9 tips voor mèèr zelfvertrouwen in de verkoop

Zelfvertrouwen in de verkoop is bepalend! 85% van de verkopers zouden méér verkopen wanneer ze hun zelfvertrouwen zouden vergroten. Niet dat deze grote groep nu geen zelfvertrouwen zou hebben. Het is niet alles of niets, maar meer of minder zelfvertrouwen. Daarom deze blog toegewijd aan tips die jouw zelfvertrouwen zullen versterken:

meer zelfvertouwen

  1.  Ruim je angsten op 
Gebrek aan zelfvertrouwen uit zich door angst niet te slagen in je opzet. Aanvaardt de mogelijkheid dat dit je inderdaad niet altijd lukt. Geef jezelf de kans om fouten te maken. Zonder fouten kunnen we niets bijleren of veranderen. De bedrijven die succes boeken, zijn de bedrijven waar fouten worden toegelaten. Wist je dat de kans dat je drie keer dezelfde fout maakt zeer klein is? 

2.  Ken en aanvaard jouw minpunten
In onze opvoeding zijn we de eerste vier, vijf jaar van onze jeugd steeds gestuurd door de “grote mensen” en ze hebben ons, meestal met kritiek op onze daden en gelukkig af en toe ook met een compliment, “do’s and don’ts” geleerd zodat we de rest van ons leven een minderwaardigheidscomplex mee moeten slepen. We hebben een schuldgevoel ontwikkeld. Want we zijn niet perfect, nog steeds niet. Reken daarmee af. Niemand is perfect, en gelukkig maar voor hem of haar. Het leven zou voor iedereen een hel worden. Zelfvertrouwen houdt in dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Hoe je dat doet terwijl je je tegelijkertijd sterker maakt leer je door Verbindende Communicatie

3.  Maak eens een inventaris van jouw pluspunten
Doe eens een ernstig gewetensonderzoek met pen en papier en schrijf jouw plussen op. Gooi dat papier daarna niet weg, maar leg het waar je er gemakkelijk bij kunt, want je zult er de volgende dagen nog plussen bijschrijven die je vergeten was. Je hebt zelfvertrouwen als je geloof dat je zult slagen groter is dan je angst om te mislukken. 

4.  Vergroot jouw (vak)kennis
In de winkel is jouw vakkennis een ongelofelijke aandrager van zelfvertrouwen. Maar houdt ook buiten jouw vak een “honger” naar kennis! Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling versterk je jezelf op vele vlakken. 

5.  “Ik ben goed in …” Maak de zin af
Maak de zin af! Ja echt, we gaan jezelf verkopen! Dat dat eerst even wat lastig voelt, ligt aan het feit dat dit zo niet in onze cultuur zit. “Men gaat over zichzelf toch niet pochen”. Wel dus! Maak jouw “succesboek” dat je er bij een dipje weer bovenop helpt. 

6.  Blijf dromen
Waar droom je van? Weet je dat? Zorg dat je droom beantwoordt aan “smart” en droom alsof het er nu al is. Blijf dromen en zet stappen om jouw droom te verwezenlijken! Wedden dat jouw droom dan werkelijkheid wordt? Heb je gezien en gevoeld wat voor een zelfvertrouwen jij had in die droom? Wat zou je nu dan doen met dat zelfvertrouwen? 

7.  Stop met zelfkritiek
Lach niet want deze tip werkt zeer sterk. Jouw zelfkritiek kruipt in je onderbewustzijn en dat neemt deze kritiek op als waarheid. Vanaf een bepaald ogenblik begint je geest zich te gedragen naar deze kritiek om zichzelf te bevestigen. 

8.  Zoek gelijken op
Mensen zoeken mensen op die op dezelfde manier denken als jou. Dus blijf niet hangen bij de “klagers” en de “ontevredenen”. Zoek de mensen die pip (positief ingestelde persoonlijkheid) zijn en niet nip (negatief ingestelde persoonlijkheid) en spiegel je aan hen. 

9.  Geef complimenten
Deze laatste tip is de belangrijkste. Geef complimenten aan de mensen rondom je. Ook over kleine dingen: “dit werk heb je verstandig aangepakt, je hebt een mooi shirt aan, … “. Maar zorg ervoor dat je het compliment meent, want anders wordt je een slijmbal. Je zult een verandering in jouw relaties merken die je niet voor mogelijk gehouden had.

Op jouw succes!

Wil je net als ruim 8.500 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator.  Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratisE-book 'Doelen stellen' Ebook Doelen Stellen | GOAL trainingenWaardeer je ons werk en onze blogs? Deel ze met je vrienden op social!

Adrian van Iersel | GOAL trainingen

Meer blogs over dit onderwerp:

Wil je net als ruim 10.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratis E-book 'Time To Relax'.

Time To Relax | GOAL trainingen

Time To Relax | GOAL trainingen

verkoop vertrouwen team verkooptraining retailtraining Zelfvertrouwen Detailhandel Retail