderdeel nemen we je dieper mee in de gevolgen die een slechte werk privé balans kan hebben. Een slechte werk privé balans kan er namelijk voor zorgen dat je levenskwaliteit aanzienlijk kan verminderen.

Burn-out en stress klachten

Als je werk en privé uit balans zijn zal er extra druk op je komen te staan. Deze druk kan van allemaal kanten komen en zal zorgen voor een hoop extra stress. Je krijgt bijvoorbeeld tijdsnoot bij opdrachten op werk of je krijgt je huishoudelijke taken niet gedaan. Wordt deze druk iets wat steeds maar terug blijft komen dan kan dit erin resulteren dat je jezelf helemaal leeg blust. Je lichaam blijft zich constant stressen en krijgt geen tijd om uit te rusten. Als dit te lang blijft aanhouden dan kan je zelfs in een burn-out belanden.

Verminderde gezondheid

Een onderwerp wat hierbij goed aansluit is de verhoogde kans op andere gezondheidsklachten. Stress kan namelijk ook zorgen voor klachten als slapeloosheid en een hoge bloeddruk. Het is cruciaal dat jij jezelf de tijd geeft om ook te bewegen, goed te slapen en gezond te eten.

Relatieproblemen

Als je stressniveau hoog is zal dit ook effect hebben op jouw relatie. Ben jij bijvoorbeeld veel op werk dan heb je geen tijd om in jouw relaties te stoppen. Ben jij in je privéleven veel gestrest door werk dan heeft dit ook invloed op jouw omgeving. Daarnaast heeft een slechte werk privé balans ook invloed op jouw werkrelaties. Als je productiviteit of concentratievermogen minder is dan kunnen collega’s zich hieraan gaan irriteren. Dit is nadelig voor de onderlinge relatie.

Verminderde productiviteit

Als jouw werk en privé niet in balans zijn dan is de kans groot dat jouw productiviteit ook achteruitgaat. Als jouw werk de overhand heeft dan doe je waarschijnlijk minder in het huishouden of heb je minder tijd voor hobby’s of interesses. Daarnaast zorgt dit er uiteindelijk voor dat je op werk ook minder productief gaat zijn. Heeft jouw privé de overhand dan gaat dit waarschijnlijk ten koste van jouw productiviteit op werk.

Minder levensplezier

Als deze bovenstaande dingen zorgen er uiteindelijk voor dat het levensplezier zal afnemen. Je hebt geen tijd meer om te ontspannen en bent eigenlijk constant alleen maar bezig met dingen die ‘moeten’. ‘Moeten’ is voor veel mensen vaak al een begrip wat erg negatief wordt opgepakt.Werk en privé uit balans, wat nu?

Herken jij je nu in de kenmerken van een werk privé situatie die niet in balans is. Wij hebben een aantal praktische tips opgesteld die je kunnen helpen bij het terugvinden van een juiste gezonde balans.

Zorg dat je niet consistent overwerkt

Af en toe overwerken is niet zo erg. Maar wordt dit een standaard patroon dan is overwerken vaak erg slecht voor jou en je productiviteit. Consistent overwerken zorgt namelijk voor constante stress. Dit zal er op termijn voor gaan zorgen dat je minder productief wordt omdat je hier minder energie voor hebt en minder gemotiveerd voor bent. Zorg ervoor dat je het overwerken beperkt houdt zodat je je productiviteit hoger houdt. Hierbij is het vooraf maken voor goede planningen wel erg belangrijk.

Durf vaker nee te zeggen

‘Nee’ zeggen is iets waar veel mensen in de hedendaagse maatschappij moeite mee hebben. Mensen zijn vaker geneigd om ‘ja’ te zeggen en zorgen ervoor dat ze hierdoor minder tijd voor zichzelf over houden. Je zorgt er dan eigenlijk voor dat de wereld van iemand anders voor die van jou komt te staan. Als jij vaker ‘nee’ zegt dan heb je meer tijd om jezelf op jouw prioriteiten te focussen. Dit zorgt ervoor dat je je eigen dingen afkrijgt en je de balans in evenwicht houdt. 

