Hoe je doelen realiseren!

Een nieuw jaar is een uitgelezen moment een nieuwe start te maken. In deze blog de eerste 7 stappen van het gratis e-book ‘Doelen stellen’ gaan je daarbij helpen. Je kunt het hele e-book hier ook downloaden. Met deze stappen willen we je helpen, je doelstellingen te realiseren door er iedere dag  aan te werken. De eerste stap is je doelen bepalen. Je leven wordt veel interessanter wanneer je hebt bepaalt wat je nu echt wilt.  

jk

1.    Beslis wat je precies wilt bereiken op ieder vlak van je leven
Begin hiermee door te idealiseren. Beeld je in dat er geen beperkingen zijn voor wie je kunt zijn, wat je kunt doen en wat je kunt hebben. Beeld je in dat je al het geld en tijd van de wereld hebt, alle vrienden en contacten, alle educatie en ervaring die je nodig hebt om je doel te bereiken. Beeld je in dat je Harry Potter bent met een toverstaf waarmee je je leven perfect kunt maken in alle hieronder genoemde 4 belangrijke onderdelen van je leven. Als je leven perfect kon zijn op ieder vlak, hoe zou het er dan uitzien? Meer details in het e-book. 

2.    Schrijf het op
Je moet je doelen opschrijven.  Ze moeten duidelijk, specifiek, gedetailleerd en meetbaar zijn. Je moet je doelen opschrijven alsof je een bestelling opschrijft zodat je doel geproduceerd kan worden in een fabriek hier ver vandaan. Het moet dus ook daar duidelijk zijn! Maak de omschrijving duidelijk en gedetailleerd op elke mogelijke manier. 

3.    Stel een deadline in
Je onderbewuste geest gebruikt deadlines als ‘forceer system’ om je bewust en onbewust naar het bereiken van je gestelde doel te drijven. Als je doel groot is, stel jezelf dan sub-deadlines. Als je financiële vrijheid wilt creëren, is het het beste om een 10-20 jarig doel te stellen. Verdeel het in stukken van jaar tot jaar. Zo weet je hoeveel je per jaar moet sparen en investeren. Als je om één of andere reden je doel niet bereikt tegen de gestelde deadline, stel je gewoon een nieuwe deadline. Er bestaan geen onredelijke doelen, alleen onredelijke deadlines. 

4.    Identificeer de obstakels die je moet overwinnen
Waarom heb je je doel nog niet bereikt? Identificeer de obstakels die je moet  overwinnen om je doel te bereiken. ‘Theory of constraints’ – er is steeds een factor of beperking die je beperkt en waardoor je je doel minder snel kunt behalen. Wat is die factor voor jou? De 80/20 regel is toepasbaar op alle beperkingen. 80% van de redenen waardoor je je doel niet kunt bereiken ligt aan jezelf. Deze zijn een gebrek aan vaardigheden, een kwaliteit of een gemis aan kennis. Slechts 20% van de redenen waardoor je je doel niet kunt bereiken komen van buitenaf. Begin altijd bij jezelf. 

5.    Identificeer kennis, informatie en skills die nodig zijn om je doel te bereiken
Identificeer de vaardigheden die je nodig hebt om in de top 10% van je vak te komen. Slechts 20% van de redenen waarom jij je doel niet kunt bereiken, komt van buitenaf. Begin altijd bij jezelf. Belangrijke vraag daarbij:  ‘Welke vaardigheid, als je deze goed ontwikkelt en het uitstekend beheerst, zou de meest positieve impact hebben op je leven?’ Die ene vaardigheid, als je die consequent ontwikkelt, zal je helpen je doel te bereiken. Schrijf je zwakste vaardigheid op en maak een plan hoe je dit kunt verbeteren. 

6.   Bepaal wiens hulp en samenwerking je nodig hebt
Maak een lijst van alle personen in je leven waarmee je samen moet werken om je doel te bereiken. Start met je familieleden wiens ondersteuning, hulp en medewerking je nodig hebt. Denk aan je leidinggevende, je medewerkers en collega’s. Bepaal ook zeker van welke klanten je ondersteuning nodig hebt om genoeg van je product of dienst te verkopen om je gewenste inkomen te bereiken. Wanneer je deze sleutelpersonen hebt bepaald, stel je jezelf deze vraag: ‘Wat levert het hen op?’ Wees een gever in plaats van iemand die alleen dingen neemt. 

7.    Maak een To-do lijst van alle acties om je doel te bereiken
Combineer de obstakels die je moet overwinnen, de kennis en de skills die je moet ontwikkelen en de mensen wiens hulp je nodig zult hebben. Schrijf iedere stap waaraan je kunt denken op in je actielijst om je uiteindelijke doel te bereiken. Als je denkt aan nieuwe To-do’s, voeg deze dan toe aan je lijst tot deze compleet is. Dit zijn de eerste 7 van 13 stappen om je doel te bereiken. De andere stappen kun je lezen in het gratis e-book ‘Doelen stellen’ wat je hier kunt downloaden. Lees ook de volgende blogs over relevante onderwerpen:

time-management Zen To Done ZTD beide hersenhelften verandering motivatie