Survival teambuilding regels

Survival teambuilding organiseert GOAL trainingen op verzoek. En dan bedoelen we ook survival. Het team is daarbij, onder begeleiding van uitstekende instructeurs, totaal op zichzelf aangewezen. Tijdens zo’n survival teambuilding is iedereen een beetje de weg kwijt. Hoe moet je nu leven zonder al die spullen die we in het dagelijks leven altijd vanzelfsprekend vonden. En dan bedoel ik niet direct het ontbreken van internet! Het komt dan aan op samenwerking, goede open communicatie en het aangaan èn accepteren van leiderschap. Maar waar moet je je nu, in dergelijke extreme omstandigheden, op focussen. Onze survival instructeur kwam met deze prioriteitenlijst. Makkelijk te onthouden en van levensbelang bij het overleven tijdens noodsituaties, rampen en natuurlijk onze survivals! 

Teambuilding survival 6 x 3 regel

  • 3 seconden om te reageren.
  • 3 minuten overleven zonder zuurstof.
  • 3 uur overleven zonder bescherming.
  • 3 dagen overleven zonder water.
  • 3 weken overleven zonder voedsel.
  • 3 maanden overleven zonder gezelschap.
Zonder gezelschap gaat een mens afleiding zoeken. Kijk nog eens naar dit fragment uit Castaway waar Tom Hank’s fantasie-vrind Wilson dreigt te ‘verdrinken’.


Survival regel 1:   3 seconden om te reageren
In een survival het je drie seconden nodig om te kunnen reageren. Binnen deze drie seconden nemen we iets waar door onze zintuigen iets waar en worden onze hersenen ervan op de hoogte gebracht. Vervolgens wordt ons lichaam door onze hersenen aangestuurd om datgene te doen dat gedaan moet worden. In deze drie seconden bepalen je dus onbewust hoe je gaat reageren in die situatie. Soms komt onze reactie veel sneller dan drie seconden. Dit komt omdat wij in ons leven onszelf vaste reacties aanleren. Een klein kind zie je vaak even beduusd kijken wanneer hij zijn hoofd stoot. Dan pas komt de reactie. Een volwassenen grijpt meteen naar zijn hoofd.  In crisis-situaties is het niet aan te bevelen snel een beslissing te nemen en direct te reageren. Een kort moment van rust, het maken van een inventarisatie van je mogelijkheden en het maken van een plan, is dan de beste manier om met de crisis-situatie om te gaan. Dit geld niet alleen voor survival teambuilding maar ook in andere crisis-situaties.

Survival regel 2: 3 minuten zonder zuurstof
Survival kan alleen als je brein blijft werken. Bedenk dat na drie minuten zonder zuurstof je hersenen stoppen met werken. Na 15 tot 20 seconden zonder zuurstof krijg je al last van symptomen die duiden op zuurstofgebrek. Na 20 tot 60 seconden verliest een gemiddeld persoon al het bewustzijn. In iedere situatie moeten we dus eerst zorgen voor voldoende zuurstof. Of het nu onder water is, tijdens een brand of tijdens het bergbeklimmen. Door training kun je langer zonder zuurstof. Bewonderenswaardig zijn de parelvissers die hun werk onder water voor 5 minuten kunnen doen.

Survival regel 3:  3 uur zonder bescherming
Survival door bescherming?  Jazeker! Bescherming tegen de elementen is, op voldoende zuurstof na, het belangrijkste dat je nodig hebt om elke situatie te overleven. Denk aan onderkoeling en bevriezing (tijdens koud weer), oververhitting (tijdens warm weer), schimmelvorming (tijdens vochtig weer), brandwonden (onder andere bij brand) en de griep (besmetting met een virus) te voorkomen, hebben we een vorm van bescherming nodig. Het zoeken naar een goede beschutting die bescherming biedt tegen de elementen is één van de eerste prioriteiten in een survival teambuilding.

Survival regel 4:  3 dagen zonder water
Survival door voldoende vocht. Onze hersenen bestaan voor bijna 80% uit water en na 12 uur zonder vochtopname ga je het merken. Je kunt niet meer helder denken en je krijgt last van onder andere stemmingswisselingen. Na zuurstof en bescherming is drinkwater de belangrijkste zorg. Bij warm, maar ook bij koud weer, zal onvoldoende water snel leiden tot uitdrogingsverschijnselen. De eerste symptomen? Dorst! Daarom moeten we per dag minstens 2 liter water drinken!

Survival regel 5:  3 weken zonder voedsel
Survival door voldoende voedsel.  Alhoewel je maag daar anders over zal denken, en wellicht zich knorrend zal melden, is voedsel niet de eerste prioriteit.  Dat betekent dat je, tijdens een survival teambuilding,  in een noodsituatie of tijdens een ramp, eerst alle opties voor je voedselvoorziening rustig moet nagaan voordat je op zoek gaat naar voedsel. Welke bronnen van voedsel zijn er in je omgeving aanwezig. Je zult verbaasd zijn van het aanbod!

Survival regel 6:  3 maanden zonder gezelschap
Survival is samenwerken. Mensen zijn sociale wezens. Overleven kunnen we misschien nog wel alleen, maar niet  leven.  We willen graag verbinding met een ander. Wanneer we lang in een isolement zitten, en er geen mogelijkheden tot verbinding zijn, gaan wij op zoek naar afleiding. Die afleiding kan relatief onschuldig zijn maar leiden tot gevaarlijke vormen, zoals paranoia. In de survival teambuilding zal het samenwerken ervoor zorgen dat de survival opdrachten makkelijker, sneller en beter worden uitgevoerd. Samenwerken betekent meer kans op overleven!

Nieuwsgierig naar Survival Teambuilding?
Ben je nieuwsgierig geworden naar een survival teambuilding? Neem eens contact met ons op over je wensen, je doelstelling en je budget. Wij komen graag met een voorstel op maat om ook jouw team beter voor te bereiden op welke crisis-situatie dan ook!

Teambuilding trainingen
Workshops Samenwerken & Teambuilding
Met survival wordt soms ook teambuilding bedoeld. Wat is teambuilding eigenlijk?  Teambuilding door Clownerieis weer eens wat anders! Of wat dacht je van teambuilding door muziek?

Interessant om deze blog te lezen? Like ons dan hieronder op de Facebook link! 

Meer blogs over dit onderwerp:
No tags yet