7 tips om je team 'Post Vakantie Syndroom' te besparen.

Post Vakantie Syndroom; PVS is herkenbaar aan snel geïrriteerde medewerkers, gebrek aan motivatie, moeite met concentreren, en een algemeen gevoel van lage energie. Op veel werkplekken zijn deze weken van de nazomer echt een productiviteitskiller. Medewerkers zijn ofwel op vakantie, ofwel net aan het ‘bijkomen’ van hun vakantie. Ik noem het bijkomen omdat deze post vakantiedagen soms de minst productieve dagen kunnen zijn op de werkplek.

vakantie

Net zoals kinderen er moeite mee hebben om weer ‘terug naar school’ te gaan, voelen ook medewerkers een soort van tegenzin om weer aan de slag te gaan op het werk. Er is hiervoor helaas geen Quick fix maar er zijn wel wat manieren om de symptomen van PVS te verminderen en je teamleden te steunen zich hier overheen te zetten. 

1.   Bereid de zaken voor, vòòrdat ze op vakantie gaan Bespreek voor de vakantie de werkdruk en de komende projecten en taken. Niet alleen kan dit een hoop fouten en ergernissen schelen maar veel belangrijker, hiernaar luisteren en duidelijk en helder zijn, zal je medewerkers ook helpen meer ontspannen op vakantie te gaan. 

2.   Laat ze met rust tijdens hun vakantie Zelfs wanneer je medewerkers je vertellen dat ze hun mail zullen checken tijdens hun vakantie, hou je je in en stuur je tijdens je vakantie geen mail. Daarmee toon je ook het vertrouwen dat zij hun werk onder controlehebben en dat het na hun terugkeer weer zal worden opgepakt. 

3.   Overdonder ze niet bij terugkomst van vakantie Hoeveel je hen ook gemist hebt tijdens hun vakantie en hoeveel het werk er ook onder geleden heeft, zet NIET meteen een hele stapel werk en een ellenlange e-mail tsunami op hun desk. De eerste dagen is het goed hen even de kans te geven weer op stoom te komen voordat je nieuwe projecten op hen afschiet.

4.   Wees realistisch met je verwachtingen Vakantie is natuurlijk iets waar de meeste naar uitkijken en het moment om nieuwe ideeën te laten opborrelen en de spreekwoordelijke batterij op te laten. Maar het is echt naief om te denken dat dit ook altijd gebeurt. Niet iedere medewerker komt herboren terug, vol inspiratie en wordt meteen productief. Toon wat geduld en begrijp dat het een paar dagen duurt voordat iemand weer op stoom ligt. Zeker als iemand net uit een andere tijdzone is teruggekeerd. 

5.  Neem hun onverschilligheid niet persoonlijk Wanneer een medewerker terug komt van een mooie ontspannen vakantie, is het heel normaal dat ze last hebben van PVS. Ze zijn tenslotte even onder het juk uit van de dagelijkse sleur van het werk. Wellicht hebben ze zich weer even gerealiseerd wat nu werkelijk belangrijk is in hun leven. Waarschijnlijk was dat niet hun werk. Wanneer het dan even lijkt dat ze wat minder betrokken zijn dan is dat wellicht ook zo. Het is meestal een tijdelijk verschijnsel en heeft niks  met jou of het bedrijf te maken. 

6.   Zie PVS ook als een kans Vakanties zijn meer dan alleen een paar weken ontspannen. Afhankelijk van waar iemand naar toe gereisd is, is het ook een kans om wat andere cultuur en gewoontes in je leven te brengen. Maak, bijvoorbeeld in het werkoverleg, wat tijd om met elkaar te delen wat hun vakantie hen voor nieuwe dingen geleerd heeft. Het maakt niet uit wat voor simpels daar ook uitkomt, je zult merken dat het delen alleen al veel zal opleveren. 

  7.   Laat weten dat je ze gemist hebt Vindt een balans tussen je medewerkers laten weten dat je ze gemist hebt en hen het gevoel te geven dat het bedrijf niet zou overleven zonder hen. We willen tenslotte allemaal gewaardeerd en gerespecteerd worden. Het moment na de vakantie is ook een mooi moment om duidelijk te maken hoe belangrijk je medewerkers voor je zijn. Wil je wat doen aan je eigen PVS?  Dan heb ik hier nog wat tips: - Kom een paar dagen eerder thuis om te acclimatiseren en te wennen aan de overgang van vakantie naar werk. - Plan wat city-trips en wat andere leuke activiteiten door het hele jaar heen. - Probeer de terugkeer naar je werk te zien als een nieuwe periode vol met andere bevredigende momenten. - Zet een mooie vakantiefoto op je bureau om nog wat na te genieten! Op jouw succes!


Verbinding team motivatie Leidinggeven Teambuilding