8 zaken die productieve mensen achterwege laten

De 80/20 regel van Pareto leert ons dat 80 procent van het werk dat er toe doet, gedaan wordt in 20 procent van de tijd. We laten onze dag dus makkelijk vollopen met activiteiten die niet werkelijk bijdragen aan ons succes of geluk. Wanneer je dit kunt accepteren is de volgende stap acties nemen, of in dit geval acties voorkomen die je uit je flow halen. Je zult merken dat je productiviteit dan omhoog gaat en je meer tijd overhoudt voor jezelf. Door je ‘tijd te schrijven’ kun je zelf analyseren hoe je je tijd besteed van uur tot uur. Het helpt je om tot inzichten en ideeën te komen om slimmer te werken en je tijdverspillers te elimineren. Om een start te maken, geef ik je acht zaken die productieve mensen weten te vermijden.

focus

1.  Productieve mensen spenderen slechts weinig tijd op social mediaNatuurlijk check je je Facebook, scrol je een keer langs de foto’s die je ‘vrienden’ op Instagram geplaatst hebben, check je de updates van Twitter. Het is een onderdeel van ons leven geworden. Maar wanneer je niet meer onder controle hebt hoeveel tijd je op Social Media zit, glipt de tijd tussen je vingers en wordt je todo list niet korter. Spreek daarom een maximale tijdsduur af met jezelf, zet een alarm wanneer je weet dat dat lastig voor je is en sluit de app wanneer je aan de slag gaat met je todo’s. Wanneer je de Pomodoro techniek toepast kun je jezelf belonen met 5 minuten Social.

2.  Productieve mensen beginnen niet voordat hun dag gepland is
Succesvolle mensen hebben een doel. Een plan van de zaken die ze op een bepaalde dag willen hebben gerealiseerd. Voor mij werkt het alleen wanneer ik ze op schrijf. Iedere dag kies ik twee of drie prioriteiten uit die die dag ook af moeten.  Met de kleine taken vul ik de dag verder op. Schrijf voortaan ook jouw drie prioriteiten op. Van grote projecten kun je kleinere brokken maken die te behappen blijven. Je zult zien dat je ze wilt afstrepen en voor je het weet heb je weer een CHECK! achter een project staan!

3.  Productieve mensen doen geen activiteiten die alleen maar energie kosten
Wanneer je productief, succesvol en gelukkig wilt zijn, dien je je te focussen op zaken die je positieve energie brengen. Productieve mensen verspillen geen energie aan zaken waar ze emotioneel op leeg lopen. Verzeker je ervan dat, voordat je start met je planning, je geplande activiteiten een positieve bijdrage gaan brengen in je leven. Wanneer dat niet het geval is, moet je je afvragen of je de taak niet kunt weigeren, delegeren of anderzins van je lijst kunt krijgen. Denk na voordat je JA zegt en je je tijd commiteert. Onthoudt dat NEE zeggen tegen iets, JA zeggen is tegen wat anders!

4.  Productieve mensen maken zich geen zorgen over zaken die ze niet kunnen controleren 
Succesvolle mensen realiseren realiseren zich dat het geen zin heeft om zich zorgen te maken over zaken waar ze geen invloed op hebben. Richt je gedachten en je energie op zaken waar je wel invloed op hebt. Ontwikkel een Power Mindset , plan je activiteiten en zorg dat je zaken afmaakt.

5.  Productieve mensen brengen geen tijd door met negatieve mensen
Er wordt wel eens beweerd dat de menselijke spirit het gemiddelde is van vijf mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt. Dus wanneer je op je best wilt zijn, zorg er dan voor dat je jezelf met de vijf beste mensen omringt. Dat is een goede manier om alle negatieve energie rondom je te elimineren. Wanneer je tot grote hoogtes wilt komen in dit leven kan dat niet anders dan door de balast in je leven overboord te zetten.

6.  Productieve mensen maken geen drama van een foutje
Iedereen maakt fouten. Productieve mensen maken misschien wel meer fouten. Ze doen immers meer. Maar daar maken ze geen drama van. Ze leren ervan om dezelfde fout niet nog een keer te maken. Daardoor groeien ze en zorgen de fouten ervoor dat ze een beter mens worden.  Dus wanneer je eens een fout maakt, bedenk dat het nu eenmaal gebeurd is en je de klok niet kunt terug draaien.

7.  Productieve mensen letten niet op wat anderen doen
Het is geweldig om je door de successen van anderen te laten inspireren. Maar wanneer je jezelf steeds met een ander vergelijkt kom je in de problemen. Focus je op jezelf! Laat anderen je inspireren maar richt jouw aandacht op de allerbelangrijkste persoon in je leven; jijzelf!

8.  Productieve mensen stellen zichzelf niet op de laatste plaats
Wanneer het oogsttijd is. moet er gewerkt worden. We kennen allemaal wel periodes waarin we alle zeilen moeten bijzetten en slaap en sport op een tweede plaats komen. Maar dat werkt niet op de lange termijn. Je moet op de lange termijn jezelf op de eerste plaats zetten om grote dingen te bereiken. Een goede manier is de dag te starten met een uurtje sporten, een meditatie of werken aan je boek of er zelf een lezen. Doe iets wat voor jou werkt en waar je energie van krijgt, je gelukkig voelt en opgeladen om de rest van de dag er tegenaan te kunnen. Zitten er voor jou tijdverspillers in deze lijst! Zet ze overboord en word weer een beetje beter! Op jouw succes!

Productiviteit & Effectiviteit persoonlijke ontwikkeling time-management