Hoe zorg je dat winkelen in 2024 een beleving gaat worden?

In essentie richt persoonlijk verkopen zich op het identificeren en vervullen van de specifieke behoeften van elke klant, terwijl gastvrijheid zorgt voor een warme en vriendelijke sfeer. Maar hoe breng je dit naar de moderne tijd, waarin technologie een grote rol speelt? Hier zijn enkele voorbeelden die klantgerichtheid en gastvrijheid in een hedendaagse winkelomgeving kunnen versterken zodat de verkoper zich nog meer kan focussen op de klant.

Personalisatie

Maak gebruik van technologieën zoals klantgerichte apps of loyaliteitsprogramma’s om gepersonaliseerde aanbiedingen en aanbevelingen te doen op basis van eerdere aankopen en voorkeuren van klanten.

Interactieve ervaringen

Implementeer technologieën zoals augmented reality. Klanten kunnen bijvoorbeeld kleding passen via een AR-app voordat ze het product daadwerkelijk kopen, waarbij het kledingstuk virtueel wordt weergegeven op henzelf via de camera van hun smartphone.

(AR) of virtuele realiteit (VR)

Biedt klanten een interactieve ervaring bij het bekijken van producten. Dit kan hen helpen om beter te begrijpen hoe producten passen of functioneren voordat ze tot aankoop overgaan.

Omni-channel benadering

Integreer online en offline kanalen, zodat klanten naadloos kunnen winkelen, informatie kunnen opvragen en aankopen kunnen doen via verschillende kanalen. Dit vereist een geïntegreerd systeem voor voorraadbeheer en klantgegevens om een consistente ervaring te bieden.

Feedback loops

Maak gebruik van digitale enquêtes, sociale media monitoring en online reviews om continu feedback van klanten te verzamelen en te analyseren. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om de dienstverlening en productaanbod voortdurend te verbeteren.

Training in digitale vaardigheden

Zorg ervoor dat winkelmedewerkers getraind zijn in het gebruik van digitale tools en technologieën, zodat ze klanten adequaat kunnen ondersteunen bij het gebruik ervan en hen kunnen voorzien van relevante informatie en efficiënte service: Het gaat erom dat de verkoper zich nog meer kan richten op het begrijpen van de klant en zijn of haar specifieke situatie, om vervolgens producten of diensten aan te bieden die daarop aansluiten.

Klantrelaties opbouwen

Klantgericht verkopen draait om het opbouwen van een sterke relatie met de klant, waarbij vertrouwen en tevredenheid centraal staan. Door gebruik te maken (AR) of virtuele realiteit (VR) om klanten een interactieve ervaring te bieden bij het bekijken van producten. Dit helpt hen om beter te begrijpen hoe producten passen of functioneren. Het gaat niet alleen om het sluiten van een eenmalige verkoop, maar ook om het creëren van loyaliteit en het behouden van klanten op de lange termijn. Door de hedendaagse technologieën in te zetten geef jezelf nog meer kans aan te sluiten bij de behoefte van de klant.

De aandacht aan gastvrijheid vergrootten door een sfeer van een warm bad te creëren en een omgeving waarin klanten zich op hun gemak voelen kunnen worden versterkt. Hoewel gastvrijheid een belangrijk onderdeel is van een klantgerichte benadering, is klantgerichtheid breder en omvat het ook het begrijpen van de individuele behoeften van klanten en het aanpassen van de verkoopbenadering dienovereenkomstig. In essentie richt klantgericht verkopen zich op het identificeren en vervullen van de specifieke behoeften van elke klant, terwijl gastvrijheid meer gericht is op het creëren van een positieve en aangename omgeving voor alle klanten.

