Productiviteit verhogen in 2024 – 14 tips voor thuis en op werk!

Productiviteit wordt altijd maar vergeleken met het zo veel mogelijk doen op een dag. Deze gedachte kan veel druk met zich mee brengen en kan er veelal in resulteren dat dit doel uiteindelijk niet gehaald wordt. Maar wat is productiviteit dan wel en op welke manier kan jij je dag op de meest productieve manier indelen. Wij van Goal Trainingen nemen je mee in het begrip productiviteit en geven je 14 tips over hoe jij jouw productiviteit kan vergroten zowel thuis als op de werkvloer.

Wat is productiviteit?

Productiviteit is een heel breed begrip wat op veel verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. In basis is productiviteit de hoeveelheid output, goederen of diensten die door een persoon of team worden geleverd. De hoogte van de productiviteit is natuurlijk voor iedereen verschillend. De een krijgt natuurlijk meer gedaan op een dag dan de ander. Maar hoewel deze voor iedereen anders is kun je wel het doel voor jezelf hebben om deze te vergroten. Wij helpen je daar graag mee op weg en voorzien je van 14 behulpzame tips om productiever te worden thuis en op werk:

 14 tips om je productiviteit te verhogen

Tip 1: Stel doelen

Je kan op veel verschillende manieren doelen stellen. Je kan doelen voor de dag stellen, doelen voor de week stellen of zelf doelen voor over een jaar stellen. Het is hier belangrijk dat je gaat kijken wat voor jou werkt. Stel eens een paar doelen voor de dag en kijk hoe ver je hiermee komt. Haal je het doel makkelijk dan weet je dat je het doel de volgende keer wat op kan schalen. Dit kan je ook wekelijks, maandelijks of over een periode wat voor jou beter werkt doen.

Wij zijn van mening dat doelen stellen uiteindelijk bijdraagt aan het overzicht wat je hebt op je werk. Hiermee zal jouw productiviteit verbeteren.

Tip 2: Creëer een rustige werkplek

Het is belangrijk om een rustige werkplek te hebben. Zorg ervoor dat je jouw kantoor of bureau zo indeelt dat deze niet veel afleidingen bevat. Jouw werkplek moet afgestemd zijn op jouw eigen behoefte en het is goed om hier af en toe bij stil te staan.

Werk jij veel thuis dan is het ook belangrijk dat je in een ruimte werkt waar je wel rustig kan werken zonder hier afgeleid te worden. Zorg dat je in een ruimte zit die je ook af kan sluiten. Zo kan je jouw focus behouden en niet zomaar onopgemerkt gestoord worden.

Tip 3: Stel prioriteiten op

Het opstellen van prioriteiten sluit aan bij het doelen stellen. Het is goed om aan het begin van de dag, week of maand te kijken naar alles wat er gedaan moet worden. Hierin is het belangrijk om te gaan kijken naar welke taken de meeste prioriteit hebben Deze taken kan je vervolgens meenemen in het stellen van je doelen.

Heb je moeite met het stellen van prioriteiten, vraag dan hulp aan je collega’s. Als jij jouw prioriteiten vooraf duidelijk hebt dan zal jouw productiviteit al significant gaan stijgen.

Tip 4: Denk ook aan jezelf

Het is belangrijk om tijdens jouw werkdag ook te denken aan jezelf. Je bent namelijk ook veel productiever als je jezelf ook aandacht geeft. Zorg dat je gedurende de dag ook eens met andere dingen bezig bent. Wat voorbeelden van wat je kan doen zijn:

 • Stukje wandelen
 • Iets lezen
 • Klets even met je collega over iets anders dan werk
 • Zorg dat je even lacht

Werk je heel de dag achter een scherm dan is het ook goed om af en toe even weg te lopen van dit scherm. Zo creëer je ook diversiteit voor je ogen. Voorbeelden van even weglopen bij je scherm zijn:

 • Ga even koffie halen en drink dit ergens anders op
 • Doe een rondje kantoor
 • Ga even buiten staan
 • Kijk even een paar minuten uit het raam

Als je tijdens je werkdag vaker aan jezelf denkt dat weten wij zeker dat jouw productiviteit rondom deze momenten ook zeker zal verhogen!

Tip 5: Wees niet te perfectionistisch!

Goed werk leveren is belangrijk maar wat is goed werk nu precies. Moet alles perfect zijn om goed te zijn? Dit is een vraag die je jezelf goed moet stellen bij verschillende taken. In veel gevallen is goed ook al goed genoeg. Lees bijvoorbeeld je mails geen vijf keer na of stuur eens een tussentijdse update om te kijken hoe daar al op gereageerd wordt. Het is niet makkelijk om hierin de grens te stellen maar om je productiviteit te verhogen is het wel belangrijk om op zoek te gaan naar die grens.

Tip 6: Werk aan 1 taak tegelijkertijd

Multitasking, een heel veel besproken begrip maar wist je dat mensen eigenlijk helemaal niet zo goed zijn in multitasken. Als je meerdere dingen tegelijk doet, dan verdelen jouw hersenen de informatie voor de verschillende dingen langzamer. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je de taken minder goed doet en ook nog trager.

Zorg dat je altijd met één taak tegelijk bezig bent. Op deze manier kunnen jouw hersenen zich volledig op deze taak focussen en is de kans groot dat je de taak beter en sneller uitvoert.

