10 Tips om vertrouwen op te bouwen binnen je team

De dagen waar een team haar leidinggevende blindelings volgt, zijn voorbij. Tegenwoordig vergt het een beetje meer om je team aan je zijde te houden en om er een winstgevend team van te maken. Je zou natuurlijk elke stap van je teamleden op de voet kunnen volgen en ervoor zorgen dat zij het protocol nauwgezet volgen, de werkinstructies tot achter de komma uitvoeren en dat zij alle meetings, vergaderingen met volle aandacht bijwonen. Geen aanrader! 

Het zet meer zoden aan de dijk wanneer je gaat werken aan de samenhang van je team. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat je teamleden vertrouwen hebben in jou maar ook in de rest van het team. Dit betekent dat je iedereen moet aanmoedigen en helpen om het beste uit elk teamlid te halen. Dat vraagt echter om openheid en vertrouwen binnen je team. Daarom hier 10 tips om het vertrouwen in je team op te bouwen.

bouwejn

1.   Open communicatie
Het is zeer belangrijk om met regelmatig met de leden in je team te spreken. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Het is belangrijk dat je teamleden je als een persoon zien, in plaats van alleen maar als ‘de baas’.  Ook is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn tegen je team. Zowel in goede als in slechte tijden. Het is belangrijk dat je team altijd weet wat er gaande is in het bedrijf. Wanneer je dingen voor hen gaat verzwijgen (en zeker wanneer zij deze zelf ontdekken) zal je team je vertrouwen verliezen. Maar ook wanneer zaken goed gaan, is het belangrijk je team hierover aan te spreken en hiervoor ook te prijzen. Zij zijn bovendien ook één van de redenen waarom het nu zo goed loopt. De beste manier om dit te doen, is door regelmatig  een meeting te houden waarin je het team informeert over de stand van zaken. Het is goed om hier een 'rondvraag' bij in te plannen. Al moet je deze vragen dan wel eerlijk beantwoorden. 

2.   Vertrouwen winnen door vertrouwen te hebben
De beste manier om vertrouwen op te bouwen, is door zelf vertrouwen te hebben in de mensen waarmee je samenwerkt. Als baas geef jij dus het beste voorbeeld. Spreek dus nooit slecht over je team in het openbaar, geef je teamleden de kans om hun mening te delen en neem deze ideeën ook serieus. En wanneer je iets negatiefs verneemt over een van je teamleden, is het belangrijk dit eerst te onderzoeken voor je hen ermee confronteert

3.  Heb een sterke team cultuur
Het is belangrijk dat je een sterke team, werk of bedrijfscultuur hebt. Het is niet alleen belangrijk deze op te stellen, maar ook dat iedereen deze regels toepast. Indien dit niet gebeurt, moeten er gevolgen zijn. Het is algemeen bekend dat een team met een gemeenschappelijke ethiek gezonder, productief, verantwoordelijk en vindingrijk is doordat zij de gemeenschappelijke waarden in acht nemen. 

4.  Kom beloftes na en maak je acties zichtbaar
Het zichtbaar maken van toezeggingen verhoogt het vertrouwen. Teamleden zullen elkaar sneller vertrouwen indien zij weten dat iedereen bekwaam is in zijn taak. Teamleden merken snel wanneer beloftes niet worden nageleefd. Maak je acties dus zichtbaar of laat je team weten dat je zus of zo hebt gedaan nadat je een of andere suggestie hebt gekregen. Dit kan gedaan worden via een e-mail of door je team samen te roepen en dit persoonlijk mede te delen.  

5.  Wees bereikbaar
Zorg ervoor dat leden van je team met je kunnen spreken als zij een probleem of voorstel hebben. Zorg er ook voor dat ze weten dat ze altijd bij je terecht kunnen. Indien je op meerdere locaties werkt, is het bijvoorbeeld goed een wekelijks of maandelijks bezoek voor elk van hen in te plannen. Tijdens dat bezoek kun je een team meeting plannen waarbij je teamleden je persoonlijk kunnen spreken. Wanneer je een e-mail ontvangt van iemand uit je team, zorg er dan voor dat je deze binnen de 24 uur beantwoord. Laat je team nooit te lang wachten, ze zouden nooit 2 keer iets aan je moeten vragen. 

6.   Behoud discretie
Indien iemand je iets in vertrouwen vertelt, is het belangrijk dat je deze vraag respecteert. Het is ook belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar hetgeen je verteld wordt, zeker wanneer dit gaat over een probleem dat zich blijkt voor te doen op de werkvloer. Op deze manier vermijd je onnodige confrontaties binnen je team, wat je een boel problemen bespaart.  

7.  Let op je taalgebruik
Er bestaan ook subtiele manieren waarop een leider vertrouwen kan opbouwen bij zijn/haar team leden. Dit gebeurt vaak door taalgebruik. Zorg ervoor dat je je teamleden met de voornaam aanspreekt. Deze regel is zeker belangrijk als je vaak via e-mail communiceert met je team. 

8.  Creëer sociale tijd voor je team
Dit is eenvoudig te doen door bijvoorbeeld een aantal activiteiten te plannen waar je teamleden vrijwillig naar toe kunnen komen. Deze activiteiten kunnen variëren van teambuilding tot bijvoorbeeld een avondje karten. Zo leren je teamleden jou en elkaar op een meer persoonlijke manier kennen. Tijdens dit soort evenementen bespreek je geen werk gerelateerde zaken. Deze activiteit is enkel en alleen bedoeld als leuk uitje. Een andere manier dit te implementeren is door gewoon regelmatig met je teamleden te spreken over persoonlijke dingen. Vraag bijvoorbeeld hoe hun weekend was, of hoe het met de kinderen is gesteld. Open jezelf ook om deze dingen uit je eigen leven te bespreken. 

9.  Coach en train je team
Coaching gaat niet zozeer over het beantwoorden van vragen. Het gaat erom dat je je teamleden begeleid en hen helpt het beste uit zichzelf te halen. Hier heeft niet alleen je afdeling baat bij, het geeft je werknemers ook het gevoel dat zij binnenin je afdeling of bedrijf kunnen groeien. Wie weet heb jij wel een persoon met verborgen talenten op de werkvloer. Deze zullen alleen hun potentieel bereiken met de juiste training en leiding. 

10. Geef zelf het goede voorbeeld
Zorg ervoor dat jij je eigen werk perfect uitvoert en zelfvertrouwen uitstraalt. Door zelfvertrouwen te hebben in het het werk dat jij doet, straal je een positieve energie die wordt opgemerkt door je teamleden.  Dit zal meteen vertrouwen geven. Door deze tips te implementeren, zul je een sfeer van vertrouwen creëren binnen je team. Vertrouwen en openheid zijn belangrijke voorwaarden voor een gemotiveerd team dat met plezier aan de slag gaat! Lees ook de volgende blogs over dit onderwerp:

Wil je net als 5.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratisE-book '21 Blunders van de Baas' GOAL Inspirator Waardeer je onze blog? Like ons op de facebook knop direct onder dit artikel of schrijf een comment in de commentbox hieronder.

vertrouwen team verbinding Samenwerken Leiderschap Leidinggeven Verbinding team