7 Tips om je team door een lastige periode te leiden.

Tips om je team door een lastige periode te leiden.

Je mensen zijn niet gemotiveerd. Er heerst een sfeer van 'Boeien...'  Als dit zo is heb je het spel al verloren voordat het begonnen is!  Je kunt natuurlijk je team de schuld geven. Hen straffen zelfs omdat ze niet gemotiveerd zijn. Dit is een nog gevaarlijker vorm van zelf-sabotage die je nog verder van huis brengt. Je kunt ook de verantwoordelijkheid nemen om je mensen te betrekken en hun motivatiemotor te laten snorren! 

Een team ontstaat niet zomaar. Daar moet wel wat voor gebeuren. In bijgaande video zie je enkele fragmenten uit de film 'Remember the Titans' waarin het vormen van een team prachtig is weergegeven.Het moet NU gebeuren!

Een lastige periode overbruggen, een groot project waar je lang van gedroomd hebt, een grote opdracht, die belangrijke klant die je bedrijf op het volgende niveau zou kunnen helpen. Voor je mensen lijkt het soms mission impossible. Alles had gisteren al klaar moeten zijn, vele eindeloze vergaderingen, op de gang even een boterham kaas wegwerken en verder alleen maar buffelen... 

Jij bent van binnenuit gemotiveerd. Het is tenslotte jouw bedrijf. Maar hoe kun je je team  motiveren? De volgende tips kunnen je helpen. 

1.        Laat hen het uiteindelijk doel zien.
Jouw medewerkers zien het bedrijf anders als hoe jij dat doet. Zorg ervoor dat zij realiseren dat het niet alleen het bedrijf is dat profiteert van dit project. Je zult ook duidelijk moeten maken wat het hen oplevert. Zorgt het voor meer zekerheid? Zet het jouw bedrijf op de kaart? Zit er een bonus aan voor iedereen? Wanneer zij weten wat het hun oplevert zullen ze waarschijnlijk met meer elan aan de slag gaan voor je. 

2.        Maak een reëele planning
Slecht projectmanagement en het ontbreken van een realistische planning zijn gebruikelijke reden waarom een project een 'mission impossible' wordt. Houdt je project beheersbaar door een reële planning. Houdt rekening met Murphy. Hoe kun je fouten voorkomen en wat is plan B. Houdt voeling met het team door wekelijks of misschien wel dagelijks het plan te checken met de werkelijkheid. 

3.        Vier de kleine overwinningen
Zo'n 'mission impossible' project kan dreigen te gaan lijken om een maandenlange slag in de loopgraven. Dit brengt motivatie en energie omlaag.Een openlijke klap op de schouder is niet duur en in sommige gevallen soms effectiever dan een zak geld. Een lekkernij in de kantine kan wonderen doen of trakteer een keer iedereen voor lunch als de zaken lekker lopen. Wanneer een project bijzonder moeilijk of belangrijk is, beloof je team , vooral wanneer ze het binnen de gestelde deadline en budget voor elkaar krijgen, een knalfuif.  Bij grotere projecten pakt u wat groter uit; een lang weekend naar de Ardennen, een teambuilding met overnachting, etc. Geeft hun iets om naar uit te kijken, zorg voor uitzicht, een licht aan het eind van de tunnel waarvan zij weten dat het niet een nieuwe aanstormende trein is. 

4.        Ga mee de loopgraven in
Niets demotiveert een team zo als een leider die praat maar niet doet. Het werk van de leider is niet altijd zichtbaar voor de medewerkers. Zorg ervoor dat zij weten dat jij je inzet om het project een stap verder te brengen. Zorg ervoor dat zij realiseren dat je net zo hard werkt als hen, of zelfs nog harder, om het project tot een succes te maken. Soms kan dat zelfs betekenen de mouwen opstropen en zelf op crusiale momenten je team terzijde staan. 

5.        Geef ze wat ze nodig hebben.
Hoe druk je het zelf ook hebt, houdt de vinger aan de pols bij je team. Zorg ervoor dat ze krijgen wat ze nodig hebben om vooruit te komen met hun project. Of dat nu hulp is van anderen, van technologie of duidelijkheid van jou. Helaas zijn het vaak controle-freak ondernemers die de bottleneck zijn voor de voortgang van een project. 

6.        Intrinsiek vs Extrinsiek
Het is je vast opgevallen dan veel van de motivatie tips die hier worden beschreven extrinsiek zijn. De beloningen zijn gebaseerd op voldoening halen uit het bereiken van resultaten en het krijgen van erkenning ervoor. Die voldoening is weer een intrinsieke motivator. Je weet dat een wortel voorhouden in de vorm van een bonus, opslag en promotie wonderen kan doen verrichten bij mensen. Maar dit zijn individuele beloningen. 

Geen team beloningen. Intrinsieke beloningen kunnen aan daarentegen binnen een team als krachtige motivatoren werken.  Zelfs wanneer iemand vastbesloten is de Most Valueable Player te zijn binnen je team, zijn of haar inspanningen zorgen ervoor dat de totale teamprestatie beter word. 

Michael Jorden zei echter, "There is NO I in TEAM, but here is an I in WIN". Wanneer je wint heeft daar je hele team voordeel van. 

7.        Jouw tip voor team-motivatie
De echte test of je team-motivatie heeft gewerkt, is te zien in de resultaten.  De 7e tip moet dan ook van jou komen! Schrijf in het reactie veld hieronder wat  jij gedaan hebt, extrensiek of intrensiek, om je team te motiveren. 

Of wat heeft iemand gedaan wat niet motiveerden maar zelfs het  tegenovergestelde bereikte? Ben benieuwd! Geen tips missen? Zorg dat je je inschrijft voor de 'GOAL Inspirator' 

Een gemotiveerd team presteert beter. Hoe houdt jij je medewerkers gemotiveerd

Hoe hou je je medewerkers gemotiveerd?

Een belangrijke waarde voor een team is vertrouwen. Hier 10 tips voor vertrouwen binnen een team.  Als manager moet je duidelijkheid geven. Goede feedback zorgt al voor teambuilding. Leuk artikel? Like ons hieronder op onze facebook pagina! Bedankt! :-)

Communicatie Leidinggeven Teambuilding Verbinding team inspirerend motivatie