Hoe blijf je gemotiveerd als het tegen zit?

Door alle economische strubbelingen is het allereerst voor jezelf een uitdaging om gemotiveerd te blijven als het tegen zit. Een negatieve mindset zorgt voor verkramping en verlamt. Dat maakt het alleen maar erger. Hoe blijf je in zo’n situatie, ook voor een langere periode, gemotiveerd? In deze blog 7 tips om langdurig gemotiveerd te blijven. Ook als het tegen zit.

gemotiveerd

 1.     Neem de verantwoordelijkheid
Wanneer het tegen zit, is het verleidelijk om de schuld buiten jezelf te zoeken; de banken, de europese unie, de klanten. Dat voelt misschien op korte termijn beter. Op langere termijn maak je van jezelf een slachtoffer en dat verlamt je. Je brein raakt gefrustreerd en goede ideeën blijven uit. Het begint er dus mee de verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waar je in zit. 

2.     Be cool
Wanneer het niet lekker gaat, kijkt iedereen naar je hoe je je gedraagt. Niet in paniek raken en kalm blijven helpt! Het kan helpen het probleem te analyseren. Wat is het probleem? Is dit echt het probleem? Wat zijn mogelijke oorzaken? Wat zijn de definitieve oorzaken? Wat zijn mogelijke oplossingen? Voor welke ga je kiezen? Wat wordt je actieplan? Door het kalm en analytisch aan te pakken, zul je overzicht krijgen en de stappen vinden om je situatie te verbeteren. Geen stress

3.     Focus op dit moment
Sta jezelf niet toe om in een slecht humeur te raken. De media geven je voor 80% alleen maar slecht en schokkend nieuws waar je niks mee kunt en dat je alleen tijd kost. Je gaat daardoor je acties uitstellen en komt weer in een neergaande spiraal die depressieve gevoelens kunnen veroorzaken. Blijf positief door uitdagende doelen te stellen die je in de nabije toekomst gaat realiseren. Dit moment is het meest kostbare wat je hebt. Je kunt het verleden niet veranderen maar je kunt wel je toekomst beïnvloeden. Laat die kans nu niet voorbij gaan. 

4.     Stel jezelf uitdagende doelen
Zonder doelen heeft het leven geen focus en lijkt doelloos. Zonder doelen, dromen en niets te doen wat je enthousiast maakt, is het maar een saaie bedoeling. Verander dat door doelen te durven stellen. Doelen die je zoveel inspiratie geven dat je de positieve impact kunt zien die jouw acties zullen hebben. Misschien zelfs grote positieve impact op de leven van anderen. 

5.     Laat het verleden achter je!
Het verleden bestaat niet. Het bestaat alleen in je hoofd. Het verleden is gebeurd, voorbij, het is weg. Vandaag werk je aan jouw toekomst. Jezelf de schuld geven van zaken uit het verleden is demotiverend en onnodig. De fouten die je wellicht gemaakt hebt, zullen geweldige bronnen zijn om deze fouten in de toekomst te vermijden. Accepteer het verleden en de door jou gemaakte fouten. Acceptatie is nodig om jouw pogingen om positief in het leven te staan te laten slagen. Creëer nieuwe kansen voor jezelf door je op de toekomst te focussen in plaats van op het verleden. 

6.     Verander je mindset
Verander je mindseten je denkbeelden, je overtuigingen en de interne dialoog met jezelf wanneer je last had van pessimistische, negatieve gedachten uit het verleden. Positief denken heeft een gigantische invloed op je gezondheid en je leven. Je moet alleen bereid zijn om je schouders achteruit te gooien, je borst vooruit te steken, je kin naar voren te steken en op een andere manier naar de zaken om je heen kijken. Zie wat er is, in plaats van wat er (nog) niet is! Een positieve mindset is aantrekkelijk voor jou èn voor de mensen om je heen. 

7.     Energize jezelf!
Zorg voor een goede nachtrust, sta vroeg op, eet een gezond ontbijt met veel eieren, salade en fruit. Vermijd brood en suikers. Beweeg, sport en drink veel water. Maak deze positieve gewoontes tot een routine. Neem dagelijks je doelen door, maak een takenlijst en werk die af. Hierdoor blijf je gefocussed, spaar je tijd en krijg je meer voor elkaar. Organiseer jezelf met een timemanagementsysteem als ZTD, GTD. Dit geeft je structuur, overzicht, voldoening en uiteindelijk ook resultaat!

Zen To Done ZTD verandering inspirerend