9 voordelen van het werken met een mentor

Natuurlijk kun je alles zelf willen oplossen. Je bespaart jezelf echter veel frustratie, tijd en geld wanneer je een mentor kunt vinden die je kan helpen een kortere of betere weg te vinden. Ondersteuning van een mentor heeft vele voordelen. Ik noem in deze blog 9 voordelen van werken met een mentor.

9 voordelen van het werken met een mentor

 1.  Kennis en contacten

Een uniek voordeel dat het werken met een goede mentor met zich meebrengt, is de combinatie van kennis van de markt en persoonlijke introducties aan diens contacten. Het heeft je mentor jaren gekost om deze contacten op te bouwen. Hij kan je op een aangename manier met hen laten kennis maken. Door diens introductie heb jij direct toegang tot deze contacten die kansen geeft die anders niet mogelijk waren.

2.  Zaken- en levenslessen
Als mentee kun je waardevolle zaken- en levenslessen leren van je mentor. Hij kan je leren wat het beste werkt, hoe je zaken het beste kunt aanpakken en wat de handigste benadering is. De kennis van vele jaren pionieren staat daarmee tot jouw beschikking.

3. Inzichten
Een goede mentor kan je toegang geven tot nieuwe ervaringen. Hij kan je laten deelnemen aan bepaalde vergaderingen, events of nieuwe werk ervaringen. Op die manier verkrijg je nieuwe inzichten in culturen en systemen van organisaties. Nieuwe inzichten, elders opgedaan, kunnen waardevolle ideeën geven die je in je eigen omgeving kunt implementeren.

4. Perspectief en visie
Doordat je discussies voert met je mentor, komen jouw manier van denken en overtuigingen, door diens bredere ervaring, in een ander perspectief te staan. Je gaat daardoor je plannen en acties fine-tunen waardoor je de spijker vaker en ineens op de kop weet te slaan.

5.  Minder geïsoleerd gevoel
Als leidinggevende of ondernemer ben je vaak op jezelf aangewezen. Een gelijkwaardige gesprekspartner vinden binnen jouw eigen organisatie is niet altijd mogelijk. Jij bent immers ‘de baas’. Het werken met een mentor geeft je het gevoel die partner te hebben en niet overal alleen voor te staan.

6. Wijsheid en ervaring
Je kunt als mentee enorm profiteren wanneer je naar de wijze lessen luistert die je mentor ongetwijfeld met je delen zal. Er is voor jou veel te leren van zowel diens successen als de fouten en mislukkingen die er ook op zijn pad zijn geweest.

7.  Verbeterde performance
Jouw mentor zal je van waardevolle feedback voorzien en tips en suggesties geven die je in staat stellen je vaardigheden te verbeteren en persoonlijke groei te ervaren. Het kan niet anders dan dat je performance hierdoor zal verbeteren.

8. Klankbord
De luxe van een mentor geeft jou de mogelijkheid je ideeën te testen en jouw kijk op zaken te testen met iemand die oprecht geïnteresseerd is, geïnformeerd, deskundig en dit alles in een sfeer van openheid en vertrouwen. Een waardevolle bron!

9. Pay it forward
Het werken met een goede mentor is tegelijk een goede training voor jou om goede mentor skills te ontwikkelen. De kennis en ervaring die je hebt en nu opdoet, zal een waardevolle bron blijken voor diegene die in de toekomst het geluk heeft om jou als mentor aan zijn zijde te hebben. Op jouw succes!

persoonlijke ontwikkeling Leiderschap Feedback