Zorg dat je op tijd hulp vraagt.

Je kunt niet alles in je eentje doen en dat is helemaal oké. Wees er op tijd bij als je merkt dat je hulp nodig hebt. Zowel op werk als in privé zijn er vaak genoeg mensen die je kunnen helpen. Stel voor jezelf duidelijke doelen op en als het blijkt dat je deze niet kan halen, vraag om hulp.

Niemand is perfect

Het motto: niemand is perfect, is extreem relevant bij het hebben van een goede werk privé balans. Niemand is namelijk perfect en ook jij mag fouten maken. Het nastreven van perfectie zorgt er vaak voor dat er te veel werk wordt verricht en je minder tijd hebt om andere noodzakelijk projecten op te pakken. Zo kom je in tijdsnood en kan het ervoor zorgen dat je weer moet overwerken. Als jij merkt dat je meer tijd aan een taak besteed dan eigenlijk nodig, ga dan door naar de volgende taak. Goed is goed genoeg!

Wees niet constant bereikbaar

Met de mobiele telefoons van tegenwoordig is iedereen op elk moment bereikbaar. Neem af en toe ook even afstand van de werktelefoon, werkmail of de werkappjes. Of nog beter, neem even afstand van de mobiele telefoons. Wij horen wel een de opmerking dat mensen altijd bereikbaar moeten zijn. Wij vinden deze opmerking echter vaak overdreven of onnodig. Je bent namelijk wettelijk niet verplicht om 24/7 beschikbaar te zijn voor jouw werk.

Pak niet te veel nieuwe dingen op je vork

Het oppakken van nieuwe dingen is vaak echt een uitdaging. Waar het goed is om jezelf uit te dagen is het verstandig om dit niet te veel te doen. In een uitdaging gaat vaak ook meer tijd zitten dan een vertrouwde taak. Als jij te veel uitgagingen voor je hebt liggen kan dit je in tijdsnood brengen en ervoor zorgen dat je vaker moet overwerken.

H3 Pak je rust

Aansluitend op het kopje bereikbaarheid is het belangrijk om af en toe je rust even te pakken. Even helemaal niks, even ontspannen doen vaak wonderen voor mensen. Je lichaam opladen zodat deze in de toekomst nog productiever kan zijn. Dit geldt natuurlijk niet alleen op werk maar ook in je privéleven. Neem af en toe even afstand van huistaken of sociale situaties om even op jezelf te focussen.

Zorg dat je gezond leeft

Beweging is supergezond en het is dan ook belangrijk dat je in je balans hier tijd voor maakt. Daarnaast is gezonde voeding ook belangrijk voor een productieve levensstijl die in balans is. Met genoeg beweging en gezonde voeding ga je ook stress en somberheid tegen.

Ga samen met jouw werknemer op zoek naar de juiste balans

In de zoektocht naar een goede balans tussen werk en privé ben je nooit alleen. Werkgevers helpen je in het algemeen graag bij. Zij geven natuurlijk veel om de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. Vraag een gesprek aan met jouw leidinggevende om te praten over een goede werk privé balans. Samen ga je kijken wat er mogelijk is om jouw werk privé balans te verbeteren.

Een goede werk-privébalans: ook belangrijk als je zzp’er bent

Heb jij een eigen bedrijf dan is een juiste werk privé al helemaal belangrijk. Zzp’er gebruiken hun vrije tijd namelijk vaak om in door te werken, meldt zelfstandigenplatform Zipconomy. Een goede werk privé balans raakt hierdoor al snel uit het zicht. Uit een onderzoek van het CBS/TNO blijkt dat:

 • 40% van zzp’ers die diensten verkopen werkt regelmatig ‘s avonds, 44% soms en 16% nooit.
 • 85% van zzp’ers die producten verkopen werkt vaak op zaterdag, 60% regelmatig op zondag.
 • 90% van zzp’ers voelt zich vrij om tijd zelf in te delen. Voor werknemers is dit 60%.
 • 40% van zzp’ers is een paar keer per jaar emotioneel uitgeput, vrouwen vaker dan mannen. De helft is dat nooit.

