Nog méér motivatietips voor teamleiders

De afgelopen jaren is er door allerlei bezuinigingen en de focus op eerder genoemde productiviteitscijfers vaak onvoldoende aandacht aan gegeven.  Het is in veel organisaties belangrijk dit nu op te pakken omdat het zich anders wreekt in kosten voor ineffectief werken en personeelsverloop. 

Mensen zijn de meest waardevolle bron in iedere organisatie. Die bron dient echter voortdurend onderhouden te worden. Een goed leider heeft een strategie en een plan om de spirit en enthousiasme van de medewerkers te voeden.

moti

Vorige week schreef ik 8 tips om je team te motiveren. Deze week krijg je er nog eens 8 van mij. Gebruik deze checklist om te zien of en waar jij het moraal van je team verder omhoog kan brengen èn houden! 

9.   Geef zoveel ondersteuning als je kunt
Zelfs de meest gedisciplineerde en creatieve medewerker hebben behoefte aan richting. Geef en bevestig die richting en ondersteun en coach hen zoveel als je kan en zij zullen geïnspireerd zijn hetzelfde te doen voor jou, de collega's en de organisatie. Het is tenslotte jouw werk om jouw mensen dat te geven wat ze nodig hebben.  

1o.  Geef ieder van hen ook individueel je tijd en aandacht
Ieder mens heeft zijn sterke en zijn zwakke kanten. Sommige schitteren op het podium, andere zijn goed met de pen, of met mensen, of met dieren. Geef mensen waar mogelijk de kans om binnen de kaders van hun kracht te werken.  Je team zal met meer motivatie en vertrouwen haar werkzaamheden uitvoeren. 

11.   Motiveer in de juiste richting
Mensen zijn ofwel ‘towards’ of ‘away’ gemotiveerd. ‘Towards’ gemotiveerde mensen hebben hun eigen visie nodig. Vaak is die gelinkt aan die van de organisatie maar dat is niet altijd zo. Wanneer zij een duidelijk beeld hebben van wat zij willen bereiken dan zullen ze ook hard werken om dat beeld te verwezenlijken.

12.  Vind de juiste sleutel
Mensen die ‘away’ gemotiveerd zijn, hebben hulp nodig om duidelijk te krijgen wat zij nìet willen. Alleen dan zullen ze de noodzakelijke acties ondernemen om weg te blijven van deze beelden. Deze mensen vrezen de consequenties van niet tot actie komen meer dan hetgeen het hen zou opleveren wanneer ze het wel zouden doen. Het is jouw taak als manager de juiste sleutel te vinden. 

13.  Zorg voor een gezonde competitie
Mensen zetten zich extra in wanneer ze weten dat hun inzet en ideeën leiden tot een beloning. Maak het leuk en spannend! Zorg ervoor dat je beloningssysteem voor iedereen duidelijk en transparant is. 

14. Vier successen
Zelfs het kleinste succes verdient het om gevierd te worden. De weg naar succes bestaat immers uit vele kleine stapjes. Maak van ieder bereikte stap een mijlpaal. Laat je team zien dat jullie samen weer een belangrijke stap voorwaarts gezet hebben. 

15. Zorg voor een goede werksfeer
Ieder onderzoek op dit vlak bevestigt het weer. Een goede werksfeer is belangrijker dan geld. Dat maakt het creëren van een goede werksfeer voor iedere leidinggevende een uitgesproken kans om een stukje extra motivatie te genereren. Want ook tijdens het werk kun je een hoop lol hebben.  

16. Onderhoud de team spirit
Een team is vergelijkbaar met een hechte familie, waar onderling vertrouwen en ondersteuning belangrijke waarden zijn. Zorg voor team activiteiten, zowel tijdens als na werktijd. Een jaarlijkse teambuildinghoort daar ook bij. Je hebt de wedstrijd al half gewonnen als je de teamspirit op het werk hoog weet te houden. Denk, spreek en handel altijd met het volle vertrouwen in je team. Zo ontwikkel je voor jezelf en voor je team een mindset waarin je mensen geloven dat ze hun best doen en geloven in de mogelijkheden het nog een beetje beter te doen. Op jouw succes!

Adrian van Iersel | GOAL trainingen

Meer blogs over dit onderwerp:

Wil je net als ruim 10.000 andere lezers iedere maand de tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor de GOAL Inspirator. Snel en eenvoudig ook weer af te melden. Je ontvangt dan meteen het gratis E-book 'Time To Relax'.

Time To Relax | GOAL trainingen

Time To Relax | GOAL trainingen

vertrouwen team verbinding Samenwerken Leiderschap Leidinggeven Teambuilding Verbinding team