Hoe motiveer je je retail team?

Geld is absoluut niet de belangrijkste motivator voor je medewerkers. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het op de 5e plaats of zelfs lager komt. Geld kan tegenwoordig wel een reden zijn om zo lang mogelijk te blijven hangen. Andere banen zijn schaars en er zijn dan ook weer proeftijden en tijdelijke contracten te overbruggen die onzekerheid met zich meebrengen. Teamleden die alleen daardoor blijven ‘hangen’, gaan jou niet door de crisis helpen. Je hebt een enthousiast team nodig dat kansen creëert en de klant weet te verleiden. 

Wat zijn dan de belangrijkste zaken die een medewerker enthousiast maakt. We zochten het voor je uit: respect, voldoening en erkenning. Daarna gaat geld pas een rol spelen. Hoe kun je dit inzetten om je team te motiveren?

retail

1.     Betrek je team
Veel medewerkers willen betrokken worden bij de ontwikkeling van hun organisatie. Bovendien hebben ze vaak waardevolle ideeën en inzichten die het verschil kunnen maken voor het bedrijf. Wanneer ze betrokken worden, is er minder weerstand bij veranderingen en zetten ze makkelijker een tandje bij wanneer dat gevraagd wordt. Als ondernemer kun je daardoor je veranderingen makkelijk en snel doorvoeren.

2.     Communiceer

Er zijn maar weinig organisaties waar ik het advies ‘communiceer wat minder’ moet geven. Vaak is het ‘geen nieuws is goed nieuws’ wat de klok slaat. Medewerkers willen echter op de hoogte blijven van het bedrijf en hun persoonlijke prestaties daarin. Gebruik memo’s, e-mail, telefoon, persoonlijke gesprekken en team-meetings om je medewerkers te informeren. Spreek regelmatig met je teamleden. Drink een kop koffie met hen of gebruik lunchpauzes. Laat hen weten hoe de vlag ervoor hangt en voor welke uitdagingen jullie staan. Houd voortgangsgesprekken waarin je hen feedback geeft op hun werkzaamheden. Geef complimenten, opbouwende kritiek en geef, binnen je leidinggeven, de kans daaraan te werken.

 3.   Vier successen en feestdagen
Waardeer mensen wanneer ze zaken goed doen. Waardeer goede prestaties. Complimenten, medewerker van de maand awards, een interne nieuwsbrief of intranet zijn manieren om hen in het zonnetje te zetten. Wees attent door verjaardags - en jubileumkaartjes te versturen. Bel ze even op met een persoonlijke gelukswens.  

4.   Stel uitdagende doelen
Mensen proberen na te streven wat er van hen verwacht wordt. Wanneer je uitdagende doelen stelt, zal je team hard werken om ze te verwezenlijken wanneer ze realistisch en haalbaar zijn. Je zult verrast zijn wat mensen kunnen doen als ze de kans krijgen om te presteren.  Communiceer deze doelstellingen en de voortgang met het team.  Je team in dit proces te kunnen coachen geeft veel voldoening.  

5. Geef ze de middelen om te slagen
Geen enkel team blijft gemotiveerd wanneer ze geen middelen hebben om het werk te doen. Dat geldt voor uitrusting, interne ondersteuning, inventaris, marketing materiaal, training, enz. Kleine zaken kunnen mensen dan ergeren en demotiveren. Ik ken restaurants waar geen dienbladen aangeschaft werden omdat de eigenaar dat niet nodig vond. Onnodig heen en weer lopen op drukke avonden leidde tot veel frustratie bij het personeel. 


  6.   Confronteer slecht presterende teamleden
Je team verwacht dat je actie onderneemt op teamleden die niet of onvoldoende presteren. Sommige managers willen conflicten vermijden en wachten om die reden te lang met het aankaarten van het probleem. Zij hopen dat het ‘vanzelf’ weer oplost. Dat gebeurt nooit, kan ik je zeggen. Je kop in het zand steken, kost je omzet en draagt bij aan het afbrokkelen van de moraal van je team. Zorg voor de juiste mindset en spreek je teamlid daarom meteen aan. Begin met de situatie te beschrijven;  “Wanneer we goederen binnen krijgen, zie ik dat jij wacht dat anderen het opruimen. Dat veroorzaakt scheve gezichten omdat het team een eerlijke bijdrage verwacht.” Vertel wat je anders wilt; ”In het vervolg wil ik dat jij een gelijke bijdrage levert als de rest van je team. In het begin zul je zelfs wat harder moeten lopen. Je hebt wat goed te maken”. Dat betekent dus stoppen met excuses waarom je niet kunt helpen en je schouders eronder.” Volg het op: “Ik kom hier over drie weken op terug”

7.     Geef het goede voorbeeld
Wanneer je van je team verwacht dat iedereen met respect met elkaar omgaat, dan moet jij de toon zetten. Als je verwacht dat ze gemotiveerd en enthousiast zijn, dan moet jij de toon zetten. Als eigenaar, manager, floormanager of teamleader, je team kijkt naar jou als voorbeeldrol.

Wil je net als bijna 6.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratisE-book 'Doelen stellen'

GOAL Inspirator

GOAL Inspirator Waardeer je onze blog? Like ons op de facebook knop direct onder dit artikel of schrijf een comment in de commentbox hieronder.

Leidinggeven Detailhandel Retail Leiderschap verkooptraining