Verkooptraining voor de winkel

“Kan ik u helpen?”
“Nee ik kijk maar even…”
(“Aaaaarch!”)

Kijkende klanten frustreren…
Deze woorden, ‘Ik kijk maar even’ laten menig verkoper verstijven, boos en/of gefrustreerd achter.  Deze eenvoudige opening, of varianten als:  ‘Kunt u het vinden?’ ‘Zoekt u iets speciaals?’ zijn echter de oorzaak van het feit dat die deksel steeds op de neus van de winkel verkoper valt!

Kijken naar de kijkende klant
Bijgaande demo van onze e-learning training winkelverkoop geeft al wat tips over het omgaan met de kijkende klant. Kijk je even mee?


Geen verkoop bezwaar!
“Ik kijk maar even’  is geen bezwaar maar een logische reactie op de cliché matige openingsvraag.  Wanneer je er even over nadenkt zul je zelfs zien dat het je vele mogelijkheden biedt!  Geweldig toch dat die klant juist onze winkel heeft uitgekozen om er even rond te browsen! Er is genoeg te zien… en te kopen!!

Kijkende klant
Zelfs de meest vervente kijkende klant heeft ergens een aankoop in zijn of haar gedachte! Zelfs als die aankoop meer een droom is dan werkelijkheid. Mensen kijken namelijk niet naar zaken die ze niet zouden willen kopen!

 Wat betekent ‘Ik kijk maar even?’
Wat betekent het dan wanneer de klant ons vertelt ‘even rond te kijken’?
1.     De klant reageert cliché-matig op ‘n clichévraag. (Hoe gaat ‘t met je?  Goed… met jou?)
2.     De klant hoort niet ‘Kan ik u helpen’ maar ‘wat kan ik je verkopen’ = koopdruk!
3.     Goed nieuws! De klant heeft een aankoop van IETS in zijn of haar hoofd?
4.     De klant weet nog niet of hij het hier(aan) uit wil gaan geven.
5.     De klant weet nog niet wanneer hij het wil of kan komen.

Help de klant kopen

Het is nu aan jouw om de klant te helpen om te kopen!  Daarvoor heb je allereerst het gesprek nodig! Want:  geen gesprek, geen kans, geen verkoop!
Meer weten over hoe je de klant kunt verleiden tot een gespek en tot aankoop?  Neem contact op voor een kennismakingsgesprek over een winkel verkooptraining en voor een voorstel voor jouw verkoopteam!
Trainingen voor de detailhandel:

Workshops voor de detailhandel:

No tags yet