In het moment ligt de magie…

De magie zit ‘in het moment’. Er is een belangrijk moment in het leven waar we optimaal gebruik van moeten maken. Dat is dìt moment. Dit moment dat nu alweer voorbij is.

Time managment
Dit is wel een van de belangrijkste tips als het gaat over het managen van uw tijd: time management. Het is te makkelijk de dag te vullen. Het probleem is dat er zo veel dingen zijn die u zou willen doen, maar het simpelweg aan tijd ontbreekt om ze allemaal te doen.


Timemanagment Tip#
Daarom is de tip om ‘in het moment te zijn’ of op zijn Engels ‘being present in the moment’ één van de beste tips die u ter harte kunt nemen als het gaat om het beter managen van uw tijd. Richt u daarbij altijd op de taak waar u op dat moment mee bezit bent. Als u met iemand een telefoongesprek voert, doe dan alleen dat. Concentreer u op dat gesprek. Ben in het moment van die conversatie. Wanneer u in een vergadering bent, zorg dan dat u in dat moment bent. Dat u dus werkelijk 100% aanwezig bent in die vergadering.  Wanneer u gaat slapen, doe dan alleen dat. Lig niet te malen over alles wat die dag gebeurde of wat u morgen gaat doen maar neem uw rust. Slaap!


Time management = Discipline
Het zal wat discipline en zelfvertrouwen vergen om u alleen op taak die voor uw neus ligt te focussen. Maar u zult merken dat u op een gegeven moment weet dat u de problemen kunt handelen wanneer zij zich voor doen, in plaats van ze allemaal tegelijk te willen handelen. Wanneer je met andere mensen omgaat is het des te belangrijker om in het moment te zijn. Niet alleen heeft de uitwisseling van informatie uw aandacht nodig, maar daar is ook het emotionele, empathische, relatie bouwende element van menselijke interactie. Wanneer mensen niet het gevoel hebben dat er naar hun geluisterd wordt, bestaat er een grote kans dat zij hun interesse in u verliezen en dat een waardevolle relatie verloren gaat.


Verbinding
Wanneer u met mensen omgaat geldt het zelfde als met time management: geef uw volledige aandacht en kijk niet op uw horloge! In onderstaande scene uit ‘Patch Adams’ geeft de hoofd arts alleen aandacht aan de ziekte, niet aan de mens. Patch (Robin Williams) verandert de hele situatie door te vragen: “En wat is haar naam?” Er onstaat verbinding en contact. Een magisch moment…


Timemanagment Tip#: Plannen werkt!
Veel mensen hebben op ieder gegeven moment tientallen doelen. Soms denken we eraan en soms vergeten we ze. Om dit te voorkomen kunt u er een gewoonte van maken ze op te schrijven. Maak er als het ware een project van. Zie dat projectie als uw einddoel. Daar waar u uiteindelijk wilt zijn.  Denk er nog niet meteen aan wat u daar dan allemaal wel voor zou moeten doen. Dat zorgt voor veel denkballast waardoor de kans dat er niets gebeurd groter wordt! Het ‘moment’ gebruikt u om steeds de volgende stap van uw doel te verwezenlijken. Wat is de eerstvolgende, kleinste ding wat u moet doen om dichter bij dat doel te komen. Stap voor stap dus! Iets anders wat ons veel mentale energie kost is piekeren over iets wat we niet gedaan hebben.  Iets wat we niet gedaan hebben zoals we ons dat eerder hadden voorgenomen of iets waarvan we besloten hebben het niet te doen.  Door stap-voor-stap te werken leer je jezelf emotioneel lost te maken van de activiteit en kun je op die manier je gedachten bevrijden van onnodige ballast.


Timemanagment Tip# Blokkeer tijd! 
En dan nog dit. Wanneer je constant onderbroken wordt is het lastig om aanwezig te zijn ‘in het moment.’  Soms heeft u daar geen controle over. Maar vaak ook wel. Maak er een gezonde gewoonte van om voor uzelf tijd te blokkeren waarin u ongestoord kunt werken.  Al is het maar een uurtje per dag. U zult zien dat u daarin, naast focus,  ook uw vermogen ontwikkelt om u te concentreren.  Twee competenties die u ook op andere momenten veel kunnen opleveren.

Adrian van Iersel | GOAL trainingen

Meer blogs over dit onderwerp:

Wil je net als ruim 10.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratis E-book 'Time To Relax'.

Time To Relax | GOAL trainingen

Time To Relax | GOAL trainingen

No tags yet