Niels

Ik ben Niels van Willigen en sinds jaren als trainer met veel plezier verbonden aan Goal. Mijn trainingen worden geïnspireerd door de fysieke en mentale aspecten van budo. Budo is een verzamelnaam voor Japanse krijgskunsten, waaronder het bekende judo en karate, en het iets minder bekende aikibudo.

Vanaf mijn zestiende beoefen ik verschillende budodisciplines en in 2012 opende ik mijn eigen dojo (trainingsplek voor budo) in Zoetermeer. De naam van mijn school is Budo Ryu Katsu. Budo Ryu is Japans voor ‘school van de weg van de krijger’. Katsu is een oud begrip uit het zenboeddhisme, maar wordt ook gebruikt in de krijgskunst. Het staat voor de plotselinge ervaring van een dieper inzicht.

De lessen in mijn school geef ik, samen met mijn team van leraren, naast mijn werkzaamheden als universitair hoofddocent internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Ik doe onderzoek naar en geef colleges over thema’s die te maken hebben met internationale veiligheid.

De combinatie van mijn werk als wetenschapper, docent, en budoleraar maken mijn trainingen voor Goal nét even anders. Ik gebruik technieken en inzichten uit het budo en vertaal deze naar het alledaagse leven en de werkvloer. Thema’s als ‘effectieve communicatie’, ‘omgaan met weerstand’, ‘balans’, en ‘verandering begint bij jezelf’ staan centraal in de trainingen.

Daarnaast kun je bij mij ook terecht voor een weerbaarheids- en zelfverdedigingscursus, of een budo-geïnspireerde teambuildingsworkshop. Sinds een aantal jaren geef ik met mijn team ook trainingen valpreventie en valbreken voor senioren. Daarmee gebruiken wij onze kennis van valbreektechnieken om een breder maatschappelijk doel te dienen.

In de trainingen wissel ik theorie af met ‘ervaren’ en ‘doen’. Dat betekent dat cursisten fysiek aan de slag gaan met oefeningen, maar je hoeft zeker geen topconditie te hebben om mee te kunnen doen.