Empathie: Ik zie jou!

In de met 2 Oscars bekroonde film Avatar verklaart Neytiri op de planeet Pandora, haar liefde aan Jack Sully met de woorden: “I see you”.  Ik zie jou. Dat is empathie. De ander zien in zijn emoties en zijn behoeften. Het voelt zo logisch en is toch moeilijk. Als mens zijn we immers zo met onszelf bezig. Toch is de ander zien vaak de sleutel in communicatie en klantgerichtheid. We willen gezien worden in het leiderschap van onze manager en in de samenwerking met onze collega’s of klanten. In rustig vaarwater lukt dat vaak nog wel; de ander zien. Onze zuiderburen zeggen het zo plezant tegen hun lief: ‘Ik zie u graag..!’

Maar wat als we de ander op dat moment nu even nìet graag zien! Dan zetten we onze stekels op, rijzen onze haren in de nek, draaien onze jakhals oren naar voren en krijgt te ander te volle laag. Van verbinding is dan echt geen sprake! Toch kan op dat soort momenten de ander zien wonderen doen in het contact en de verbinding. En zonder contact en verbinding is er zelden een acceptabele oplossing mogelijk. Waarom is het zo moeilijk om verbinding te maken met die ander.  We zijn bang. We voelen angst om afgewezen te worden.  En we drukken onze eigen emoties weg. Wat moeten we ermee? Nutteloze energie toch? Fout. Het is nu net de sleutel! Onze gevoelens vertellen ons wat we nodig hebben. Wanneer je dorst hebt moet je drinken. Wanneer je honger hebt  moet je eten. En wanneer je boos bent? Dan heb je wat anders nodig. Bijvoorbeeld respect, eerlijkheid, aandacht.  Je wilt gezien worden dus! In het analyseren van ‘lastige situaties’ blijkt steeds weer: de sleutel zit in de interactie en de emotie. Het ‘rationele’ in onze communicatie blijkt steeds weer overgewaardeerd en niet in staat het probleem op te lossen. De ander zien werkt dan! De ander zien begint met jezelf zien. Het helpt enorm om die draaiing in je buik een naam te geven.  ‘Hoe voel ik me nu’, is een vraag die ik mezelf steeds vaker hoor stellen. ‘Hoe voel ik me’ om te weten wat ik nodig heb. Jezelf zien helpt enorm om ervoor te waken dat je gevoelens het van je overnemen. Je gaat jezelf beter begrijpen, weet je beter uit te drukken, makkelijker te verbinden en conflicten beter op te lossen. Je handelt assertief, houdt beter het overzicht van de situatie, begrijpt je eigen behoeften en kunt die vaak (deels) zelf invullen en stapt niet in de valkuil van de emotie zelf. Wil je ook leren om beter de ander èn jezelf te zien?  Informeer naar onze trainingen over verbindende communicatie. (vanaf 6 personen)

Workshop Verbindend Communiceren Training Verbindend Communiceren

Meer over de kracht van verbinding, de controle houden over je emoties en het nut van emoties.


No tags yet