Verkooptraining ontwikkelt verkooptalent

Verkooptraining ontwikkelt verkooptalent!
De grote tragedie bij het vak VERKOPEN is, dat dit beroep vaak wordt uitgeoefend door mensen die er geen of nauwelijks een opleiding voor hebben gevolgd. Daardoor heeft het vak van verkoper een slecht imago. Het vak van kok is de laatste jaren, mede door Herman, Jamie en Gordon enorm in aanzien gestegen. En terecht!

Maar een goede verkoper zorgt door zijn enthousiasme, kennis en overtuigingskracht voor de werkgelegenheid honderden medewerkers. Verdiend deze man of vrouw geen aanzien, een schouderklop en een plek om het erepodium?

Verkopen slecht imago

Het vak van verkopen heeft, voor de buitenwacht, een slecht imago en laag aanzien. Vaak wordt laagdunkend gedaan over de verkoper en is het vak van verkoper het gewilde onderwerp van spot:

Verkopen is een vak

Verkopen is een VAK, een leuk maar soms ook heel lastig vak. En misschien wel het één van de meest ondergewaardeerde beroepen die er zijn. Slechts heel weinig mensen beheersen de tactiek en de techniek van dit beroep. En zijn we niet allemaal soms bezig met verkopen? Ik ‘verkoop’ u hier mijn ideeën, uw tandarts verkoopt u zijn wortelkanaalbehandeling, en ook de bovengenoemde koks moesten ‘verkocht’ worden voordat hun het platvorm op de RTL zenders geboden werd.

Vele merken nu aan den lijve wat er gebeurd als het verkopen instort: economische depressie. Daarom is er nu een stijgende belangstelling voor verkooptrainingen. Maar kun je van iedereen een topverkoper maken? Dat is dezelfde vraag als kan iedereen zo goed koken als Gordon Ramsey? Nee. Dat kan niet.

Verkooptalent moet je trainen

Verkopen voor vakspecialistenTalent moet aanwezig zijn om uiteindelijk een top-kok te worden. Talent moet aanwezig zijn om uiteindelijk een top-verkoper te worden. Maar door verkooptrainingen kun je het aanwezige talent wel degelijk ontwikkelen. Een top-kop wordt je niet vanzelf. Dat vraagt vele uren van oefenen, teleurstelling over aangebrande rollades en ingezakte pudding. Een top-verkoper heeft die ontberingen op zijn manier doorstaan. Doorbijten bij cold-calling, afwijzingen incasseren bij canvassen op het industrieterrein, zijn eigen overtuigingen bijstellen door eerlijk tegen zichzelf te zijn als hij na een dag acquisitie in de spiegel kijkt.

Verkooptraining is ook klantgerichtheid

En ‘afgestudeerd’ is hij nooit! Net zomin als Ajax, Feyenoord, PSV of welke andere topclub. Dagelijks zijn deze heren op de groene mat te vinden waar zij hun passes oefenen door met de bal langs oranje pionnen te manoeuvreren.
Een lastig vak waar vele ‘ingerold’ zijn. Veel verkopers beschouwen het opschrijven van een order, of het afrekenen van een door de klant aangereikt artikel als verkoop. Dat is het natuurlijk niet!  Een goede verkoper vervult beter de behoefte van zijn klanten. Verkopen is invloed uitoefenen op het beslissingsproces van de klant. Verkopen is de klant besmetten met je enthousiasme. Verkopen is de klant informeren en vrágen om de koop. Verkopen is lef tonen, en het risico nemen op een afwijzing en een rode kop krijgen. En weet je wat? Dat trekt gelijk weer weg! Ik heb het uitgeprobeerd!

Basisvaardigheden verkopen
Acquisitie & relatiebeheer
Verkopen voor vakspecialisten
Telefonische verkoop en acquisitie

Meer blogs over dit onderwerp:
No tags yet