Tip 7: Zorg voor structuur in dagelijkse werkzaamheden

Heb je veel dagelijkse werkzaamheden die elke dag hetzelfde zijn? Kijk dan eens goed of je deze kan automatiseren. Dagelijkse handmatige werkzaamheden kunnen namelijk veel tijd in beslag nemen terwijl dit vaak niet nodig is. Als jij een manier vindt om deze processen te automatiseren zal je meer tijd hebben voor andere taken. Zo verhoog jij dus jouw productiviteit.

Tip 8: Durf vaker nee te zeggen

Mensen die productiever willen zijn nemen vaak heel veel hooi op hun vork. Voor veel mensen is dit niet de weg naar productiviteit. Door af en toe nee te zeggen en je vol te focussen op het werk dat je nu hebt liggen zal je productiviteit uiteindelijk veel meer toenemen. Je bent niet constant met nieuw werk bezig en je zal meer dingen afkrijgen op de korte termijn. Dingen die anders misschien langer blijven liggen.

Tip 9: Beperk afleidingen

Er zijn tegenwoordig zo veel afleidingen op werk en thuis. Ons brein krijgt dagelijks gemiddeld zon 120.000 prikkels binnen. Om jezelf productief te houden op de momenten dat dit nodig is, is het belangrijk dat je deze prikkels gaat beperken. Sluit jezelf soms even af van de wereld. Hier een aantal voorbeelden hoe je dat kan doen:

 • Leg je telefoon weg
 • Zet een koptelefoon op of doe oortjes in en luister muziek waar jij het beste op presteert
 • Ga even in een aparte ruimte zitten en doe de deur dicht
 • Geef aan je collega’s aan dat je even niet gestoord wil worden
 • Zet je meldingen van de mail en teams uit

Tip 10: Stel vragen

Kom je niet uit bepaalde taken of projecten, wacht dat niet te lang met om hulp vragen. Als jij namelijk op tijd hulp kunt ontvangen dan kan je vervolgens ook weer sneller door met je taak.

Tip 11: Zorg voor ritme

Het hebben van een ritme is voor iedereen belangrijk. Een goed ritme zorgt in onze ogen ook voor een hogere productiviteit. Je lichaam weet namelijk met ritme waar het aan toe is en weet dan ook op welke momenten het moet presteren. Op deze manier kun je ook van de piekuren van je productiviteit profiteren. Een goed ritme creëren zal voor iedereen anders gaan, in onze ogen dragen de volgende punten in ieder geval bij aan het verbeteren van je ritme:

 • Vaste tijd om te gaan slapen en wakker te worden
 • Zorg dat je altijd ontbijt
 • Neem op vaste momenten je rust
 • Houd werk en privé gescheiden

Tip 12: Effectief uitstellen

Waar uitstelgedrag vaak wordt gezien als iets negatiefs, kan dit ook erg voordelig uitpakken. Als je namelijk werk waar je op het moment niet uitkomt uitstelt naar een later moment, kan je die tijd voor ander werk gebruiken waar je misschien wel uitkomt. Als je op een later moment het uitgestelde werk weer oppakt dan kijk je hier weer met een frisse look tegenaan en kom je hier misschien wel uit.

Tip 13: Wees niet bang om fouten te maken en leer ervan

Het is tegenwoordig gelukkig bij veel bedrijven niet erg om fouten te maken, wel is het belangrijk dat je van je fouten leert. Het leren van fouten draagt heel erg bij aan het verhogen van jouw productiviteit. Je kan namelijk door te leren van je fouten je processen verder optimaliseren. Daarnaast kan je gerichter te werk gaan omdat je weet wat je wel en niet moet doen.

Tip 14: Bekijk je successen

Soms is het ook even goed om stil te staan bij al het goede werk dat je hebt geleverd. Je mag hier ook zeker trots op zijn! Neem af en toe even een momentje om te kijken naar al het werk wat je de afgelopen tijd hebt verricht. Dit geeft je waarschijnlijk een heel positief gevoel en dit helpt weer met het werk wat je in de toekomst gaat doen.
Kijk je nu terug naar de afgelopen tijd en ben je niet tevreden met wat je uit deze periode hebt gehaald. Dan werkt dit weer als een motiverende prikkel voor de komende periode.

Productiviteit verhogen op werk en thuis

Met de tips in dit artikel hopen wij dat wij kunnen bijdragen aan het verhogen van jullie productiviteit. De tips zijn te gebruiken zowel op werk als thuis. Onderstaand nogmaals de tips opgesomd:

 1. Stel doelen
 2. Creëer een rustige werkplek
 3. Stel prioriteiten op
 4.  Denk ook aan jezelf
 5. Wees niet te perfectionistisch!
 6. Werk aan 1 taak tegelijkertijd
 7. Zorg voor structuur in dagelijkse werkzaamheden
 8. Durf vaker nee te zeggen
 9. Beperk afleidingen
 10. Stel vragen
 11. Zorg voor ritme
 12. Effectief uitstellen
 13. Wees niet bang om fouten te maken en leer ervan
 14. Bekijk je successen

Meer vragen over dit artikel of op zoek naar een training waar wij jouw personeel of collega’s kunnen helpen met het verhogen van hun productiviteit? Kom in contact!