7 manieren om je business te laten groeien

Om vandaag de dag succesvol te kunnen zijn is er veel nodig. Allereerst heb je uiteraard een product nodig. Een product of dienst dat de klant wil of nodig heeft en waarvoor hij bereid is die prijs te betalen die jij er voor vraagt. Maar dat is nog maar het begin. In deze blog geef ik je 7 manieren om succesvol je business te laten groeien. Wanneer je deze 7 punten steeds weer de aandacht geeft, de problemen oplost of er actie op neemt, zul je dit terugzien in de resultaten van je bedrijf. 

7 manieren om je business te laten groeien!

1.  Zorg dat je d’r bovenop zit
Een bedrijf dat in de groei fase zit kan omstuimig, energiek en soms ook wel wat ongestructureerd lijken. Om je business te laten groeien, moet je als ondernemer er, zeker in deze fase, bovenop zitten. Dat betekent dat je zoveel mogelijk op de zaak bent en vinger aan de pols houdt. Kleine zaken zullen je daarbij opvallen en bijsturen kan snel en direct. In deze fase moet je als ondernemer ook niet bang zijn om kleine taken zelf te doen. Ieder detail is belangrijk zodat jouw bedrijf die uitstraling krijgt die jij wilt. Wanneer 'het werkt' maak je er een systeem van en dan kun je delegeren

2.   Laat je passie zien!
Verkopen is mensen besmetten met jouw enthousiasme. Bedrijfseigenaren moeten dat enthousiasme over hun business, hun producten en/of diensten ook durven delen. Zowel voor hun externe- als interne klant! Behalve gepassioneerd hoort daar ook een flinke dosis positiviteit bij. Bij het zaken doen zullen, er allerlei beren en problemen op je pad komen. En zoals het spreekwoord zegt ‘If life gives you lemons, you should make lemonade.” Probeer overal het positieve van in te zien en geef dat je aandacht. 

3.  Focus op de klant
Helaas zijn te veel ondernemers primair uit op winst. Maar voor een bedrijf is winst niet het goede doel. Primair gaat het erom klanten te winnen en die ook vast te houden. Want wanneer ze terug blijven komen, wordt verkopen steeds eenvoudiger en zullen ze ook andere klanten willen binnen brengen. Focus op de klant is misschien wel de belangrijkste tip om je business te laten groeien.

4.  Wordt concurrerender
Hoe jij werkt, staat direct in relatie met hoeveel tevreden klanten jij hebt. Om je klanttevredenheid te laten groeien moet je naar hen luisteren en betrokken blijven bij hun koopproces. Je zult verbaasd zijn hoeveel informatie je van je klanten krijgt door vragen te stellen en oprecht naar hen te luisteren. Op die manier kun je je USP, jouw unique selling point scherp stellen en verbeteren. Daarmee zul je je van je concurrenten onderscheiden. Dat kan je locatie zijn, je product, maar nog veel vaker ben jij dat zelf! Wanneer de klant aan jouw bedrijf denkt, denk hij immers vaak aan de mensen waarmee hij zaken gedaan heeft, en in het bijzonder aan de eigenaar van die zaak. Zorg dus dat jouw USP onderscheidend is! Heb je die niet, zorg dan dat die er komt! 

5.   Let op je financiën
Om je business strategie te verfijnen, moeten ondernemers hun focus houden op verkoop, winst en cash flow. Weet hoe in jouw bedrijf de omzet tot stand komt. Let op je nettowinst, en niet je bruto-omzet. Je nettowinst laat je veel realistischer zien hoe jouw zaak ervoor staat en geeft je inzicht om de juiste beslissingen te nemen om je business te laten groeien. 

6.   Zorg ervoor dat je de beste bent
Succesvolle ondernemers hebben één ding gemeen. Zij gaan er altijd voor om de beste te worden in datgene dat ze doen. De beste worden, én de beste blijven kan alleen wanneer je altijd in beweging blijft en je bereidt bent om harder en sneller te werken. De beste willen worden heeft ook alles te maken met de wens om continue aan jezelf te willen werken

7.   Succes meten, is succes weten
Er zijn heel wat definities over wat succes is. De beste manier om te meten of je succesvol bent of niet is te weten of je blij wordt van wat je doet. Dat is het mooiste succes. Daarna komen toch al snel de getallen. Jouw kengetallen laten jou zien hoe je het doet. Daarnaast dien je ook een passie te voelen voor je product of dienst. En een beetje houden van je klanten kan ook geen kwaad. Wanneer je deze punten aandacht geeft, kan het niet anders zijn dan dat je dat gaat terugzien in het succes van jouw onderneming. Al deze tips om succesvol jouw business te laten groeien zijn van belang. Het hebben van een eigen bedrijf kan zowel uitdagend zijn maar ook heel bevredigend. Om dat te meten helpen korte en lange termijn doelen. Op jouw succes!

ondernemen Leiderschap Marketing Leidinggeven persoonlijke ontwikkeling inspirerend