Hoe het opleiden van mensen evolueert

Wanneer je aan mobiel leren of m-learning denkt, denk je al snel aan smartphones en tablet-pc's. Allerlei soorten mobiele apparaten hebben bijgedragen of een belangrijke rol hebben gespeeld in de discussie van het mobile leren. Toch kan pas gezegd worden dat de beschikbaarheid van educatieve apps, en een computerachtige interface het mobile leren de duw gaf die nodig was om van concept tot praktisch hulpmiddel te komen. 

"Elke keer in de zoveel tijd komt een revolutionair product voorbij dat alles verandert.... Je mag je gelukkig prijzen als je tijdens je carrière aan één van deze producten hebt mogen bijdragen. Apple mag zich gelukkig prijzen dat het in staat geweest om een paar van deze producten te introduceren in de wereld. "  Steve Jobs (2007) 

 Apple-oprichter Steve Jobs was de man die op het podium de komst van de iPhone aankondigde. Daarmee was hij het ook die de komst introduceerde van de smartphone apps. iTunes verkoopt nu al meer dan 500.000 apps. Scholen zijn al gestart met de implementatie van mobile learning pilots met iPhones en educatieve apps, om de leeromgeving van de student uit te breiden en hen te betrekken via deze apparaten ", Ze zijn gewoon cool om te gebruiken". 


Amerika loopt bij de ontwikkeling van mobile learning / m-learning voorop. Duke University begon mobiele apparaten te gebruiken om via iTunes de studenten toegang te verlenen tot symposia, lesmateriaal en de schoolkrant. Het programma, genaamd iTunesU , werd door Apple gestart 2007, en stelt docenten en studenten in staat materiaal te creëren en te over te dragen op hun iPods, een ander Apple-product. iTunesU wordt nu gebruikt door verschillende instituten, waaronder MIT, Stanford University en UC Berkeley, en biedt toegang tot cursussen, faculteit lezingen, interviews en nog veel meer. 

En toen kwam de iPad. 

Plotseling in de VS en de rest van de wereld, begonnen universiteiten, trainingsbureaus, scholen en opleiders de iPad te zien als het apparaat dat klassikale onderwijs gaat 'overnemen' in het digitale tijdperk. Volgens 'CIO Today' gebruiken in de US al meer dan 2300 school districten iPad's bij het onderwijs. Meer dan 600 scholen zijn begonnen met één-op-één iPad programma waarin minimaal tijdens één lesuur de hele klas leerlingen wordt voorzien van eigen iPads. 

Terwijl de Macintosh altijd al een populaire schoolcomputer was, de iPad veranderde het spel helemaal. Voora opleiders hebben het gevoel dat tablets het onderwijs gaan veranderen, omdat ze aansluiten bij de doelen van het onderwijs in het digitale tijdperk. In het derde kwartaal van 2011, de verkoop van iPads aan scholen overtrof alle Apple's Mac- desktop en laptop computer verkopen tezamen! 

 "Afgelopen kwartaal hebben we meer iPads verkocht aan scholen dan we ooit in Macs deden. Om dat te doen in iets meer als een jaar is absoluut schokkend. We zouden dat nooit hebben kunnen voorspellen."  Tim Cook (2011) 

Wat Steve Jobs deed voor Apple is synoniem met wat Steve Jobs deed voor mobiel leren / m-learning. Hij gecharmeerde, duwde, verleid, en de ploegde een weg, zodat andere producten en ideeën konden volgen. Vandaag de dag is mobiel leren verhuisd van het experimentele lab naar de uitvoeringsfase. Temeer wij met een grote 'dank u wel' afscheid te nemen van een man wiens lot heeft bijgedragen aan een fantastisch leermiddel in de handen van iedere student. Meer weten over mobile learning in uw organisatie? 

Mail naar  marloes@goaltrainingen.nl Inzichten in leren en onwikkelen evolueren. Zo heeft het 70-20-10 leren onze belangstelling. Leren wordt praktischer, visueler en we leren met meer beleving.

Training inspirerend m-learning Steve Jobs