10 manieren om winkel omzet te verhogen

Hoe haal je meer resultaten uit je winkel. Hoe verhoog je je winkelomzet. Hoe houd je méér over. Daar gaat deze blog over. Het leuke van je winkelomzet verhogen is dat het niet altijd veel energie kost om dit te bereiken. Je hoeft er je winkel niet voor te verbouwen en geen andere mensen voor aan te nemen. Je moet alleen mogelijkheden creëren èn benutten. Maar er moeten misschien wel een paar zaken anders!

10 manieren

 1.  Houdt de zaag scherp
Allereerst jezelf. Retail is topsport. Zorg voor een paar gemakkelijke, comfortabele schoenen. Eet gezond, lunch niet te zwaar en zorg dat je uitgerust kunt beginnen. Op die manier heb je maximale energie voor je, vaak lange, dagen in de winkel. Maak plezier met elkaar èn met de klant. Hou van je werk en van je vrije tijd. Het houdt je gezond, opgewekt en leidt alleen al tot meer verkoop!

2.  Extra bijverkoop 
Shell doet het. En met succes. Er gaan heel wat doosjes snacks extra over de counter. Het kan bij jou ook. Of het nu snacks zijn, spelletjes, accessoires of reparatieverzekeringen. Geef de consument iets om over na te denken terwijl jij de kassa afslaat. Het is de wet van de getallen. Een aantal zeggen nee, een aantal zeggen ja en zorgen voor extra omzet en dus meer geld in je kassa.

3. Gebruik Social Media
Zorg dat je een strategie hebt voor het gebruik van Social Media. Twitter, Facebook, Youtube en een Blog zijn uitstekende middelen om, met weinig extra kosten, jouw winkel onder de aandacht te brengen. Zorg dat je een Social Media expert vindt die samen met jou een gestructreerd plan kan opzetten. Zo af en toe wat heeft geen enkele zin. Wanneer je het goed aanpakt garandeer ik je meer omzet!
4. Gebruik de Media voor Free PublicityAls er ook maar iets noemenswaardig gebeurd in je winkel, je straat, met je producten, met jou of met één van je teamleaden, stuur een persbericht naar de media. Voor je het weet heb je een mooi stuk free-publicity in het Stadsblad staan. Zorg dat je betrokken bent bij activiteiten in je buurt, dorp of stadsdeel. Misschien kun je zelf een bijeenkomst organiseren in je winkel?  Met wat creativiteit bedenk je zo een promotie-event waarmee je jouw winkel kunt laten bruisen!

5. Hou je hardlopers in de gaten
Hou de hardlopers onder je producten in de gaten en doe dat pro-actief. Wacht niet tot ze uitverkocht zijn voor je bijbesteld. Op die manier verlies je geld. Geef jezelf genoeg tijd om nieuwe voorraad binnen te hebben voor de hardlopers allemaal verkocht zijn.

6. Houdt de slow-movers in de gaten
Producten die niet lopen houden je schappen bezet. Weg met die handel! Maak er een leuke aanbieding van en zorg dat ze je winkel uitzijn voordat het stof zich erop vastzet. Winkeldochters brengen het beeld van je totale winkel naar beneden en maken jouw zaak stoffig! 

7. Train je team
Train je team op productkennis, verkoopvaardigheden en 'branding' van jouw kennis. Wanneer jij de enige bent die in je winkel werkt, weet je wat je doet of niet doet. Maar als je een team hebt van 10, 20 of 100 medewerkers, dan mòet je hen trainen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Organiseer product training, bepaal de 'branding' van je winkel; wie willen jullie zijn? Hoe wil je dat klanten jouw winkel ervaren en de mensen die er werken? Zorg ervoor dat je commentaar op het internet en social media opvolgt. Zonder een sterk team laat je verkoop liggen!

8.  Breng je zaak op spanning
Maak gebruik van de cross-selling strategieën en impuls aankoop kansen. Gebruik verlichting optimaal en bedenk creatieve displays om je klanten te verrassen. Je kunt video's tonen in je winkel, en op je facebook pagina. Een mooie winkel die verrast, zorgt altijd voor extra aankopen.

9. Maak ècht contact met de klant

Persoonlijke aandacht is de sleutel tot meer verkoop. Luister ècht naar je klant en probeer zijn behoeftes en wensen te begrijpen. Vertel dan over hoe jouw producten hem of haar kunnen helpen. Laat de klant merken dat je diens klandizie waardeert. Biedt diensten of service aan die een meerwaarde hebben voor de producten die je verkoopt. Zo onderscheidt je je van concurrent en webshop. Zorg ervoor dat je van iedere klant zijn/haar e-mail adres krijgt zodat je hem of haar op de hoogte kunt houden van nieuwe producten, diensten en bijzondere aanbiedingen via je nieuwsbrief.

10.   Houdt grip op de boekhouding

Het is misschien voor de hand liggend, maar als ondernemers hebben we het meestal niet zo op boekhouden. De kassa moet kloppen, de bonnetjes compleet en de boekhouder doet de rest. Zorg ervoor dat je je kengetallen kent zodat je weet waar je staat met je zaak. Wat wordt waaraan uitgegeven, hoe is je cashflow, wat heb je aan inventaris. Het eerste verdiend is dàt wat je niet hoeft uit te geven!

11. Ken uzelve!
Een eigen zaak is meer dan een baan creëren voor jezelf. Jouw rol nu is verkoop, marketing, financiën, administratie, personeelsmanagement, enz. Daar waar je niet goed in bent, minder tijd aan besteedt, misschien zelfs verwaarloosd, daar ligt je grootste kans op groei en verbetering. Wees eerlijk naar jezelf en zorg dat je een specialist inhuurt voor waar je hulp bij nodig hebt! Met wat oefening kan ook jij van kijkers kopers maken.  Dat kan op een vriendelijke, klantgerichte manier en zònder koopdruk. Verkopen is (weer) een vak geworden en vraagt om oefening van verkoopvaardigheden en constante aandacht. Geen tips meer missen? Schrijf je in voor de 'GOAL inspirator' voor maandelijks handige tips op vlak van leidinggeven, klantgerichtheid, verkoop, productiviteit en teambuilding. Waardeer je ons werk? 'Like' ons op Facebook direct onder dit artikel!10 manieren om winkel omzet te verhogen

Verkopen Detailhandel Retail Marketing