10 voordelen van een positieve mindset

Het is makkelijk om positief te zijn wanneer alles van een leien dakje gaat. Het wordt lastiger om positief te blijven wanneer zaken tegenzitten en het leven je alleen maar lijkt te willen vloeren. Het wordt nog moeilijker als de mensen om je heen, op social-media en tv het allemaal wel lijkt te lukken. Het is belangrijk je te realiseren dat we nooit horen van hun strijd om obstakels en hindernissen te overwinnen om uiteindelijk daar te komen. 

Feit is dat niemand zonder problemen door het leven gaat.  Het is ook een feit dat je die problemen kunt negeren, kunt frustreren, je kunt laten verlammen of er pro-actief mee om kunt gaan. Een positieve mindset zorgt voor dat verschil. 

Je mindset is een combinatie van je overtuigingen en je gevoelens.  Een positieve mindset zet aan tot de juiste aktie. Je kunt leren om de mindset bij jezelf en bij anderen door een korte interventie te beïnvloeden. Daardoor ontstaat een krachtige power mindset die kansen en mogelijkheden ziet en van problemen uitdagingen maakt die opgelost kunnen worden.  

positief

Een positieve mindset kan voor jou en je organisatie het verschil maken. Ik geef je 10 redenen waarom: 

1.   Beter samenwerken
Mensen met een positieve mindset werken beter samen met anderen. Het is prettig en veel leuker samenwerken met een collega met een positieve mindset. Onderlinge relaties versterken en mensen hebben meer voor elkaar over. Dit vertaalt zich in: - Beter teamwork - Betere medewerker - leidinggevende relaties - Tevreden klanten wanneer je in dienstverlening zit - Meer verkoop wanneer je in sales werkt 

2.   Creatieve ideeën
Mensen met een positieve mindset zijn creatiever. Een positieve mindset geeft altijd focus op mogelijkheden en kansen. Wanneer jouw organisatie afhankelijk is van innovatie en nieuwe ideeën dan heb je een team nodig met een positieve mindset. Een positieve mindset leidt tot flexibel, vloeiend en origineel denken. Het effect ervan stapelt zich op en wordt per dag meer merkbaar in je organisatie. 

3.   Minder problemen
Een team of organisatie met mensen met een positieve mindset kent minder problemen. Problemen worden met een Power Mindset namelijk opgelost in plaats van erover te lopen klagen. Een klagend team is een gefrustreerd team. Een team met een vernauwd en gefrustreerd brein dat geen kansen en/of oplossingen meer kan zien. 

4.   Meer energie
Mensen met een positieve mindset hebben meer energie. Daardoor zijn mensen met een positieve mindset efficiënt en effectiever in alles wat ze doen. Een positieve mindset is aanstekelijk voor collega’s en klanten. Dat is energie die je geeft en die ook weer terug komt. 

5.   Een gemotiveerd team Mensen met een positieve mindset zijn gemotiveerd.  Een lage motivatie betekent een lagere productiviteit en een lagere klanttevredenheid. Let wel, de enige betrouwbare manier die leidt tot een gemotiveerd team is een positieve mindset die plezier schept in wat je doet. 

6.   Een optimistisch team
Een team met een positieve mindset heeft een optimistische kijk op de toekomst. Uit onderzoek door o.a. Martin Seligman in zijn werk over Positive Psychologie, blijkt dat een positieve mindset leidt tot succesvolle en productieve prestaties. Een beetje zoals in het spreekwoord:  'Je kunt geloven dat je het kunt of je kunt geloven dat je het niet kunt, in beide gevallen heb je waarschijnlijke gelijk’. 

7.   Een lager ziekteverzuim
Ziekteverzuim heeft een dramatische impact op productiviteit. Wanneer je je werk niet leuk vind, het je onzeker maakt, gefrustreerd of alle energie uit je trekt, heb je een grote kans om daar ziek van te worden. Dit soort stress veroorzaakt ziektes als maagzweren, kanker, diabetes en burn-out. In een studie onder bijna 21.500 verpleegsters in de US bleek dat het ziekteverzuim onder hen die geen plezier hadden in hun werk vele malen groter was. Het had dezelfde impact als roken en een ongezonde  lifestyle. 

8.   Sneller leren en innoveren
Wanneer je een positieve mindset hebt, ben je relaxed en veel opener om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Dat heeft een enorme impact op het verbeteren van je productiviteit. 

9.    Minder fouten maken
Een positieve mindset leidt tot minder zorgen om fouten te maken en daardoor ook tot minder fouten. Met een positieve mindset maal je niet om een eenmalige fout.  Je staat op, leert van je fout en gaat door. Je hebt er dan ook geen moeite mee om je fout aan anderen te vertellen. Je neemt gewoon de verantwoordelijkheid voor je fouten, verontschuldigt je en lost het op. Deze relaxte houding zorgt ervoor dat er minder fouten gemaakt worden en dat de kans  groot is dat je deze fout niet meer zult maken. 

10.  Betere beslissingen
Een positieve mindset leidt tot betere beslissingen.  Daarentegen werkt een verkrampte, gefrustreerde mindset altijd en continue vanuit een soort van crisis toestand. Deze toestand geeft een vernauwde kijk op zaken waarbij je de kans loopt dat je niet langer de ‘big picture’ ziet. Daardoor neem je ‘hier en nu’ beslissingen. Het leuke van een positieve mindset is dat het plezier oplevert en een hogere productiviteit. Uiteindelijk zorgen deze twee laatsten op hun beurt ook weer voor een positieve mindset. Daarmee geeft het investeren in een Power Mindset dus een dubbel rendement! Je vind de Workshop Power Mindset op onze website!

verandering mindset motivatie Creativiteit