17 punten Om Persoonlijk verkoop, Klantgerichtheid en
Gastvrijheid te realiseren

 1. Het vermogen om de behoeften en wensen van klanten te begrijpen en hierop in te spelen, is cruciaal voor succes in de detailhandel.
 2. Door gebruik te maken (AR) of virtuele realiteit (VR) om klanten een interactieve ervaring te bieden bij het bekijken van producten.
 3. Verkoopvaardigheden: Het vermogen om producten of diensten effectief te presenteren en te verkopen, is essentieel voor het behalen van verkoopdoelen in winkels
 4. Flexibiliteit: Retail /winkel medewerkers moeten snel kunnen schakelen tussen verschillende taken en situaties om aan de behoeften van klanten te voldoen.
 5. Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om snel en doeltreffend problemen op te lossen, is essentieel voor het handhaven van een soepele werking in de detailhandel.
 6. Gastvrijheid: Klanten moeten een warm welkom en een vriendelijke benadering ervaren bij binnenkomst in de winkel. Gastvrijheid draagt bij aan het creëren van een positieve winkelervaring en het opbouwen van klantloyaliteit.
 7. Productkennis: Medewerkers moeten een diepgaand begrip hebben van de producten of diensten die ze verkopen. Dit stelt hen in staat om klanten te adviseren, vragen te beantwoorden en hen te helpen bij het maken van weloverwogen aankoopbeslissingen.
 8. Empathie: Het tonen van begrip en medeleven ten opzichte van klanten draagt bij aan een positieve klantbeleving. Medewerkers moeten in staat zijn om zich in te leven in de behoeften en situaties van klanten, en hierop gepast te reageren.
 9. Efficiëntie: Naast flexibiliteit is efficiëntie belangrijk in de detailhandel. Klanten waarderen een vlotte service en een snelle afhandeling van transacties. Het minimaliseren van wachttijden en het optimaliseren van processen draagt bij aan een positieve winkelervaring.
 10. Communicatievaardigheden: Effectieve communicatie is essentieel in de detailhandel, zowel tussen medewerkers onderling als tussen medewerkers en klanten. Duidelijke en open communicatie draagt bij aan het oplossen van problemen, het overbrengen van informatie en het opbouwen van vertrouwen.
 11. Klant feedback: Het verzamelen en gebruiken van klantfeedback is belangrijk om de dienstverlening continu te verbeteren. Medewerkers moeten openstaan voor feedback van klanten en actief op zoek gaan naar manieren om de klanttevredenheid te verhogen.
 12. Persoonlijke benadering: Verkopers moeten niet alleen actief klanten begroeten bij binnenkomst, maar ook proactief in gesprek gaan om de behoeften van elke individuele klant te achterhalen. Door actief te luisteren naar de klant en gerichte vragen te stellen, kunnen verkopers relevante producten of diensten aanbieden die perfect aansluiten bij hun behoeften.
 13. Cross-selling en upselling: Verkopers kunnen hun verkoopvaardigheden aanscherpen door cross-selling en upselling toe te passen. Door aanvullende producten of upgrades voor te stellen die passen bij de behoeften of interesses van de klant, kunnen verkopers de waarde van elke transactie verhogen en de klanttevredenheid vergroten.
 14. Actieve productdemonstraties: Het organiseren van actieve productdemonstraties in de winkel kan klanten helpen om de voordelen en eigenschappen van producten beter te begrijpen.
 15. Door de interactie met het product te stimuleren, kunnen verkopers de interesse van de klant vergroten en hen overtuigen om tot aankoop over te gaan.
 16. Gerichte aanbiedingen en promoties: Door gebruik te maken van klantgegevens en analyses kunnen verkopers gepersonaliseerde aanbiedingen en promoties aanbieden die aansluiten bij de interesses en koopgewoonten van individuele klanten. Dit kan de kans vergroten dat klanten terugkeren naar de winkel en herhaalaankopen doen.
 17. Proactieve opvolging: Na een aankoop kunnen verkopers proactief contact opnemen met klanten om te controleren of ze tevreden zijn met hun aankoop en om eventuele vragen of problemen op te lossen. Dit laat zien dat de winkel waarde hecht aan de tevredenheid van de klant en bereid is om een stap extra te zetten om een positieve ervaring te bieden.

Door deze verkoopgerichte strategieën toe te passen, kunnen winkels niet alleen de klantgerichtheid en gastvrijheid verbeteren, maar ook de verkoopprestaties optimaliseren en een sterke relatie opbouwen met hun klanten.