Wat je als zelfstandige kunt doen voor meer balans

Als je zelfstandige bent dan is jouw leven waarschijnlijk vaak hectisch. Zorg dat je jouw werkuren goed bijhoudt en dat je de balans met jouw privéleven duidelijk hebt. Neem daarnaast onze andere tips mee en kijk waar je deze toe kunt passen in jouw dagelijks leven.

Een goede werk-privébalans als je veel thuiswerkt

Voor veel mensen is de balans tussen werk en privé aardig uit evenwicht gehaald door de coronatijd. Mensen werden verplicht thuis te werken en zo mengden werk en privé zich in een slag. Nu deze tijd achter onze rug is merken wij dat veel bedrijven hun personeel toch nog thuis laten werken. Maar hoe hou je dan je werk en privé nog uit elkaar? Wij hebben een paar handige tips!

 • Zorg voor ritme en structuur: Zorg dat als je thuiswerkt je niet elke dag iets anders doet. Zet de wekker op dezelfde tijd en kleed je aan zoals je dit ook naar kantoor zou doen. Begin elke thuiswerkdag op dezelfde tijd zodat je ook elke dag op dezelfde tijd klaar bent.
 • Creëer een werkruimte: zorg dat je in huis een ruimte hebt waar je werkt en verder niks anders doet. Dit sluit deze kamer af van jouw privé en creëer je wat meer balans in huis.
 • Werk met doelen: zorg voor extra concentratie door dagelijkse kleine doelen te zetten. Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt op een dag.
 • Vraag om hulp: Kom je ergens niet uit, ga er zelf dan niet lang mee zitten maar vraag om hulp. Je medewerkers zijn waarschijnlijk om meerdere manier te bereiken. Maar hier gebruik van!
 • Houd je met werk bezig: Als je thuiswerkt is de verleiding om tussendoor andere huishoudelijke taken te gaan doen. Als dit af en toe gebeurd is dat natuurlijk niet erg maar als dit een vast patroon wordt ben je werk en privé weer veel aan het combineren.

Op de website van het Arboportaal vind je een interessante factsheet over vitaal thuiswerken.

Vind jouw ideale balans tussen werk en privé

Het vinden van een goede werk privé balans is niet makkelijk en is voor iedereen anders. Het belang van een goede werk privé balans is niet te onderschatten. Wij hopen jullie met dit artikel een duidelijk beeld te geven over dit belang en wat je hier zelf aan kan doen. Zorg dat je balans in orde is om je productiviteit, gezondheid en mentale welzijn in orde te houden, zoals thuis als op werk.

Hieronder nog een keer de belangrijkste tips om een goede balans tussen werk en privé te creëren:

 • Minder overwerken
 • Vraag om hulp
 • Durf nee te zeggen
 • ‘Goed’ is goed genoeg
 • Leef gezond
 • Pak je rust
 • Daag jezelf uit, maar niet te veel
 • Wees niet constant bereikbaar

Wie zijn wij en hoe kunnen wij helpen?

GOAL trainingen is een full-service trainingsbureau op het gebied van leer-evenementen, interactieve trainingen, en leuke en leerzame workshops. Vanuit onze brede expertise bieden wij een groot aantal diensten waarbij we leren en praktijk op een aantrekkelijke manier bij elkaar brengen.

Ook op het gebied van timemanagement geven wij diverse trainingen op maat. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen kijk dan snel op onze website!

Een vrouw die zit te werken aan zowel werk als privé zaken. Een vertoning waar de werk privé balans in evenwicht is.