14 zaken die je parttimers minimaal moeten leren

Uiteraard heb je een goed opleidingsprogramma voor je vaste en parttime medewerkers. Toch? Dat maakt je onderscheidend vermogen immers groter. Maar in de drukke decembermaand wordt er toch vaak extra personeel ingezet dat het met een korter inwerkingsprogramma moet doen. Maak echter niet de fout hen alleen het bedienen van de kassa bij te brengen! De klant is namelijk belangrijker dan die kassa. Vergeet niet deze 14 zaken die je parttimers minimaal moeten leren! 

14

 1.  De klant komt altijd eerst
Wanneer je een klant ziet, stop je met uitpakken, poetsen of wat je ook op dat moment aan het doen bent. Je loopt naar de klant toe, maakt oogcontact, lacht en zegt vriendelijk ‘goedemorgen’ of ‘goedemiddag’.

2.  Geef aandacht en biedt hulp aan
Wanneer een klant ergens voor wacht of wat langer stil blijft staan bij een artikel of display dan gemiddeld, loop je er naar toe en vraag je: ‘Goedemiddag, ik zie u bij de … staan. Kan ik u helpen? Er zijn betere openingen maar met deze kom je een heel eind! 

3.  Luister aandachtig
Ieder klant heeft een reden waarom hij nu net vandaag naar jouw winkel kwam. Wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in wat de klant vandaag bij jou hoopt te vinden, vliegt niet alleen de tijd voorbij, je zult ook vele leuke gesprekjes hebben en méér verkopen! 

4.  Jij bent wij!
Praat niet over ons bedrijf als zij of hun. Je klinkt dan alsof je hier helemaal niet thuis bent. Maar jij bent, ook al is het nu parttime en/of met de feestdagen onderdeel van dit team en ons succes. Wij zouden het zonder jou niet redden. 

5.   Kom op tijd!
Wij moeten, nog meer bij de verwachtte drukte, altijd op jou kunnen rekenen. En er kan van alles gebeuren op de weg hier naar toe. Het kan druk op de weg zijn, slecht weer, files, bruggen die openstaan en parkeerplekken die moeilijk te vinden zijn. Vertrek op tijd en kom op tijd. Wij willen geen excuses horen waarom het niet lukte. 

6.  Zet die telefoon uit
Wanneer je hier bent, willen we 100% jouw aandacht voor het werk hier op de vloer. Wij betalen je liever niet minder omdat 20% van je aandacht steeds naar je handpalm ging. En... op je horloge kun je ook zien hoe laat het is. De tijd gaat bovendien vlugger wanneer je met je aandacht daar bent die jouw salaris vandaag komen brengen. Onze klanten! 

7.  Geen vuile buiten hangen
Het is een drukke tijd. Dat geeft veel stress voor onze klanten voor ons. Kalm en discreet blijven gaat ons helpen. Klanten kunnen boos, onredelijk en soms gewoon onbeschoft zijn. Verlaag je niet tot dit gedrag, toon begrip en zoek naar een oplossing. Houdt hun verhalen voor jezelf en deel ze niet met je collega’s, vrienden en familie. Ook dat is professionaliteit. 

8.  Privéproblemen thuislaten
We hebben allemaal zo onze persoonlijke beslommeringen, problemen, stress en zorgen. Hier op het werk gaat het allemaal een stuk beter als we ons focussen op de drukte hier. Extra problemen zijn dan werkelijk niet gewenst. Daarom kun je, voordat je binnenkomt, jouw problemen bij de deur laten staan. Geloof me, die staan er ’s avonds nog. Èn het wordt hier binnen een stuk gezelliger! 

9.  Nooit met legen handen lopen
Neem altijd wat mee als je ergens naar toe loopt. En mocht je niets mee te nemen hebben, houd dan je ogen open. Wanneer je iets ziet, over iets heen moet stappen, of ergens tegenaan schopt, raap het op, neem het mee en zorg dat je het daar brengt waar het hoort. Dat geldt voor afval, prijsbordjes, of een vuile luier. Yep, ook die komen we zo af en toe tegen. Be prepared! 

10. Vrienden zijn geweldig!
Het is super om vrienden te hebben maar de winkel is geen honk. Laat je vrienden je niet hier bezoeken terwijl je aan het werk bent. Spreek gewoon gezellig na het werk met hen af! 

11.  Communiceer flexibiliteit
Het is geweldig dat je flexibel bent en wilt zijn. Dat geldt ook voor het rooster. Het kost iedere keer weer een hoop tijd om dat rond te breinen. Wanneer je vraagt of gevraagd wordt om diensten, dagen of pauzes te ruilen, vraag dan ook even je manager om toestemming. Wel zo duidelijk! 

12. Eerlijk zijn
Wij willen eerlijk zijn tegen jou en tegen onze klanten. Dat vragen wij ook van onze klanten en van jou. Diefstal nemen we dan ook heel serieus. We zullen dat onderzoeken en aangifte ervan doen. We checken ook steekproefsgewijs het afval. Op die manier kunnen wij eerlijke prijzen vragen aan onze klanten en een eerlijk salaris betalen aan jou. 

13. Wat is duur?
Soms vindt je iets duur. Of juist niet duur. Maar wanneer we zelf iets vinden, hoeft onze klant niet diezelfde mening te hebben. Bepaal dus niet zelf of iets wel of niet duur is. Dat maakt de klant bij ons gewoon zelf uit! Het is jouw taak de klant goed bij zijn vraag te helpen en hem de beste oplossing te verkopen. Dan heeft iedereen de beste feestdagen! 

14.  Relax!
Jij bent niet perfect en wij ook niet. We zijn allemaal mensen. En mensen maken fouten of weten niet alles. En dat is prima! Een goed gevoel voor humor en wat relativeren (Het is maar werk..) houden de stress levels laag en de klant tevreden. Een fijne tijd bij ons! Op jouw succes!

trainingen Trainen verkooptraining verkooptrainingen Training Leidinggeven retailtraining detailhandel training Detailhandel