7 redenen met Pomodoro je productiviteit te verhogen

Je productiviteit verhogen lastig? Betrap je jezelf er wel eens op dat je excuses probeert te vinden waarom je niet alles gedaan kreeg? De Pomodoro techniek kan je helpen je productiviteit te verhogen.

De Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een bewezen en populaire time-management techniek. Het belangrijkste principe van deze techniek is dat je je werk doet in sprints van 25 minuten. De volgende 5 minuten neem je als korte pauze. Iedere Pomodoro sessie zorgt voor 25 minuten focus en 5 minuten opfrissen voor de volgende sessie. Daarnaast geeft de Pomodoro techniek je een effectieve manier om te gaan met afleidingen.

pomodoro

Hoe werkt de Pomodoro techniek:

  1. Verwijder of sluit alles wat je maar zou kunnen afleiden. E-mail, whatsapp, onnodige browsertabs, enz. -Je collega’s laat je weten dat je pas weer om … uur beschikbaar bent.
  2. Kies een taak waar je je op focust.
  3. Zet de timer op 25 minuten. (zoek op pomodoroin google apps)
  4. Werk aan je taak tot de timer afgaat.
  5. Neem je 5 minuten pauze.

Iedere 4 sessies neem je een langere pauze van 15 of 20 minuten. Je kunt kleine variaties aanbrengen in de lengte van de sessie of pauze wanneer dat jou beter past. De meeste apps houden dat ook aan. Wanneer je even google raadpleegt, vind je ook timers die je kunt aanpassen aan jouw wensen.

Is de Pomodoro techniek iets voor jou?

Wanneer één van de volgende zinnen voor jou van toepassing is dan weet ik zeker dat je met de Pomodoro techniek je productiviteiteen boost kunt geven.

1.  Niet genoeg tijd
Je hebt het gevoel niet genoeg tijd in een dag te hebben. De Pomodoro techniek zal je helpen om meer tijd te vinden, maar er ook voor zorgen dat je op tijd stopt. Het devies is te stoppen met tegen de klok te werken maar deze voor jou te laten werken.

2.  Te veel afleiding
Email, Skype, Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Sms, Telefoon, Slack en ga maar door. Een bijna oneindige lijst van apps en tools die dagelijk slanger wordt. De Pomodoro techniek traint jouw brein om alleen te focussen op de gekozen taak en alle afleidingen te parkeren naar die 5 minuten die zo meteen komen.

3.  Niets kunnen afmaken
De Pomodoro techniek laat jou iedere dag een taak kiezen waar je je vervolgens op kunt focussen. Doordat je dit voor jezelf hebt bepaald, heb je jezelf een doel gesteld en werk je alleen aan dat doel. Deze focus helpt je om door te zetten en door te werken totdat het werk gedaan is.

4.  Vermoeid en niet geïnspireerd gevoel
De Pomodoro techniek moedigt je aan om ook echt een pauze te nemen. Een echte pauze van hetgeen je aan het doen was. Dat helpt je om de rest van de dag fris te blijven in je hoofd, je creativiteit te laten stromen en sneller te kunnen denken. Overweeg een korte meditatie of een wandeling.

5.  Geen balans werk/privé
De Pomodoro techniek kent ook een planning aan het begin van de dag. Mijn voorkeur is om de Pomodoro techniek naast een systeem als ZenToDone te gebruiken. Door te plannen stel je voor jezelf realistische doelstellingen. Doordat je gefocust bent, krijg je zaken sneller af

6.  Regelmatig een schuldgevoel
Wanneer je je werk niet afkrijgt werk je langer, besteed je meer tijd achter je computer en kom je tijd te kort voor je partner, je vrienden, je kinderen, je hond en vooral jezelf. Dat levert regelmatig een schuldgevoel op. Met de Pomodoro techniek houd je meer tijd over voor andere zaken die net zo, of misschien wel veel belangrijker zijn.

7.  De tijd voorbij vliegt
Tijd is als elastiek. Einstein zei ‘Een uur met je billen op een hete kachel, of een uur met een mooie dame’; het zijn twee hele andere uren. Pomodoro maakt je veel bewuster van de tijd die tot je beschikking is. Daardoor krijg je meer gedaan in de tijd die je hebt. Probeer het uit! De Pomodoro techniek kan gebruikt worden door een breed scala van beroepen en voor heel veel taken. Het wordt steeds populairder bij studenten om zich te kunnen concentreren en focus te houden terwijl ze studeren. Het wordt gebruikt om professionals controle te laten houden over al hun taken en projecten. Het wordt veel gebruikt door freelancers en consultants omdat deze vaak vanuit thuis werken en zij hun werk/privé leven in balans willen houden. Op jouw succes!


No tags yet