9 tips hoe je baas feedback te geven

Feedback is zeker geen eenrichtingsverkeer alleen van je leidinggevende naar jou toe. Integendeel, jij kunt ook feedback geven aan jouw leidinggevende. Wanneer je dat op de juiste manier doet, zal deze het zeker weten te waarderen. En het is mogelijk om dit te doen zonder dat je jouw positie ondermijnt. Wanneer het om feedback aan je leidinggevende gaat, zijn er wat zaken die je in de gaten moet houden.

leiding

1.  Overval je leidinggevende niet
Niemand vindt het leuk om terecht te worden gewezen. Zelf als dat één op één gebeurt. Tegelijkertijd wil je wel gehoord worden. Vraag daarom aan je leidingevende of je met hem/haar over onderwerp x kunt praten en regel tijd en plaats. Wanneer je het nodig vindt, kun je nog aan een derde partij vragen om bij het gesprek te zijn.

2.  Spreek je leidinggevende niet 'en - public' aan
Daarom is het handig als je leidinggevende een eigen kantoor heeft. Wanneer je met hem of haar wilt spreken dan stuur je een verzoekje per e-mail, per sms of steek je gewoon even je kop door de deuropening om te horen wanneer het een goed moment is om even met hem/haar te praten.

3.  Wees open en eerlijk
Draai er niet omheen. Een open en eerlijke relatie is voor iedereen het beste. Zelfs als het even pijnlijk is. Het is voor iedere relatie goed om te weten hoe jij dingen ziet en voelt.

4.  Leg het doel uit van je feedback
Je moet duidelijk zijn waarom jij deze feedback geeft. Vertel wat je ermee wilt bereiken en verbindt dat met de doelstellingen van het team/het bedrijf. Wanneer jouw feedback erop gericht is om zaken als productiviteit, samenwerken, winst, klantgerichtheid etc. te verbeteren dan zal je leidinggevende zeker naar je willen luisteren.

5.  Voorkom verwijten naar de ander
Heb het in je feedback vooral over jezelf. Wat jij ervaart, wat jij merkt, wat jij voelt. Vertel wat jij nodig hebt; samenwerking, hulp, begrip, daadkracht enz. Voorkom anderen te beschuldigen. Iemand die zich beschuldigd voelt, luistert niet meer en wil zich verdedigen.

6.  Geef de ander de kans om te reageren
Feedback hoort niet van één kant te komen. Wanneer je naar je leidinggevende stapt en zegt; “Ik kon het niet waarderen dat je mij in bijzijn van het hele team over dit en dat terecht wees.” of “Waarom moest je me dat nou tijdens de vergadering vragen terwijl je wist dat ik daar niets vanaf weet?” Geef dan ook die ander de gelegenheid om uit te leggen waarom hij of zij dat deed en Effectief luisteren (en spreken)luister daar oprecht naar.

7.   Wees direct
Je hoeft niet te confronterenmaar ook niet om de hete brei heen draaien. Het helpt om vooraf de punten die je wilt bespreken op te schrijven. Niemand zal het erg vinden als je zou zeggen; “Ik heb wat aantekeningen gemaakt om tijd te sparen, is het ok als ik die er even bij pak?” Wanneer je normaal wat verlegen bent en het lastig vindt om mensen te confronteren dan breng je jezelf door zo’n aantekening ook meteen in de goede mindset. Je begint dan met “Ik wil graag deze punten met je bespreken. Ik vind het lastig om de goede woorden te vinden dus ik hoop dat je het niet persoonlijk oppakt wanneer ik het niet helemaal goed verwoord.”

8. Regel wat hulp als je die nodig hebt.
Wanneer je niet helemaal zeker bent wat nu de juiste aanpak is om jouw leidinggevende te benaderen, zoek dan hulp. Iemand van HR kan je helpen een afspraak te regelen en eventueel als mediator bij het gesprek bemiddelen. Je weet dan zeker dat je kunt zeggen wat je moet zeggen en ook gelegenheid krijgt om te reageren.

9.  Sta erop dat je ook feedback terug krijgt.
Wanneer je echt wilt weten hoe goed of hoe slecht je je werk doet, dan helpt het zeker om zo af en toe je leidinggevende om constructieve feedback te vragen. Jij komt er zo achter hoe hij/zij vindt dat het gaat en jij communiceert daarmee ook naar je leidinggevende dat je je wilt verbeteren. Dus, laat angst je niet tegenhouden om feedback te vragen, zelfs niet al is het maar een kort gesprekje zo één keer per kwartaal. Feedback hoeft niet koud op het dak te vallen en kan een positieve ervaring zijn voor alle betrokkenen. Wanneer je open en eerlijke communicatie nastreeft zal het de werkrelatie met alle betrokkenen verbeteren en het de productiviteit ten goede komen. Op jouw succes!

Feedback geven en ontvangen Assertiviteit Confronteren Feedback