9 manieren om ècht verbinding te maken

Veel mensen geloven onterecht dat ‘contact maken’ met andere mensen iets is wat vanzelf gaat en niet iets is wat je kunt leren. Het tegendeel is waar. Je kunt het leren en je deze vaardigheid eigen maken. In deze tijd van netwerken, banenjacht en zzp activiteiten een vaardigheid die je niet mag missen. We zijn nu eenmaal sociale wezens en verbinding maken met anderen is voor ons mensen net zo fundamenteel als de behoefte aan eten, drinken, onderdak en veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat het ontbreken van dit soort contacten, zogenoemd ‘social pain’ op dezelfde plek in onze hersenen ervaart wordt als fysieke pijn. Het is de primaire functie van ons brein om ons te waarschuwen zodat we overleven. Dit onderstreept hoe krachtig en belangrijk het is dat we ons sociaal verbonden voelen. In recente rapporten wordt het ontbreken van sociale verbinding zelfs als oorzaak gezien voor terrorisme. 

verbinding

Wanneer sociale verbondenheid zo’n fundamentele menselijke behoefte is, zou je bijna denken dat het dan gemakkelijk moet zijn om verbinding te maken met iedereen die we ontmoeten. Dat is helaas niet het geval. We zitten daarbij vaak onszelf in de weg met verlegenheid, cynisme, trots, haantjesgedrag, jaloersheid en arrogantie. Dus als je je ego opzij weet te zetten, moet het lukken om met iedereen verbinding te maken. Zelfs met hen die het lastig vinden hun ego los te laten. De volgende tips zullen je daarbij helpen: 

1.  De eerste klap is een daalder waard
Onderzoek leert dat mensen in de eerste 7 seconden van het contact al bepaald hebben of ze jou willen ont-moeten. De rest van het gesprek gebruiken ze om bevestiging te vinden voor die allereerste indruk. Dit zou je welhaast ontmoedigen maar je kunt er ook je voordeel mee doen wanneer je dit weet. Die eerste indruk blijkt sterk verbonden te zijn met lichaamstaal. Door je bewust te zijn van je gebaren, bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en de tonatie van je stem kun je de drempel enorm verlagen. Een enthousiaste stem, open houding, oogcontact, een vriendelijke glimlach en een licht voorovergebogen houding worden het vaakst genoemd wanneer wij een ander sympathiek vinden. Het is niet wat je zegt, maar hoe je het zegt! 

2.  Wees de eerste die het praatje pot breekt
Onze eerste gesprekken met nieuwe contacten zijn in de regel vaak oppervlakkig. We schetsen een voorzichtig beeld van onszelf en houden het op leuke, veilige onderwerpen. Het weer doet het altijd goed en misschien hebben we gezamenlijke kennissen. Wanneer je écht contact wilt maken, moet je echter jezelf durven laten zien. Dat betekent niet dat je het meteen enorm persoonlijk moet maken maar het is belangrijk om de ander te laten weten wat jouw doet tikken. Je zult merken dat dit de ander vaak veel opener maakt en dat deze vervolgens jou voorbeeld volgt en zich opener naar jou zal opstellen. 

3.  Stel goede vragen
Wanneer de ander zich wat aarzelend opstelt, kun je hem of haar aanmoedigen door een paar goede vragen te stellen. ‘Wat doe je voor werk?’ zal minder opleveren als bijvoorbeeld: ‘Waarom heb je voor jouw vak gekozen?’ Zoek naar vragen die jou helpen te begrijpen wat de ander motiveert zonder dat je meteen te persoonlijk wordt! 

4.  Wees een leerling
Stel je op als een leerling. Niet alleen houdt dat je ego klein, ook voelt de ander zich belangrijk en verbonden. We komen de laatste jaren tot belangrijke inzichten omtrent leren. We ontdekten dat we tot nog toe de sociale kant van leren nauwelijks benutten. Bijvoorbeeld een brugklasser die moeite heeft met wiskunde zou veel meer leren van een klasgenoot. En wanneer die dan les geeft leren beide. Pas dat principe ook toe bij je netwerken, sollicitaties en bij alle sociale contacten in je leven. Je laat daarmee ook zien dat je je kwetsbaar durft op te stellen en niet te trots bent om toe te geven dat je ook veel te leren hebt. 

5.  Kijk naar het goede
Onze cultuur kan ons soms vatbaar maken voor cynisme. Het lijkt dat we vaker gefocust zijn op het vinden van redenen waarom we die ander niet moeten, dan op redenen waarom we die ander juist sympathiek moeten vinden. Pas op voor dat cynische stemmetje. Snoer het de mond en focus op het goede in je nieuwe contacten. Daardoor houdt je de deur open en – belangrijker – wanneer je het beste verwacht van mensen is de kans groot dat ze precies dat ook doen. 

6.  Glimlach!
Spiegelen, het imiteren van de lichaamstaal van de ander is iets heel natuurlijks. Wanneer jij wilt dat andere mensen jouw sympathiek vinden, glimlach dan gedurende jouw gesprek met hen en onbewust zullen ze je een glimlach terug schenken. 

7.   Gebruik hun naam
Dale Carnegie schreef het al in zijn boek ‘Hoe maak je vrienden en goede relaties?’ ‘Diens naam is het mooiste wat een ander kan horen.’ Je naam is immers een belangrijk onderdeel van wie jij bent en het voelt goed wanneer je een ander die hoort gebruiken. Herhaal iemands naam een paar keer wanneer je de ander voor het eerst ontmoet. Aarzel niet er nog eens naar te vragen wanneer je hem vergeten bent of wellicht de eerste keer niet goed gehoord hebt. Zorg dat je een manier vindt om hun naam te onthouden zodat je een volgend keer nog hun naam ‘weet’. 

8.  Het moet geen wedstrijd worden
Het kan zomaar gebeuren; de ander heeft zo’n indrukwekkend curriculum vitae en levenservaring dat je de behoefte voelt om daar tegenop te bieden om in ieder geval net zo goed voor de dag te komen, zo niet beter. Doe het niet. Het streelt misschien je ego maar het gaat je niet helpen om verbinding te maken met die ander. Het zorgt er alleen voor dat je je op jezelf blijft focussen terwijl je juist meer over de ander te weten wil komen om datgeen te ontdekken dat jullie samen delen. 

9.  Luister!
We luisteren zo slecht. Dat is wat écht verbinden zo lastig maakt. Terwijl de ander spreekt, praten we in ons hoofd met onszelf. We zijn al bezig om te bedenken wat we zo meteen zelf gaan zeggen of hoe datgeen dat de ander ons nu vertelt invloed op ons gaat hebben in de toekomst. We horen de ander wel maar we luisteren niet. De betekenis van de woorden gaan aan ons voorbij. Stop met tegen jezelf te praten! Je kunt maar één ding tegelijk. Luister daarom naar de ander wanneer het oprecht je doel is om verbinding te maken. Laat los dat jij je woorden al klaar moet hebben staan. Vertraag! Vertrouw erop dat de woorden vanzelf zullen komen wanneer de ander uitgesproken is en jij hem/haar gehoord en begrepen hebt. 

Adrian van Iersel | GOAL trainingen

Meer blogs over dit onderwerp:

Wil je net als ruim 10.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratis E-book 'Time To Relax'.

Time To Relax | GOAL trainingen

Time To Relax | GOAL trainingen

Empathie Communicatie Luisteren verbinding